Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Από τους επιτρόπους έως τους δασκάλους

Κύριε διευθυντά
Ο κ. Τάκης Θεοδωρόπουλος, στο άρθρο του με τίτλο: «Ο Ευρωπαίος επίτροπος και ο δάσκαλος», καταλήγει ως εξής: «Δασκάλους χρειάζεται ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής. Δεν χρειάζεται επιτρόπους».

Το γεγονός ότι για την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής επελέγη ως επίτροπος ο Ελλην Μαργαρίτης Σχοινάς, περιποιεί τιμή στην πατρίδα μας, γιατί υπενθυμίζει στους πολίτες των κρατών της Ευρώπης το ελληνικό όνομα (Ευρώπη) της Ηπείρου μας καθώς και τη συμβολή του ελληνισμού, και μέσω αυτού, του Χριστιανισμού στην ηθική και πνευματική διαμόρφωσή της. Τίποτε δεν εμποδίζει τον επίτροπο κ. Μαργαρίτη Σχοινά να προσπαθήσει να γίνει και δάσκαλος του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Διαθέτει τα προσόντα και είμαι βέβαιος ότι θα αφήσει το στίγμα του στη διαμόρφωση όντως ευρωπαϊκού τρόπου ζωής.

Γεωργιος Τολης, Καρδιοχειρουργός

Αλάνες, ελικοδρόμια και προσαπογειώσεις

Κύριε διευθυντά
Οταν μιλάμε για αεροδρόμια, λιμάνια, ελικοδρόμια, αναφερόμαστε σε εγκαταστάσεις ορισμένων υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων, ώστε να παρέχουν με ασφάλεια ευκολίες και υπηρεσίες στα αντίστοιχα μεταφορικά μέσα. Επίσης, όταν μιλάμε για πεδίο προσαπογειώσεως ελικοπτέρων (Helipad ή H) αναφερόμαστε σε έναν πολύ μικρό χώρο και αυτόν με προδιαγραφές, στον οποίο μπορεί ασφαλώς να προσαπογειωθεί ένα ελικόπτερο (Ε/Π). Ολα τα άλλα είναι αλάνες, γήπεδα, ταράτσες, χωράφια, δρόμοι, πλατώματα σ’ ένα βουνό κ.λπ., στα οποία μπορεί να προσαπογειωθεί ένα Ε/Π, λόγω των ελικτικών δυνατοτήτων του, χωρίς όμως να του παρέχουν καμία ασφάλεια ή εγγύηση.

Είναι πάρα πολλοί οι κίνδυνοι στους οποίους μπορεί να εκτεθεί ένα Ε/Π, αν προσπαθήσει να προσαπογειωθεί σ’ έναν τέτοιο χώρο και μόνο σε περίπτωση ανάγκης θα πρέπει να το επιχειρήσει ο πιλότος του. Στην Ελλάδα υπάρχουν δεκάδες ή εκατοντάδες τέτοιοι χώροι, που συνηθίσαμε να τους χαρακτηρίζουμε «ελικοδρόμια» και δυστυχώς τον όρο τον έχουν αποδεχθεί οι πιλότοι Ε/Π αλλά κυρίως η αρμόδια κρατική υπηρεσία. Και αντί να απαγορεύσει τη λειτουργία τους και τις προσαπογειώσεις Ε/Π από αυτούς, τους δέχεται στα σχέδια πτήσεων των Ε/Π και τους αφήνει να λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Επίσης, επειδή έτσι κάπνισε σ’ έναν δήμαρχο ή κοινοτάρχη ή ιδιώτη, να χαρακτηρίσει μια αλάνα ή λίγα τετραγωνικά μέτρα στον κήπο του «ελικοδρόμιο», να ζητάει από άλλους φορείς να λάβουν μέτρα για την ασφάλεια των πτήσεων, π.χ. σήμανση πυλώνων και καλωδίων, φώτα εμποδίων κ.λπ. Δυστυχώς, αν δεν ληφθούν μέτρα κατασκευής και λειτουργίας σωστών ελικοδρομίων με όλες τις προβλεπόμενες προδιαγραφές και αφήσουν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα τα διάφορα «ελικοδρόμια» ανά την επικράτεια, θα θρηνήσουμε και άλλα θύματα.

Είχα την τύχη και την τιμή να έχω υπηρετήσει επί τρία χρόνια ως αρχιμηχανικός της Διοίκησης Ε/Π του Π.Ν. και να έχω ασχοληθεί επί τέσσερα χρόνια, ως υπεύθυνος αξιωματικός του ΓΕΝ, με την κατασκευή του ελικοδρομίου του Π.Ν. στο Κοτρώνι του Μαραθώνα και έτσι νομίζω ότι μπορώ να εκφράσω μία γνώμη για Ε/Π, ελικοδρόμια, Helipads, προδιαγραφές και κινδύνους.

Ματθαιος Μ. Δημητριου, Πλοίαρχος Π.Ν. ε.α.

Στο ζύγι της Ιστορίας η συμφωνία Πρεσπών

Kύριε διευθυντά
Η πολιτεία ΣΥΡΙΖΑ είχε κατά τη γνώμη μου δύο συν: 1. Την ολοκλήρωση μεγάλων έργων που χρόνιζαν για καιρό. Π.χ. αυτοκινητόδρομοι, σιδηρόδρομος κ.λπ. 2. Τη συμφωνία των Πρεσπών. Το δεύτερο το επισημαίνω ξανά μια και το έχω αναφέρει σε προηγούμενες επιστολές μου που δημοσιεύθηκαν. Το σχολιάζω δε εκ νέου με αφορμή την πρόσφατη δήλωση του υπουργού των Εξωτερικών ότι η συμφωνία αυτή δεν είναι προδοτική αλλά επιζήμια. Σε τι είναι επιζήμια όμως δεν το μάθαμε ακόμη. Μήπως στο ό,τι οι βόρειοι γείτονες δέχθηκαν το 2018 τον όρο Βόρεια μπροστά στο Μακεδονία που είχε αναγνωριστεί από το ελληνικό κράτος ντε γιούρε σκέτο πριν από 60 χρόνια; Στα εμπορικά σήματα, στην Ιστορία; Μα αυτά λύνονται από κοινές επιτροπές. Οσον αφορά την Ιστορία άλλαξαν το Σύνταγμα και έβαλαν στα μνημεία τους διευκρινιστικές επιγραφές ότι ο Μέγας Αλέξανδρος, π.χ., υπήρξε Ελληνας Μακεδόνας. Τι άλλο θέλουμε τώρα; Τεμενάδες; Μήπως είναι η γλώσσα η οποία ρητά ορίζεται στο κείμενο της συμφωνίας ως σλαβομακεδονική, κάτι που βρίσκει σύμφωνο –μεταξύ άλλων–  και γνωστό Ελληνα καθηγητή Γλωσσολογίας; Τι το επιζήμιο για την Ελλάδα έχει επιτέλους αυτή η συμφωνία; Η «πρώτη φορά Αριστερά» έκανε πολλές κωλοτούμπες εκτός από τα δύο που ανέφερα. Κάτι καλό πρέπει να θυμόμαστε απ’ αυτήν μια και παντού αλλού στον πλανήτη συνιστά μουσειακό είδος.

Σπυρος Γιακουμακης

Συμπλοκή κρατουμένων και μη εμπλεκόμενοι

Κύριε διευθυντά
Σε συνέχεια πρόσφατου δημοσιεύματός σας σχετικά με συμπλοκή κρατουμένων στις φυλακές Αυλώνα και μετά από επικοινωνία της Πρεσβείας του Μαρόκου στην Αθήνα:

α) με τη διοίκηση του εν λόγω καταστήματος κράτησης την 17.09.2019, από όπου λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι δεν υπήρξε εμπλοκή κρατουμένων μαροκινής εθνικότητας, όπως λανθασμένα αναφέρεται στο δημοσίευμά σας, και

β) με το Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας την 18.09.2019, από όπου λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση προς τους εκπροσώπους ΜΜΕ σχετικά με τις εθνικότητες των κρατουμένων για το εν λόγω περιστατικό, παρακαλείσθε όπως ανασκευάσετε τη λανθασμένη αυτή πληροφορία, η οποία έχει ήδη επηρεάσει αρνητικά την εικόνα του Μαρόκου.

Πρεσβεία του Βασιλείου του Μαρόκου

Αντικαπνιστής... ενυπογράφως

Κύριε διευθυντά
Σας συγχαίρω που με κάθε ευκαιρία βοηθάτε στην «αντικαπνιστική εκστρατεία». Μου κάνατε την τιμή και δημοσιεύσατε επιστολές μου για το θέμα, σας ευχαριστώ. Ο αρθρογράφος κ. Δ. Γουσέτης («Κ» 11/9/19, σ. 13) επικρίνει τον υπουργό κ. Μ. Βορίδη που καπνίζει σε «δημόσιο κλειστό χώρο». Φαίνεται πως ο νέος υπουργός εζήλωσε τη δόξα του τέως αναπλ. Υγείας. Και εμείς νομίζαμε πως γλιτώσαμε από τους «ζορμπαλάδες».

Ο αρθρογράφος περιμένει από τον κ. Μπεχράκη να επιβάλει πρόστιμο. Ομως ο καθηγητής «ουκ έχει το δεσμείν και λύειν». Ως γιατρός, μόνο συμβουλές και ευχές μπορεί να μοιράζει. Αλλά γιατί να περιμένουμε τον κ. Μπεχράκη, αγαπητέ κ. Γουσέτη; Ο νόμος αριθ. Α2γ/οικ. 3051, ήδη από τις 25 Απρ. / 9 Μαΐου 1980 (ΦΕΚ Β΄ 475) επιτάσσει: Απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους γενικά τους κλειστούς δημόσιους χώρους (αίθουσες αναμονής του κοινού, συνεδριάσεων, συνελεύσεων, ανελκυστήρες κ.λπ.). Και προβλέπει φυλάκιση, σε συνδυασμό με τον ν. 290/Ιουνίου 1943.

1. «Ο εκ προθέσεως παραβαίνων επιτακτικήν ή απαγορευτικήν υγειονομικήν διάταξιν τιμωρείται διά φυλακίσεως μέχρι τριών μηνών ή διά χρηματικής ποινής... 2. Εν περιπτώσει υποτροπής τα ανωτέρω όρια των ποινών διπλασιάζονται». Σύμφωνα με τον Α2γ/ «3. Υπεύθυνοι για την εφαρμογή της παρούσης διατάξεως ορίζονται οι άμεσοι προϊστάμενοι των οικείων φορέων, στους οποίους ανήκουν οι ανωτέρω χώροι», δηλαδή ο πρωθυπουργός.

Στο Γυμνάσιο, ενημέρωνα τους καθηγητές, όπου υπηρετούσα, και υπέγραφαν δίπλα στο όνομά τους, για να μην επικαλούνται ως ελαφρυντικό «άγνοια νόμου»! Οι μαθητές είχαν υπογράψει κανονισμό που προέβλεπε ότι: Κάθε χώρος, ακόμη και στο ύπαιθρο, θεωρείται «οιονεί κλειστός χώρος», εφόσον εκεί λειτουργούν ομαδικά ως μαθητές του σχολείου και απαγορεύεται το κάπνισμα. Ο κανόνας είναι δημοσίου δικαίου και δεν επιδέχεται αλλαγή με ιδιωτική πρωτοβουλία. Το αδίκημα είναι αυτόφωρο και διώκεται αυτεπαγγέλτως. Ιδού πεδίον δόξης διά τον κ. πρωθυπουργό. Να κοινοποιήσει τον νόμο για το κάπνισμα στους υπουργούς, ενυπογράφως! 

Ιορδανης Β. Παπαδοπουλος, Μαθηματικός - Νομικός, πρώην Γυμνασιάρχης, Χολαργός

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ