Στο στόχαστρο τα «σκουπίδια» του εγκεφάλου

Στο στόχαστρο τα «σκουπίδια» του εγκεφάλου

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αντιμετώπιση των ουσιών που αθροίζονται σαν «σκουπίδια» στον ανθρώπινο εγκέφαλο εστιάζουν τις ερευνητικές τους προσπάθειες οι ειδικοί επιστήμονες στη μάχη κατά της άνοιας, μιας νόσου της οποίας η συχνότητα αυξάνεται ραγδαία.

Κατά την ομιλία του στην εκδήλωση της Εταιρείας Αλτσχάιμερ Αθηνών «Ζώντας καλά με την άνοια», η οποία πραγματοποιήθηκε προχθές στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, ο αναπλ. καθηγητής Νευρολογίας του ΕΚΠΑ στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, Νίκος Σκαρμέας, αναφέρθηκε στη βιολογική βάση της νόσου, σημειώνοντας ότι ενοχοποιείται σε μεγάλο βαθμό η συσσώρευση του Β-αμυλοειδούς και της πρωτεΐνης Τ στον εγκέφαλο, τα οποία έχουν τοξική δράση στα κύτταρα του εγκεφάλου προκαλώντας τον θάνατό τους. Η γνώση της διαδικασίας έχει αυξήσει την ικανότητα των επιστημόνων για εργαστηριακή διάγνωση της νόσου, που παλαιότερα γινόταν βάσει της κλινικής εικόνας του ασθενούς, ενώ παράλληλα έχει εστιάσει το ενδιαφέρον στην ανάπτυξη φαρμάκων που θα καταπολεμούν τις υπαίτιες ουσίες. Οι τελευταίες έρευνες καταδεικνύουν και άλλες ουσίες –«σκουπίδια» στον εγκέφαλο– που φαίνεται να ευθύνονται για τον θάνατο εγκεφαλικών κυττάρων.

Σύμφωνα με τον κ. Σκαρμέα, η άθροιση των «σκουπιδιών» στον εγκέφαλο φαίνεται να ξεκινάει τουλάχιστον 15 χρόνια πριν από την απώλεια μνήμης του ασθενούς λόγω της νόσου. Οπως ανέφερε ο καθηγητής, εκτιμάται ότι οι λόγοι για τους οποίους έχουν αποτύχει έως σήμερα οι προσπάθειες θεραπείας της άνοιας είναι ότι οι όποιες παρεμβάσεις επιχειρούνται αργά.

Αναφορικά με την πρόληψη της νόσου, ο κ. Σκαρμέας σημείωσε ότι υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει ότι η υγιεινή διατροφή, η σωματική άσκηση, η νοητική ενδυνάμωση και ο έλεγχος παραγόντων κινδύνου για αγγειακές αλλοιώσεις, όπως είναι ο διαβήτης και η υπέρταση, έχουν θετικά αποτελέσματα. Ειδικά η παραδοσιακή μεσογειακή δίαιτα φαίνεται να βοηθά στη μικρότερη συσσώρευση του Β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.

Στο στόχαστρο τα «σκουπίδια» του εγκεφάλου-1

Η γνώση της διαδικασίας έχει αυξήσει την ικανότητα των επιστημόνων για εργαστηριακή διάγνωση της νόσου, ενώ παράλληλα έχει εστιάσει το ενδιαφέρον στην ανάπτυξη φαρμάκων.

Η εκδήλωση οργανώθηκε με αφορμή τον Παγκόσμιο Μήνα Αλτσχάιμερ 2019, όπως έχει ονομαστεί ο Σεπτέμβριος, με σκοπό την ενημέρωση για μία νόσο που ανησυχεί την παγκόσμια κοινότητα. Οπως ανέφερε η πρόεδρος της Εταιρείας Αλτσχάιμερ Αθηνών και του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Ανοια, κ. Παρασκευή Σακκά, σε παγκόσμιο επίπεδο περισσότερα από 50 εκατομμύρια άτομα είχαν διαγνωστεί με άνοια το 2018. Ο αριθμός τους εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 82 εκατομμύρια το 2030 και τα 152 εκατομμύρια το 2050.

Στην Ελλάδα 200.000 ασθενείς πάσχουν από άνοια, το κόστος της οποίας εκτιμάται για τη χώρα μας στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Στις ΗΠΑ το ετήσιο κόστος της νόσου ανέρχεται στα 200 δισ. δολάρια, δηλαδή λίγο περισσότερο από το ΑΕΠ της Ελλάδας, και όσο το κόστος του πολέμου στο Ιράκ. Η νόσος προκαλεί και τεράστια κοινωνική επιβάρυνση σε ασθενείς και συγγενείς τους. Οι ασθενείς νιώθουν φόβο, άγχος, ντροπή. «Αντιλαμβάνονται ότι μερικές φορές μπορεί να κουράζω την οικογένειά μου. Και στεναχωριέμαι πολύ γι’ αυτό», ανέφερε στην εκδήλωση η Ντένα Κλειώση, η οποία διαγνώστηκε με Αλτσχάιμερ πριν από δυόμισι χρόνια. Η ίδια σημείωσε ότι η νόσος δεν την έχει εμποδίσει να ακολουθεί το πρόγραμμα της ζωής της, ενώ δήλωσε ότι έχει κερδίσει πολλά από την αγάπη της οικογένειάς της και των φίλων της. «Κερδισμένος από την κατάστασή μου είναι και ο σκύλος μου, η Νέλλη. Ξεχνιέμαι και την ταΐζω ξανά και ξανά», είπε.

«Θυμίζοντας» τον παππού στα παιδιά

Τι συμβαίνει στο μυαλό του παππού όταν ξεχνάει και δεν μπορεί να αναγνωρίσει τους αγαπημένους του; Τι είδους εμπόδια δημιουργούνται μέσα στον εγκέφαλο; Τι είναι αυτά τα νευρικά κύτταρα που μεταφέρουν πληροφορίες από και προς τον εγκέφαλο; Πόσο δύσκολο είναι τα παιδιά να εξοικειωθούν με μια ασθένεια όπως το Αλτσχάιμερ; Ο ρόλος του σχολείου είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην προσπάθεια να εξοικειωθούν οι μαθητές με δύσκολα θέματα όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Μια ιστορία για μικρούς και μεγάλους, με τίτλο «Ο παππούς μου και ο κύριος Αλτσχάιμερ» και με προφανές θέμα, έγραψε η Λαρισαία κτηνίατρος και συγγραφέας κ. Επη Ν. Μίχη – Ζέγγου, ως απόρροια της βιωματικής εμπειρίας της, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει για τη συγκεκριμένη νόσο. «Μόνον αν γνωρίζουν, μπορούν να κατανοήσουν, αν κατανοήσουν, μπορούν να αποδεχθούν και, αν αποδεχθούν, μπορούν να εξοικειωθούν και να συμφιλιωθούν με αυτή την τόσο δύσκολη κατάσταση», αναφέρει η συγγραφέας. Ο τρόπος που αφηγείται την ιστορία, μέσα από το γράμμα του μεγάλου εγγονού στον αγαπημένο του παππού, η περιγραφή των συναισθημάτων των παιδιών, οι απορίες, οι προβληματισμοί τους για τη νόσο παρέχουν στον αναγνώστη τη δυνατότητα να κατανοήσει διαισθητικά τις διαταραχές της ασθένειας. Το βιβλίο, από τις εκδόσεις ΠΑΡΑΛΟΣ, επιμελήθηκε ο νευρολόγος-ψυχίατρος δρ Σιδέρης Μπακούρας. Προλογίζει η καθηγήτρια Νευρολογίας ΑΠΘ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ Μάγδα Τσολάκη.

Το βιβλίο μεταφράστηκε στα αγγλικά και κυκλοφορεί σε μορφή e-book. Μέρος των εσόδων διατίθεται στην Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή