«Βρόχος» τα σωσίβια που συσσωρεύονται στη Λέσβο

«Βρόχος» τα σωσίβια που συσσωρεύονται στη Λέσβο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιέζει για την αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Μόριας ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, με επιστολή του προς τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Περιβάλλοντος, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να μαζέψουν τους τόνους σωσιβίων από την περιοχή αρμοδιότητάς του, και ότι θα κλείσει την προσωρινή δομή προσφύγων και μεταναστών στη Σκάλα Συκαμιάς Λέσβου που τείνει να γίνει μόνιμη.

Ο κ. Βέρρος είναι ο πρώτος δήμαρχος του νεοσύστατου Δήμου Δυτικής Λέσβου, που προέκυψε από τη διάσπαση του ενιαίου Δήμου Λέσβου σε δύο (σ.σ. Δυτικής Λέσβου και Δήμος Μυτιλήνης). Κατά την πρώτη εβδομάδα της θητείας του παρέλαβε πρόστιμο από το τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ύψους 4.000 ευρώ για τις 12.000 κ.μ. σωσίβια που έχουν συσσωρευθεί σε περιοχή του Μολύβου από το 2015 και την ένταση των προσφυγικών ροών και δεν έχουν περισυλλεγεί, για παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Μάλιστα, ο κ. Βέρρος με το που το παρέλαβε σχολίασε ότι «βρεθήκαμε εκτός των άλλων και δαρμένοι. Μήπως να βάλουμε πρόστιμο στο κράτος και στο Λιμενικό για ελλιπή φύλαξη συνόρων;». Για τον λόγο αυτό προσφεύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ζητώντας την ακύρωσή του.

Παράλληλα, με τη χθεσινή του επιστολή επιδιώκει να διασαφηνίσει ότι δεν θα έχει την ίδια στάση και «ανοχή» σε σχέση με το προσφυγικό-μεταναστευτικό με τον τέως δήμαρχο του ενιαίου Δήμου Λέσβου, Σπύρο Γαληνό και να βρεθεί προ τετελεσμένων.

Στο ίδιο μήκος κύματος, αναφέρεται και στην προσωρινή δομή που βρίσκεται στη Σκάλα Συκαμιάς, όπου παραλαμβάνονται οι νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες με την άφιξή τους για να μεταφερθούν στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας για να καταγραφούν. Ωστόσο, επειδή το ΚΥΤ Μόριας παρουσιάζει υπερπληθυσμό, οι νεοεισερχόμενοι παραμένουν περισσότερο στην προσωρινή δομή, φοβούμενος ο δήμαρχος ότι θα γίνει μόνιμη. Υπενθυμίζει στο πλαίσιο αυτό στους υπουργούς ότι η δομή «λειτουργεί χωρίς τις απαραίτητες εγκρίσεις-άδειες από τον δήμο και τη Διεύθυνση Δόμησης, αλλά και χωρίς σχετικές αποφάσεις ούτε του τέως δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Λέσβου, ούτε του δημοτικού συμβουλίου του νέου δήμου Δυτικής Λέσβου». Και προειδοποιεί πως εάν δεν διευθετηθεί άμεσα το θέμα, θα στραφεί κατά παντός υπευθύνου και θα προβεί (μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών του δήμου) στην καθαίρεση των παρανόμων κατασκευών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή