Παγκόσμια Απεργία για το κλίμα: Μαζικές κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο

Παγκόσμια Απεργία για το κλίμα: Μαζικές κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο

4' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες μαθητές βγήκαν σήμερα στους δρόμους πόλεων όλου του κόσμου, δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για την παγκόσμια απεργία για το κλίμα, στόχος της οποίας είναι οι 100 ηγέτες από διάφορες χώρες του κόσμου, οι οποίοι θα συναντηθούν τη Δευτέρα για τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, να υιοθετήσουν έκτακτα μέτρα, με τα οποία θα μπει φρένο στην καταστροφή του περιβάλλοντος. 

«Δεν την ανάψαμε, αλλά προσπαθούμε να σβήσουμε τη φωτιά», έγραφε πανό που κρατούσε μαθητής στο Σίδνεϊ, όπου έγινε η μεγάλη αρχή των κινητοποιήσεων, μαζί με άλλες πόλεις της Αυστραλίας. «Βρισκόμαστε εδώ για να στείλουμε ένα μήνυμα σε όσους βρίσκονται στην εξουσία, για να τους δείξουμε ότι έχουμε ευαισθητοποιηθεί και ότι το θέμα αυτό είναι σημαντικό για εμάς», δήλωσε ο 16χρονος Γουίλ Κόνορ, τονίζοντας ότι διακυβεύεται το μέλλον των νέων γενιών

Σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε εξέλιξη πάνω από 5.000 κινητοποιήσεις, με αυτή στη Νέα Υόρκη να προδιαγράφεται η σημαντικότερη, καθώς αναμένεται να συγκεντρωθούν 1,1 εκατομμύριο μαθητές από 1.800 δημόσια σχολεία, οι οποίοι έχουν πάρει άδεια από τις αρχές να μην παρακολουθήσουν σήμερα τα μαθήματά τους. Μάλιστα, στη διαδήλωση της Νέας Υόρκης, έδρα του ΟΗΕ, θα συμμετάσχει και η 16χρονη Σουηδέζα ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018 το κίνημα των σημερινών παγκόσμιων απεργιών.

Παγκόσμια Απεργία για το κλίμα: Μαζικές κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο-1

Ένας μαθητής στο Σίδνεϊ καλεί τους «μεγάλους» να μη «μαγειρεύουν τη Γη», στο πλαίσιο της πρώτης μεγάλης κινητοποίησης για την κλιματική αλλαγή στη χώρα. (AP Photo/Rick Rycroft)

Η Τούνμπεργκ χαιρέτισε το «τεράστιο πλήθος» που είχε συγκεντρωθεί στο Σίδνεϊ με ανάρτησή της στο Twitter και επισήμανε ότι η διαδήλωση αυτή θα αποτελέσει πρότυπο, καθώς οι απεργίες επεκτείνονται σε χώρες της Ασίας, της Ευρώπης και της Αφρικής. Σε χθεσινό της μήνυμα η 16χρονη κάλεσε τους νέους να οικειοποιηθούν τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής: «Όλα μετράνε. Όσα κάνετε μετράνε».

Στο μεταξύ, δεν έλειψαν και οι πιο πρωτότυπες κινητοποίησεις, όπως για παράδειγμα στην Ταϊλάνδη, όπου περισσότεροι από 200 νέοι άνθρωποι εισέβαλαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και έπεσαν στο πάτωμα προσποιούμενοι τους νεκρούς, ζητώντας από την κυβέρνηση να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στην Κίνα, τη χώρα με τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, δεν έχει δοθεί άδεια για την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων. Ωστόσο, η Ζενγκ Σιαοουέν του Δικτύου Δράσης για το Κλίμα των Νέων της Κίνας δήλωσε ότι οι Κινέζοι νέοι θα δράσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. «Η κινεζική νεολαία έχει τις δικές της μεθόδους», εξήγησε. Ομοίως, άδεια για κινητοποιήσεις δεν δόθηκε ούτε για το κέντρο της Μόσχας, με τον νεαρό Αρσάκ Μακιτσιάν, τον επί μήνες επίδοξο διοργανωτή τους, να πραγματοποιεί μία «ατομική» κινητοποίηση στην καρδιά της ρωσικής πρωτεύουσας.

Παγκόσμια Απεργία για το κλίμα: Μαζικές κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο-2

Άποψη της μεγάλης κινητοποίησης στο Σίδνεϊ. (AP Photo/Tiger Balsmeyer)

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη δύο εβδομάδων κινητοποιήσεων για το κλίμα. Αύριο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη σύνοδος των νέων για το κλίμα που οργανώνει ο ΟΗΕ. Εκτός από την Τούνμπεργκ, 500 νέοι από τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική αναμένονται στη σύνοδο.

Στην Ευρώπη, βρίσκονται σε εξέλιξη κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις, με το Λονδίνο, το Παρίσι, το Βερολίνο και τη Μαδρίτη να αναμένεται να συγκεντρώσουν τον περισσότερο κόσμο. Μάλιστα, σε πολλές από τις πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου είναι προγραμματισμένες για σήμερα παραπάνω από μία κινητοποιήσεις.

Ακόμη, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περίπτωση της Ινδίας, όπου οι κινητοποιήσεις αναμένεται να είναι οι μαζικότερες διαδηλώσεις για το κλίμα που έχει δει ποτέ η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με πλήθος περιβαλλοντικών ζητημάτων, όπως το τοξικό νέφος που πνίγει το Νέο Δέλχι.  

Διστατικά υπέρ των απεργιών οι εταιρείες

«Πικετοφορία για το κλίμα»: το σύνθημα δεν προέρχεται από κάποιο συνδικάτα, αλλά μια εταιρεία από αυτές που δηλώνουν τη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις της Παρασκευής. Η στάση αυτή γίνεται ολοένα και πιο απαραίτητη για όσες εταιρείες θέλουν να προσελκύσουν τους καταναλωτές που αγοράζουν «υπεύθυνα», αρκεί όμως τα λόγια να συνοδεύονται από πράξεις.

Το κίνημα των εταιρειών που στηρίζουν τις κινητοποιήσεις για το κλίμα δεν είναι μαζικό, αλλά είναι παγκόσμιο: σε όλο τον κόσμο πολλές εταιρείες έχουν ανακοινώσει την επιθυμία τους να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις της 20ης και της 27ης Σεπτεμβρίου για το κλίμα.

Ενδεικτικά, η αμερικανική εταιρεία Patagonia πρόκειται να κλείσει τα 107 καταστήματά της αυτές τις δύο ημέρες, «προκειμένου να ενθαρρύνει τους εργαζόμενούς της και τους πελάτες της να συμμετάσχουν στην Απεργία για το Κλίμα». Στην Ευρώπη, η SodaStream, μια ιταλική εταιρεία την οποία αγόρασε τον Αύγουστο του 2018 η αμερικανική PepsiCo, επίσης ανακοίνωσε «την αναστολή των παγκόσμιων ηλεκτρονικών δραστηριοτήτων της» σήμερα.

Παγκόσμια Απεργία για το κλίμα: Μαζικές κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο-3

Να παριστάνουν τους νεκρούς επέλεξαν ως ένδειξη διαμαρτυρίας 200 νέοι στην Ταϊλάνδη. (AP Photo/Thanis Sudto)

Στη Γερμανία, 2.400 εταιρείες ενώθηκαν υπό σύνθημα «Επιχειρήσεις για το Μέλλον» και μια συλλογικότητα κάλεσε τους εργαζόμενους σε εταιρείες όπως η Zalando, Delivery Hero και Flixbus να διαδηλώσουν μεταμφιεσμένοι για να ξεχωρίζουν. Παράλληλα, τα σούπερ μάρκετ βιολογικών προϊόντων Alnatura, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στη Γερμανία, θα λειτουργήσουν με μειωμένο προσωπικό.

Ακόμη, και οι εργαζόμενοι μπορούν να ζητήσουν αλλαγές από τις εταιρείες στις οποίες εργάζονται: περίπου 1.500 εργαζόμενοι στην Αmazon πρόκειται να διαδηλώσουν σήμερα, εξηγώντας ότι η εταιρεία –την οποία πρόσφατα η Greenpeace κατηγόρησε για τις αυξημένες εκκλήσεις αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου– θα πρέπει να «επιδείξει πραγματικά ηγετικό πνεύμα στο θέμα του κλίματος».

Στο κίνημα υπέρ των απεργιών εντάχθηκε και ο Τζεφ Μπέζος, ο ιδρυτής της Amazon και πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου, δεσμεύθηκε χθες Πέμπτη να εκπληρώσει 10 χρόνια νωρίτερα τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.

Η Google ανακοίνωσε επίσης χθες ότι υπέγραψε 18 νέες συμφωνίες με τις οποίες διασφάλισε 1.600 μεγκαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας για τις εγκαταστάσεις της σε όλο τον κόσμο από ανανεώσιμες πηγές –αιολική και ηλιακή ενέργεια.

Ωστόσο, οι εταιρείες που εκλύουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, όπως οι βιομηχανίες και οι εταιρείες ενέργειας, εμφανίζονται διακριτικές αναφορικά με την απεργία της Παρασκευής, αν και η αυτοκινητοβιομηχανία Scania σκοπεύει «να ορίσει ένα χρονικό διάστημα για να ευαισθητοποιήσει» τους εργαζόμενους της αναφορικά με την κλιματική αλλαγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή