Μήνυμα της Fed στον Λευκό Οίκο

Μήνυμα της Fed στον Λευκό Οίκο

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μήνυμα που απέστειλε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed) Τζερόμ Πάουελ στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ δεν ήταν και τόσο υπαινικτικό. Και έλεγε τα εξής: Η αμερικανική οικονομία στέκεται στα πόδια της επειδή η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει κινηθεί για να τη στηρίξει κατά τη διάρκειας μιας περιόδου αστάθειας, και τώρα πλέον το εάν θα συνεχίσει έτσι εναπόκειται στον Αμερικανό πρόεδρο. Ειδικότερα, o Τζερόμ Πάουελ άφησε να εννοηθεί ότι οι δύο μειώσεις επιτοκίων, τις οποίες αποφάσισε μέσα στο 2019, είναι μάλλον επαρκής θωράκιση της οικονομίας έναντι των αυξανόμενων κινδύνων στη διεθνή σκηνή – κίνδυνοι οι οποίοι εκτρέφονται από τις αλλοπρόσαλλες εμπορικές διαπραγματεύσεις του Ντόναλντ Τραμπ με την Κίνα. Επιπλέον, τόνισε ότι, ως προς τις μελλοντικές κινήσεις της, η Fed δεν θεωρεί πως υπάρχει ανάγκη να λάβει και άλλα μέτρα, εκτός εάν οι προαναφερθέντες κίνδυνοι αποτυπωθούν στα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ και δείξουν εξασθένηση. «Οι εξελίξεις στο διεθνές εμπόριο ακολουθούν τη μία κατεύθυνση, μετά την άλλη και μετά ξανά την πρώτη και ύστερα κάποια διαφορετική, ακόμη κι ενόσω δίνεται αυτή η συνέντευξη Τύπου», τόνισε ο κ. Πάουελ (στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της Fed) και σε ευθεία αναφορά προς τον κάποτε απρόβλεπτο εμπορικό πόλεμο του Ντόναλντ Τραμπ με την Κίνα και ενίοτε και με άλλες χώρες.

«Πραγματικά πιστεύω πως η χάραξη μιας ακόμη πιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής μέσα στην τρέχουσα χρόνια συνιστά έναν από τους παράγοντες που οι προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας παραμένουν ευοίωνες», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, επικαλούμενος επαρκώς ισχυρά οικονομικά στοιχεία. Η μείωση των επιτοκίων ήταν η δεύτερη μέσα στο 2019, όμως δεν αναμένονται άλλες μέχρι την εκπνοή του. Οι δηλώσεις Πάουελ δείχνουν μια αμυδρά αντίδραση προς την προϊσταμένη αρχή, η οποία με προσωπικές προσβολές και χείμαρρο μηνυμάτων στο Twitter απαιτεί από τη Fed να μειώσει τα επιτόκια σε επίπεδα που συναντώνται σε περιόδους υφέσεως, καθώς και να λάβει άλλα αντισυμβατικά μέτρα προς τόνωση της οικονομίας. Σε πρόσφατη ομιλία του στο συνέδριο των διοικητών κεντρικών τραπεζών στο Τζάκσον Χολ του Γουαϊόμινγκ, ο κ. Πάουελ δήλωσε πως η Fed δεν είχε κάποιο πρόσφατο προηγούμενο παράδειγμα στην εφαρμογή νομισματικής πολιτικής, όταν καθίστανται τόσο απρόβλεπτοι οι κανόνες του διεθνούς εμπορίου και επηρεάζουν αρνητικά την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και την παγκόσμια ανάπτυξη.

Το ΔΝΤ ανέφερε, τον Ιούλιο, πως το διεθνές εμπόριο επιβραδύνθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2019 φθάνοντας τα χαμηλότερα επίπεδά του από το 2012. Οι δασμοί στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας ίσως περικόψουν 0,5% από την παγκόσμια ανάπτυξη το 2020, είπε το ΔΝΤ. Εάν αυτό αρχίσει να επιδρά στη σχετικά αισιόδοξη προσέγγιση της Fed για την οικονομία των ΗΠΑ, θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το πώς θα λήξουν οι σινοαμερικανικές διαπραγματεύσεις, είτε με έναν τόνο, που θα αποκαταστήσει τις εξασθενημένες επιχειρηματικές επενδύσεις –όπως τις χαρακτηρίζει η Fed– είτε θα αφήσουν τον κόσμο αμήχανο να κάνει υποθέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή