ΗΠΑ: σε υψηλό 17 μηνών οι πωλήσεις κατοικιών

ΗΠΑ: σε υψηλό 17 μηνών οι πωλήσεις κατοικιών

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τη γενικότερα ανησυχητική εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας, η αμερικανική δείχνει να διατηρεί τις αντιστάσεις της και να αναπτύσσεται ακόμη με ήπιους ρυθμούς. Στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, φέρουν τις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας να έχουν μεν αυξηθεί την περασμένη εβδομάδα αλλά λιγότερο από τις προβλέψεις. Παράλληλα, τα στοιχεία του Αυγούστου εμφανίζουν τις πωλήσεις κατοικιών να έχουν αυξηθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 μηνών.  Η βιομηχανική παραγωγή επιβραδύνθηκε, βέβαια, τον Σεπτέμβριο αλλά οι παραγγελίες παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα. Ετσι, οι βιομηχανίες του μεταποιητικού τομέα προχώρησαν σε προσλήψεις, ενώ παράλληλα αύξησαν τις ώρες εργασίας του προσωπικού τους. Σε συνδυασμό τα δύο στοιχεία κατατείνουν σε σταθεροποίηση των δύο ασθενέστερων τομέων της αμερικανικής οικονομίας, της αγοράς στέγης και της μεταποίησης.

Σημειωτέον ότι την Τετάρτη, όταν η Fed ανακοίνωσε μείωση των επιτοκίων του δολαρίου κατά 25 μονάδες βάσης, ο διοικητής της Τζερόμ Πάουελ προέβλεψε πως «η οικονομία θα εξακολουθήσει να αυξάνεται με ήπιους ρυθμούς». Προειδοποίησε, βέβαια, πως ο εμπορικός πόλεμος πλήττει τις επενδύσεις και τις εξαγωγές των ΗΠΑ.  Δεν έχουν, πάντως, καταγραφεί σημαντικές απολύσεις, αλλά έχουν επιβραδυνθεί οι προσλήψεις και αυτό εμπνέει ανησυχία για το ενδεχόμενο να πληγούν οι καταναλωτικές δαπάνες που κινούν σε μεγάλο βαθμό την οικονομία της υπερδύναμης. Τον Αύγουστο δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ 130.000 θέσεις εργασίας, λιγότερες δηλαδή από τον μέσον όρο του έτους που έφτασε τις 158.000 τον μήνα. Οι οικονομολόγοι επισημαίνουν, πάντως, πως δεν είναι σαφές αν η επιβράδυνση οφείλεται σε μειωμένη ζήτηση ή στην έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή