«Οχι» στις αλλαγές στα ΑΕΙ από Πάντειο

«Οχι» στις αλλαγές στα ΑΕΙ από Πάντειο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πανελλήνια ομοσπονδία πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) θα δώσει, σήμερα, πρώτη το στίγμα της θέσης της επί των αλλαγών που προτείνει η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για τα πανεπιστήμια. Η πλήρης πρόταση της ΠΟΣΔΕΠ θα διατυπωθεί την επόμενη εβδομάδα, ενώ για τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί επί του θέματος συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων.

Ειδικότερα, η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως στις 6 Σεπτεμβρίου έστειλε επιστολή στα Ιδρύματα με τις αλλαγές που προτείνει, ζητώντας τις θέσεις των πανεπιστημιακών, ώστε να προχωρήσει η κατάρτιση νομοθετικής ρύθμισης έως το τέλος του 2019. Η 11μελής εκτελεστική γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ θα συνεδριάσει, με τηλεδιάσκεψη, σήμερα επί του θέματος. Ωστόσο, όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρός της, κ. Γιάννης Νηματούδης, η πλειοψηφούσα παράταξη στο 11μελές όργανο είναι θετική. Αλλωστε, από την πλειοψηφία θεωρείται πως από το 2009 είχαν αρχίσει μεταρρυθμίσεις στα ΑΕΙ, οι οποίες διεκόπησαν την τελευταία τετραετία. Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το διευρυμένο όργανο της ΠΟΣΔΕΠ –η 33μελής διοικούσα επιτροπή– για να διατυπώσει λεπτομερείς προτάσεις επί των θέσεων του υπουργείου.

Από την άλλη, πάντως, προς το παρόν τα Ιδρύματα παρουσιάζονται να κινούνται με θερινούς ρυθμούς, και σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», κανένα δεν έχει στείλει απάντηση προς το υπουργείο Παιδείας. Θεσμικά θα πρέπει να συνεδριάσουν οι Σύγκλητοι για να τοποθετηθούν επί της επιστολής, ενόψει και της έκτακτης Συνόδου Πρυτάνεων. Εως τώρα μόνο ο σύλλογος ΔΕΠ του Παντείου Πανεπιστημίου έχει εκδώσει απάντηση προς την κ. Κεραμέως, στην οποία τάσσεται ευθέως κατά των μέτρων που σχεδιάζει το υπουργείο. «Στο προοίμιο της επιστολής αναφέρεται ότι επιδιώκεται “η ενίσχυση της αυτονομίας και αυτοδιοίκησης των AEI”. Αυτή η επιδίωξη εγείρει ζήτημα συνταγματικότητας των επιδιώξεων της κυβέρνησης, καθώς το Σύνταγμα (άρθρο 16 παρ. 5) ορίζει τα AEI ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση, αλλά δεν αναφέρεται πουθενά σε αυτό η έννοια της αυτονομίας.

Η έννοια της αυτονομίας δεν αναφέρεται στη δυνατότητα του πανεπιστημίου να αυτοδιοικείται και να παίρνει αποφάσεις που το αφορούν. Αυτό που υπονοείται είναι να αυτονομηθεί οικονομικά από την πολιτεία. Μια τέτοια αυτονόμηση προοδευτικά θα αφορά και την υποχρέωση της πολιτείας να πληρώνει τους μισθούς ΔΕΠ και εργαζομένων και να προκηρύσσει θέσεις εργασίας. Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο», λέει ο σύλλογος. Και σε άλλο σημείο προσθέτει: «Το Δ.Σ. αντιτάσσεται στη λογική της ολοένα και μεγαλύτερης υποβάθμισης του ακαδημαϊκού χαρακτήρα των ΑΕΙ και μετατροπής τους σε παίγνια της αγοράς και των ισχυρών ιδιωτικών συμφερόντων. Αντιτάσσεται στην άμεση (μέσω διδάκτρων) ή έμμεση (μέσω περικοπών και έλλειψη επαρκούς φοιτητικής μέριμνας) μεταφορά των βαρών στις οικογένειες των φοιτητών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή