Κυβέρνηση χωρίς Νετανιάχου θέλει ο Μπένι Γκαντς

Κυβέρνηση χωρίς Νετανιάχου θέλει ο Μπένι Γκαντς

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κενό έπεσε ο αιφνιδιαστικός ελιγμός του Μπέντζαμιν Νετανιάχου να προτείνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με εκ περιτροπής πρωθυπουργία, στον κυριότερο πολιτικό αντίπαλό του Μπένι Γκαντς. Μέχρι προχθές το βράδυ, ο επί δέκα συναπτά έτη πρωθυπουργός του Ισραήλ επέμενε ότι η χώρα του έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα σε μια δεξιά κυβέρνηση με επικεφαλής τον ίδιο και σε μια «επικίνδυνη κυβέρνηση» του Γκαντς, η οποία θα στηρίζεται και από αραβικά κόμματα.

Χθες, όμως, ο Νετανιάχου, σοβαρά αποδυναμωμένος μετά τις εκλογές της περασμένης Τρίτης, αποπειράθηκε έναν αιφνιδιαστικό ελιγμό. Μιλώντας στη διάρκεια εκδήλωσης μνήμης αφιερωμένης στον πρώην πρωθυπουργό Σιμόν Πέρες, υπαινίχθηκε συμφωνία με τον Γκαντς για εκ περιτροπής πρωθυπουργία. Πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, ο εκλιπών Πέρες είχε σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό με τον συντηρητικό Γιτζάκ Σαμίρ. Οι δύο άνδρες μοιράστηκαν την πρωθυπουργία την περίοδο 1984-1988. Ο πρόεδρος της χώρας Ρούβεν Ρίβλιν επιδοκίμασε τη στροφή του Νετανιάχου και τάχθηκε υπέρ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

«Μπένι, πρέπει να δημιουργήσουμε ευρεία κυβέρνηση ενότητας και σήμερα ακόμη», επανέλαβε ο Νετανιάχου σε βίντεο που ανάρτησε στο Διαδίκτυο. Ωστόσο, ο αρχηγός του κόμματος Μπλε Λευκό, που εξασφάλισε οριακό προβάδισμα εδρών από τις κάλπες, χωρίς ωστόσο να μπορεί να σχηματίσει συνασπισμό πλειοψηφίας, απέρριψε την πρόταση. «Θα συμμετέχω σε κυβέρνηση ενότητας με εμένα επικεφαλής», δήλωσε ο 60χρονος πολιτικός, πρώην αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, ενώ ένα άλλο κορυφαίο στέλεχος του κόμματός του, ο Μοσέ Γιααλόν, τόνισε ότι το κόμμα Μπλε Λευκό δεν πρόκειται να στηρίξει κυβέρνηση που θα έχει επικεφαλής τον Νετανιάχου.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, με καταμετρημένο το 97% των ψήφων, το Μπλε Λευκό εξασφάλιζε 33 έδρες έναντι 31 του Λικούντ υπό τον Νετανιάχου. Αφού ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων για σχηματισμό κυβέρνησης. Το περιθώριο είναι 42 ημέρες. Αν η προθεσμία παρέλθει χωρίς να σχηματισθεί κυβέρνηση, θα δρομολογηθούν πρόωρες εκλογές, οι τρίτες εντός του 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή