Σώτη, γιατί;

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αγαπητή Σώτη Τριανταφύλλου,

Αν και ήθελα να σου γράψω για να σε συγχαρώ για το βραβείο μυθιστορήματος, με αναγκάζεις να ασχοληθώ με το μέγα σκάνδαλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις σου. Είναι αλήθεια ότι πρότεινες να καταργηθεί η σχολική αργία την ημέρα της επετείου του Πολυτεχνείου; Είναι αλήθεια ότι είπες πως δεν βοηθάει την ιστορική μνήμη η περιφορά του λειψάνου της Αντίστασης και οι κατάρες που κάθε χρόνο τέτοια μέρα εξορκίζουν τους δαίμονες της αμερικανικής πρεσβείας; Θέλεις δηλαδή όλοι αυτοί οι διαβόλοι και οι τριβόλοι να κυκλοφορούν ανενόχλητοι στη Βασιλίσσης Σοφίας για να μας δαιμονίζουν με τα γαμψά τους νύχια, σαν νυχτερίδες κρυμμένες στο σπήλαιο της προοδευτικής μας μνήμης; Κοράκια λέει ο ύμνος, όμως μου άρεσε η εικόνα του σπηλαίου και τα έκανα νυχτερίδες, που παραπέμπουν σε βρικόλακα. Είσαι συγγραφέας και με καταλαβαίνεις, Σώτη.

Είπες πως στα μυαλά πολλών νεαρών βλαστών μπερδεύονται γλυκά οι αγωνιστές του Πολυτεχνείου με τον Κολοκοτρώνη; Θέλεις δηλαδή να μου πεις ότι ο Γέρος του Μοριά δεν ήταν αντιχουντικός, όπως ο Τζουμάκας ή ο Μπίστης; Κι αν δεν ήταν αντιχουντικός, δεν ξέρεις πως ήταν ρωσόφιλος, ergo αντιαμερικανός; Γιατί θέλεις να μου χαλάσεις το υπέροχο ταγκό της μεταπολίτευσης; Υπάρχει η ελληνική ψυχή χωρίς ήρωες; Ακόμη κι αν δεν μπορεί να τους ανακαλύψει τους επινοεί. Το Πολυτεχνείο δώρισε τόσους ήρωες στην δημοκρατία μας Σώτη που δεν μπορεί να τους σηκώσει. Είναι δυνατόν να παραγνωρίζεις εσύ, Σώτη, τον βαθύ δεσμό της ιστορικής μας μνήμης με τις εκρήξεις; Σκέψου μόνον το βράδυ της Ανάστασης. Το αίσθημα της αγάπης είναι τόσο βαθύ, που δεν αντέχεται και γίνεται βαρελότο. Κι η μνήμη του Πολυτεχνείου γίνεται μολότοφ. Γιατί θέλεις να στερήσεις απ’ τα υπέροχα αυτά παιδιά το δικαίωμα να εκφραστούν, να κάψουν και να σπάσουν για να γιορτάσουν την πίστη τους; Τι θέλεις δηλαδή; Να αυτομαστιγώνονται σαν τους μουσουλμάνους ζηλωτές στον Πειραιά; Εορτάζοντας κάθε χρόνο, εξ απαλών ονύχων, την αργία του Πολυτεχνείου έγιναν προοδευτικοί, Σώτη μου, και έμαθαν να καίνε τα αυτοκίνητα των άλλων αφήνοντας ήσυχη την πλάτη τους. Γιατί μου το ’κανες αυτό, Σώτη; Δεν βλέπεις τι γίνεται στον Αμαζόνιο και στη Σιβηρία; Γιατί δεν παίρνεις παράδειγμα από την Γκρέτα; Γιατί δεν μιλάς για την κλιματική αλλαγή, παρά μόνον, τη στιγμή που η νέα κυβέρνηση παίρνει το ένα αντιλαϊκό μέτρο μετά το άλλο, εσύ ασχολείσαι με τα Εξάρχεια; Τι θα γίνουν τα δάση μας αν τα παιδιά μας δεν μαθαίνουν να προσκυνούν κάθε χρόνο τον Επιτάφιο του Πολυτεχνείου; Ολα μπερδεύονται γλυκά στην προοδευτική μας παραζάλη.

Υμέτερος»

Υ. Γ.: Ελπίζω να μη μάθω ότι ταξιδεύεις με αεροπλάνο γιατί δεν θα το αντέξω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή