Καθαρά κέρδη 4,21 εκατ. για Πλαστικά Θράκης

Καθαρά κέρδη 4,21 εκατ. για Πλαστικά Θράκης

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση εσόδων και κάμψη κερδών παρουσίασαν τα Πλαστικά Θράκης στο α΄ εξάμηνο του 2019. Σύμφωνα με τη σχετική οικονομική κατάσταση, τα ενοποιημένα έσοδα διαμορφώθηκαν για τους πρώτους έξι μήνες του έτους σε 171,1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 3,6% σε σχέση με τα έσοδα του αντίστοιχου εξαμήνου του 2018.

Από την άλλη πλευρά, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του ομίλου, όπως και τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη, παρουσίασαν οριακή μεταβολή στην περιοχή των 16,2 εκατ. ευρώ. Επίσης, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 4,21 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 21,2% σε σχέση με τα αντίστοιχα κέρδη α΄ εξαμήνου 2018.

Η διοίκηση του ομίλου αποδίδει την πτώση των κερδών στην πίεση των τιμών των προϊόντων του, που σημειώθηκε λόγω αύξησης του ανταγωνισμού. Αυτό συνέβη κυρίως στον κλάδο παραγωγής τεχνικών υφασμάτων. Στον συγκεκριμένο κλάδο οι πωλήσεις σημείωσαν μικρή αύξηση, αλλά καταγράφηκε σημαντική μείωση του περιθωρίου κέρδους καθώς εισέρχονται κατασκευαστές από χώρες χαμηλού κόστους όπως είναι η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με τη διοίκηση της θρακικής επιχείρησης, η αύξηση της διείσδυσης στη διεθνή αγορά παικτών από χώρες της Ασίας οδήγησε σε μείωση της ζήτησης προϊόντων της στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες αγορές.

Καθαρά κέρδη 4,21 εκατ. για Πλαστικά Θράκης-1

Η πίεση στην κερδοφορία του κλάδου των τεχνικών υφασμάτων αντισταθμίστηκε ώς ένα βαθμό από την καλύτερη πορεία που είχε ο κλάδος προϊόντων συσκευασίας. Η εταιρεία απέδωσε την αύξηση του ενοποιημένου κύκλου εργασιών (+3,6%) και την οριακή αύξηση του όγκου των ενοποιημένων πωλήσεων (+0,4%) κυρίως στον κλάδο προϊόντων συσκευασίας. Πάντως καθώς η συντριπτική πλειονότητα των πωλήσεων του ομίλου, σε ποσοστό άνω του 70%, προέρχεται από τις πωλήσεις τεχνικών υφασμάτων, η επιρροή των θετικών αποτελεσμάτων του κλάδου συσκευασίας ήταν τελικά οριακή στο σύνολο του ομίλου.

Η διοίκηση της εταιρείας σημειώνει ακόμη ότι τα αποτελέσματά της επηρεάστηκαν δυσμενώς και από τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά στη Μ. Βρετανίας, όπου η ίδια διαθέτει μονάδα παραγωγής. Η εταιρεία αναφέρει ότι η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, ως απόρροια της ισοτιμίας ευρώ/λίρας Αγγλίας, συνέχισε να επηρεάζει αρνητικά τα μεγέθη της μονάδας της. Υπενθυμίζεται ότι τα Πλαστικά Θράκης διαθέτουν σημαντική μονάδα παραγωγής στη Σκωτία (Don & Low), η οποία παράγει τεχνικά υφάσματα.

Τέλος, η διοίκηση του ομίλου, αναφερόμενη στα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου, σημειώνει τη θετική επίδραση στα οικονομικά της αποτελέσματα από τις συναλλαγματικές διαφορές, παρόλο που αυτή είναι μειωμένη σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2018. Σχετικά με την πορεία της μέσα στο β΄ εξάμηνο του 2019, παρόλο που καθησυχάζει επισημαίνοντας τη μεγάλη γεωγραφική διασπορά των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της, εντούτοις ανησυχεί για τις αναταράξεις που δημιουργία η διαδικασία του Brexit.

«Κάθε σημαντικό διεθνές γεγονός, όπως η διατάραξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ χωρών και ειδικότερα το ενδεχόμενο της οριστικής αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δημιουργεί συνθήκες αβεβαιότητας στην αγορά», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Παρ’ όλα αυτά», συνεχίζει, «η διοίκηση του ομίλου, μέσω της ισχυρής κεφαλαιακής διάρθρωσης και της διασποράς του κινδύνου, εκτιμά ότι είναι σε θέση να ελαχιστοποιήσει τις οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή