Οριακά κέρδη στο Χρηματιστήριο με «στήριξη» από τις τράπεζες

Οριακά κέρδη στο Χρηματιστήριο με «στήριξη» από τις τράπεζες

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν σε αρκετούς τίτλους της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κλείσει τελικά στα θετικά, κρατώντας τις 870 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη σε μια γενικότερα «νευρική» συνεδρίαση. Μπορεί ο τραπεζικός κλάδος να βρέθηκε στο επίκεντρο των αγοραστών, και ειδικά η Eurobank, ωστόσο δεν έλειψαν οι ρευστοποιήσεις σε δεικτοβαρείς μετοχές (Lamda Development, ΑΔΜΗΕ, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ), ενώ η σημερινή λήξη των παραγώγων προκάλεσε, όπως αναμενόταν, αρκετές διακυμάνσεις στην αγορά.

Η συντήρηση του θετικού κλίματος στα ελληνικά ομόλογα ωστόσο συνεχίζει να προσφέρει στηρίξεις, ενώ τα θετικά μηνύματα από το roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο δείχνουν πως το Χ.Α. σύντομα αναμένεται να μπει ψηλά στην ατζέντα των μακροπρόθεσμων επενδυτών.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,15% στις 873,93 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 71,33 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,35%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε οριακή πτώση κατά 0,06% και ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε, κλείνοντας με άνοδο 1,40% στις 813,18 μονάδες, με «οδηγό» το +3,16% της Eurobank. Παράλληλα, κέρδη 1,75% σημείωσε η Εθνική, στο +0,45% έκλεισε η Πειραιώς και αμετάβλητη έκλεισε η Alpha Bank.

Την ίδια στιγμή, πτώση σε νέο ιστορικό χαμηλό κατέγραψε η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, η οποία διαμορφώθηκε στο 1,379%, δείχνοντας πως οι επενδυτές βλέπουν περαιτέρω βελτίωση προσεχώς, παρά το ήδη τεράστιο ράλι που έχει σημειωθεί φέτος, και ειδικά μετά τις ευρωεκλογές.

Ωστόσο, η ελληνική κεφαλαιαγορά παραμένει σε στάση αναμονής και συσσώρευσης, με χαμηλούς όγκους συναλλαγών, όπως σχολιάζει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Παρά τις θετικές εκθέσεις διαφόρων επενδυτικών οίκων, δεν υπάρχει κάποια ανοδική διαφυγή ή αύξηση όγκου συναλλαγών στο Χρηματιστήριο προς το παρόν. Το επενδυτικό roadshow του Λονδίνου αποδεικνύει ότι, παρά τα θετικά αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου που ανακοινώνουν δεικτοβαρείς εισηγμένες και τα θετικά σχόλια, το βελάκι των ξένων οίκων δείχνει αναμονή προς το παρόν.

Βασικοί λόγοι για αυτή τη στάση, σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, είναι α) το σημερινό triple witch (κλείσιμο παραγώγων), που θα ξεκαθαρίσει προς τα πού θα κινηθεί μέχρι το τέλος του μήνα η αγορά, β) η αναδιάρθρωση του δείκτη FTSE αναπτυσσόμενων αγορών που μπορεί να δημιουργήσει εκροές 22-26 εκατ. ευρώ υπέρ των αγορών της Αραβίας και της Κίνας και γ) η πρόσφατη αναστάτωση στην ενεργειακή αγορά και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο, που αυξάνουν την αστάθεια στην ήδη πληγωμένη παγκόσμια οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή