Το Κονκλάβιο (19/09/19)

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δούλευε στον ΟΑΕΔ

Τι συνδέει τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον ΟΑΕΔ; Πάντως, όχι κάτι τόσο πεζό ή προβλέψιμο, όσο οι τελευταίες ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τα εργασιακά με στόχο την ενίσχυση της πλήρους απασχόλησης. Το αποκάλυψε ο Μητσοτάκης στη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας – όπου, εκτός της πολιτικής ηγεσίας, του Στέλιου Πέτσα και υπηρεσιακών παραγόντων, παρών ήταν και ο επικεφαλής του ΟΑΕΔ– και η αλήθεια είναι ότι τους άφησε λίγο άφωνους.

Αυτόπτης μάρτυρας μου λέει ότι όταν η συζήτηση άγγιξε το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, ο Μητσοτάκης ανέφερε ότι είναι ασφαλισμένος πριν από το 1993, δηλαδή, όπως είπε, προ της ισχύος του νόμου Σιούφα. Οι παρόντες απόρησαν βέβαια. Τότε ο πρωθυπουργός τους είπε ότι η πρώτη δουλειά που είχε ήταν η απασχόληση σε ένα από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ (το 1991 ή το 1992). Δεν ξέρω αν είναι αυτός ο λόγος που έχει την εμμονή ότι τα πολιτικά στελέχη πρέπει να έχουν «κολλήσει» ένσημα πριν μπουν στην πολιτική.

«Eυρωπαϊκοί» τρόποι

Ακόμα μία εμφάνιση έκανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Ευρωκοινοβούλιο. Για την ακρίβεια, στην κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Εκεί παρόντες ήταν και οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ., αλλά και οι επίτροποι του ΕΛΚ που οσονούπω θα υποστούν τη βάσανο των ακροάσεων στο Ευρωκοινοβούλιο. Η Ούρσουλα, πάντως, μου λένε ότι υπερασπίστηκε τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής» που τόσο θόρυβο έχει προκαλέσει.

Σεμνά και ταπεινά

Οσο για τον Μαργαρίτη Σχοινά, πληροφορούμαι ότι ήταν ιδιαίτερα σεμνός. Φαντάζομαι ότι δεν έχει ανάγκη περαιτέρω δημοσιότητας από αυτήν που ήδη έλαβε με τον τίτλο της αντιπροεδρίας του. Εξάλλου, ακούω ότι στην αίθουσα δεν βρισκόταν μόνο η νέα προϊσταμένη του, αλλά και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Και ο Σχοινάς έχει τώρα να συνεννοηθεί με πέντε επιτρόπους, τρεις επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου και αρκετούς ευρωβουλευτές που συνδέονται με τις αρμοδιότητές του πριν εμφανιστεί για ανάκριση στην ακρόασή του.

Δύο επίμονοι

Και ναι, μέσα σε όλα –ενώ η Ν.Δ. θα «χτίζει» το κείμενο της εισήγησης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον ρόλο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis, δηλαδή τα υπό διερεύνηση αδικήματα – αρχίζει και η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Την Παρασκευή συγκροτείται το προεδρείο της Επιτροπής και, όπως ενημέρωσε χθες την Ολομέλεια ο πρόεδρος της Βουλής, το πόρισμα θα έχει βγει μέχρι τις 22 Οκτωβρίου. Η επισήμανση προκάλεσε την αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος ζήτησε παράταση, προκαλώντας την αντίδραση του Κώστα Τασούλα. «Είστε επίμονος», αντέτεινε ο Λοβέρδος για να λάβει την απάντηση «είμαστε δύο επίμονοι».

Συνωστισμός

Συνωστισμός, χθες, στη Βουλή από τους εκπροσώπους των κομμάτων όταν βγήκε στον «αέρα» η δικογραφία για την υπόθεση της Novartis. Στον «αέρα», τρόπος του λέγειν, δηλαδή. Για την ακρίβεια, στον χώρο, όπου οι εκπρόσωποι που όρισαν τα κόμματα μπορούσαν να διαβάσουν τη δικογραφία, χωρίς να την πάρουν στο σπίτι τους και χωρίς να την αντιγράψουν (λέμε τώρα). Πρώτοι μπήκαν στον χώρο οι της Ν.Δ. Μου λένε ότι οι εκπρόσωποι του ΚΙΝΑΛ αδημονούσαν να βγουν οι νεοδημοκράτες έξω για να πάρουν σειρά. Ανάμεσά τους και επιστημονικοί συνεργάτες.

Οσοι πιστοί…

Μπορεί το αναπτυξιακό (πολυ)νομοσχέδιο να μην έχει κατατεθεί ακόμα στη Βουλή, αφού βρίσκεται στη φάση της δημόσιας διαβούλευσης. Αλλά έχουν γνώση οι φύλακες. Υποψιάζομαι ότι προκειμένου να μη λέει ο καθένας ό,τι κατάλαβε από το δαιδαλώδες νομοσχέδιο που αφορά πολλά υπουργεία όταν αυτό έρθει στη Βουλή, η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. λειτουργεί προληπτικά. Δηλαδή, αποφάσισε να ενημερώσει τους βουλευτές εκ των προτέρων. Η ενημέρωση ακούω ότι θα γίνει σήμερα από τον Αδωνι Γεωργιάδη (είναι ο επισπεύδων υπουργός), τον Κωστή Χατζηδάκη και τον Γιάννη Βρούτση. Ο δε γραμματέας της Κ.Ο. Σταύρος Καλαφάτης έχει καλέσει μεν τους βουλευτές της Ν.Δ. που μετέχουν στις συναρμόδιες Επιτροπές, αλλά η πρόσκληση είναι σε στυλ «φέρε και τους φίλους σου». Κοινώς, όσοι πιστοί γαλάζιοι βουλευτές, προσέλθετε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή