Εναρξη με τα πιο ωραία «Παράσιτα» για τις Νύχτες Πρεμιέρας

Εναρξη με τα πιο ωραία «Παράσιτα» για τις Νύχτες Πρεμιέρας

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πεζόδρομος μπροστά από το Παλλάς ήταν από νωρίς γεμάτος κόσμο που (τελικά) δεν έλεγε να μπει στην αίθουσα. Η υπαίθρια συζήτηση κράτησε ως συνήθως πολύ και η τελετή έναρξης καθυστέρησε να ξεκινήσει, πάντα σε γνήσιο φεστιβαλικό πνεύμα.

Η αλήθεια είναι άλλωστε πως οι «Νύχτες Πρεμιέρας» είναι πια τόσο συνδεδεμένες με το κινηματογραφικό κοινό της πόλης, που οι προβολές τους αποτελούν ούτως ή άλλως αφορμή συνάντησης και συναναστροφής, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την πρεμιέρα με όλους τους «παροικούντες» να δίνουν το «παρών».

Από σκηνής πάντως, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Λουκάς Κατσίκας, φρόντισε να είναι αρκετά σύντομος, αν και μίλησε… δυο φορές. Η μία (σε βίντεο) ήταν μέσα από την εδώ και επτά χρόνια κλειστή αίθουσα του «Αττικόν», η οποία μαζί με το συστεγαζόμενο «Απόλλων» αποτελούσε έως το 2012 τη σταθερή έδρα των Νυχτών. Ευχή του ήταν φυσικά το ιστορικό σινεμά να λειτουργήσει σύντομα ξανά –στο βίντεο φαίνεται να είναι σε καλή κατάσταση–, ενώ επί τούτω υπερθεμάτισε από σκηνής και ο νέος δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης («να κόψουμε τον λαιμό μας να ξανανοίξει»).

Ο βασικός λόγος βέβαια που μαζεύτηκε τόσος κόσμος στο Παλλάς βράδυ Τετάρτης ήταν η ταινία έναρξης. Τα «Παράσιτα» του Κορεάτη Μπονγκ Τζουν-Χο κέρδισαν τον φετινό Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες με αντίπαλο το «Κάποτε στο Χόλιγουντ» του Ταραντίνο, και όλοι ανυπομονούσαν να δουν προς τι ο… θόρυβος. Και είδαν. Σεβόμενοι την επιθυμία του σκηνοθέτη –απέστειλε και σχετική επιστολή– να μην αποκαλυφθεί τίποτα σχετικό με την πλοκή της ταινίας, δεν θα πούμε παρά μόνο πως αυτή έχει να κάνει με μια φτωχή κορεατική οικογένεια, τα παιδιά της οποίας πιάνουν δουλειά σε ένα πλουσιόσπιτο.

Από εκεί και έπειτα ξεκινάει μια καταιγιστική αλληλουχία γεγονότων, ανατροπών και σασπένς, η οποία πετυχαίνει να σε κρατήσει καρφωμένο στην καρέκλα για τις επόμενες δύο ώρες. Κοινωνική παρατήρηση, ευφυής σάτιρα, μαύρο χιούμορ αλλά και υπέροχη κινηματογράφηση, ενώνονται σε ένα πραγματικό δώρο για κάθε σινεφίλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή