Πρώτη πτήση σήμερα στο νέο αεροδρόμιο του Πεκίνου

Πρώτη πτήση σήμερα στο νέο αεροδρόμιο του Πεκίνου

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το νέο κολοσσιαίο αεροδρόμιο του Πεκίνου, το Διεθνές Αεροδρόμιο Νταξίνγκ  ή ο «Αστερίας», όπως το αποκαλούν τα κινεζικά ΜΜΕ λόγω του σχήματός του. Στην πρώτη πτήση που θα εξυπηρετήσει, και η οποία αναμένεται εντός της ημέρας, η αεροπορική εταιρεία China Southern έχει επιστρατεύσει ένα αεροσκάφος της Airbus A380. Οπως επισημαίνει σε σχετικό ρεπορτάζ του το αμερικανικό δίκτυο CNN, το έργο  παραδίδεται σε μια χρονική συγκυρία συμβολική για το Πεκίνο ενόψει της 70ής επετείου από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Το εμβληματικό αεροδρόμιο με το σχήμα του αστερία έχει κοστίσει 11,5 δισ. δολάρια, εργάστηκαν 40.000 εργάτες για την ανέγερσή του και η κατασκευή του διήρκεσε μια πενταετία, καθώς άρχισε το 2014.  Στοχεύει να αποσυμφορήσει την εναέρια κίνηση στην κινεζική πρωτεύουσα, καθώς το υπάρχον Διεθνές Αεροδρόμιο του Πεκίνου (ΡΕΚ) λειτουργεί με πυρετώδεις ρυθμούς και είναι ουσιαστικά αδύνατον για τις αεροπορικές εταιρείες να προγραμματίσουν νέες πτήσεις στις ώρες που επιθυμούν. Το Νταξίνγκ έχει σχεδιασθεί από τη φημισμένη Βρετανοϊρακινή αρχιτέκτονα Ζάχα Χαντίντ, που δεν έζησε να δει υλοποιημένο το σχέδιό της, καθώς έφυγε από τη ζωή το 2016. Διαθέτει τέσσερις διαδρόμους προσγείωσης και έναν τερματικό σταθμό μεγέθους 97 γηπέδων ποδοσφαίρου. Οπως τονίζει το CNN, φέρει εμφανώς την υπογραφή της Χαντίντ με κύρια χαρακτηριστικά του στυλ της το άφθονο φυσικό φως που φωτίζει το αεροδρόμιο μέσω από 8.000 παράθυρα στην οροφή του. Για την εξυπηρέτηση των επιβατών έχει, άλλωστε, επιστρατεύσει κουστωδία από ρομπότ που θα ενημερώνουν για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια ή για οτιδήποτε συμβαίνει εντός του αεροδρομίου. 

Το νέο αεροδρόμιο εγκαινιάζει τη λειτουργία του με στόχο να εξυπηρετεί ετησίως τουλάχιστον 72 εκατομμύρια επιβάτες και 2 εκατομμύρια τόνους φορτίου μέχρι το 2025. Το φιλόδοξο σχέδιό του προβλέπει, πάντως, την περαιτέρω επέκτασή του ώστε να διαθέτει επτά διαδρόμους προσγείωσης και να εξυπηρετεί τουλάχιστον 100 εκατ. επιβάτες και τέσσερις τόνους φορτίου ετησίως. Εχει, άλλωστε, συμπεριλάβει και την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος των ταξιδιωτών : τη μείωση των αποστάσεων που πρέπει να διανύουν  με τα πόδια.

Η μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα στα σημεία ελέγχου και στις πλέον απομακρυσμένες εξόδους δεν υπερβαίνει τα 600 μέτρα. Αιχμή αποτελεί, πάντως, η τοποθεσία στην οποία κατασκευάστηκε, καθώς βρίσκεται νότια της κινεζικής πρωτεύουσας, που φημίζεται για τα προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης. Το χωρίζουν περίπου 50 χιλιόμετρα από την ιστορική πλατεία Τιενανμέν στο κέντρο του Πεκίνου και πολύ περισσότερα από τις περιοχές στις οποίες βρίσκονται οι επιχειρήσεις.  Οι κινεζικές αρχές εκφράζουν, όμως, ικανοποίηση και επιμένουν πως δεν είναι απλό αεροδρόμιο αλλά πλήρης κόμβος μεταφορών που σύντομα θα συνδεθεί με τρένα μεγάλης ταχύτητας και ειδικούς συρμούς σύνδεσής του με τις πόλεις της Κίνας. Υπόσχονται μάλιστα πως αυτοί οι ειδικοί συρμοί θα κινούνται με 160 χιλιόμετρα την ώρα και θα μεταφέρουν τους επιβάτες από το αεροδρόμιο στην πόλη σε λιγότερο από 20 λεπτά. Δεν λείπουν, πάντως, και τα παράπονα. Οπως συχνά συμβαίνει με την ανέγερση μεγάλων έργων, πολλοί υποστηρίζουν πως ένα κολοσσιαίο αεροδρόμιο θα επιτείνει το εκτεταμένο πρόβλημα καθυστερήσεων που χαρακτηρίζει τις πτήσεις από και προς το Πεκίνο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή