Δημοσκόπηση Pulse: Θετικό πρόσημο τους πρώτους μήνες για την κυβέρνηση

Δημοσκόπηση Pulse: Θετικό πρόσημο τους πρώτους μήνες για την κυβέρνηση

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερά μεγάλη παραμένει η διαφορά ανάμεσα στη Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ, 2,5 μήνες μετά τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, που πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά μεταξύ 17 και 18 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 1.100 ενηλίκων με δικαίωμα ψήφου. Η Ν.Δ. εμφανίζεται να συγκεντρώνει ποσοστό 39,5%, κοντά στις εκλογικές επιδόσεις της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται 13,5 μονάδες πίσω με 26% και αρκετά χαμηλότερα από την εκλογική του επίδοση (31,5%). Τρίτο κόμμα είναι το ΚΙΝΑΛ με 6%, εμφανώς χαμηλότερα από το 8,1% που είχε επιτύχει στις πρόσφατες εκλογές. Πτωτική τάση παρουσιάζει και το τέταρτο ΚΚΕ με 4,5% (από 5,3%), αλλά και η Ελληνική Λύση με 3% (έναντι 3,7%). Ελαφρώς ανοδική τροχιά καταγράφει μόνο το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη με 4% (από 3,4%). Το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων (Χρυσή Αυγή, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πλεύση Ελευθερίας) έχει μειωθεί έτι περαιτέρω στο 5,5%, από το 8,1% στο οποίο καταγράφηκαν κατά τις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουλίου.

Στα ερωτήματα πολιτικής επικαιρότητας, οι συμμετέχοντες έχουν κληθεί να απαντήσουν στο αν στην υπόθεση της Novartis υπήρξε διάθεση πολιτικής στοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων. Το 48% απαντά «σίγουρα ναι» και «μάλλον ναι», ενώ το 31% απαντά «μάλλον όχι» και «σίγουρα όχι». Καταγράφεται και ένα υψηλό ποσοστό της τάξεως του 21%, το οποίο δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ή απλά δεν απαντά. Θετικά αποτιμώνται και τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Σύμφωνα με το 54% τα μέτρα είναι «σίγουρα θετικά» ή «μάλλον θετικά», ενώ ως «μάλλον αρνητικά» και «σίγουρα αρνητικά» τα θεωρούν το 24% των ερωτηθέντων. Ποσοστό μεγέθους 22% δεν εξέφρασε γνώμη.

Ιδιαίτερα θετικά αξιολογούνται οι πρώτοι μήνες της διακυβέρνησης της Ν.Δ. Το 58% των ερωτηθέντων στην έρευνα απάντησε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει προχωρήσει «καλύτερα απ’ ό,τι περίμενα» και «καλά, όπως περίμενα». Το 30% απάντησε «άσχημα όπως περίμενα» και «χειρότερα απ’ ό,τι περίμενα». Είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρον το εύρημα ότι το 27% των ψηφοφόρων των ΣΥΡΙΖΑ στις 7 Ιουλίου περιλαμβάνεται μεταξύ όλων όσοι αξιολογούν θετικά την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Αντιθέτως, πολύ αρνητική είναι η εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο ερώτημα: «Αξιολογώντας τους πρώτους μήνες, πώς θα λέγατε ότι τα έχει πάει μέχρι τώρα η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ;», το 27% απαντά «καλύτερα απ’ ό,τι περίμενα» και «καλά, όπως περίμενα» και 57% «άσχημα, όπως περίμενα» και «χειρότερα απ’ ό,τι περίμενα». Στη δημοσκόπηση της Pulse καταγράφεται και ένα αίσθημα καλύτερης προοπτικής για τη χώρα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «σε γενικές γραμμές, πιστεύετε ότι τα πράγματα στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες θα πάνε καλύτερα, τα ίδια ή χειρότερα;», το 39% απαντά «λίγο ή πολύ καλύτερα», το 29% «πάνω-κάτω τα ίδια», ενώ το 25% εκτιμά «λίγο ή πολύ χειρότερα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή