Πράσινο φως για τους γείτονες

Πράσινο φως για τους γείτονες

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ώρα της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία και στην Αλβανία πλησιάζει (σύνοδος Ε.Ε. Οκτωβρίου) και ο (απερχόμενος) πρόεδρός του Ντόναλντ Τουσκ ταξίδεψε στις αρχές της εβδομάδας στα Τίρανα και στα Σκόπια. Αν κρίνουμε από τις δηλώσεις του στο τέλος της περιοδείας, «οι δυο χώρες ανταποκρίθηκαν στα καθήκοντά τους», εκπλήρωσαν δηλαδή τα κριτήρια που απαιτούν οι Βρυξέλλες και οι ηγέτες των κρατών-μελών θα πρέπει, κατά τον κ. Τουσκ, να ανάψουν το πράσινο φως για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Πέραν των προβλεπόμενων για το εσωτερικό τους μεταρρυθμίσεων, ο κ. Τουσκ επισήμανε και έναν επιπλέον λόγο για τον οποίο η Σύνοδος Κορυφής θα πρέπει να δώσει στους δύο την πολυπόθητη ημερομηνία. Οτι, δηλαδή, «η Ευρώπη δεν θα είναι σταθερή χωρίς τα Βαλκάνια στους κόλπους της».

Το τελευταίο είναι το μόνο σίγουρο και όλα δείχνουν πως αυτό θα βαρύνει σε ενδεχόμενη θετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία είναι δύο χώρες νευραλγικές στις ευαίσθητες βαλκανικές ισορροπίες, μέλη του ΝΑΤΟ ήδη, που για να δεθούν ακόμα πιο γερά στο άρμα της Δύσης θα πρέπει να βρεθούν και στην ευρωπαϊκή αγκαλιά. Με όρους πλήρωσης των εσωτερικών κριτηρίων, ούτε η Βόρεια Μακεδονία ούτε (κυρίως) η Αλβανία μπορούν να διαβούν την πόρτα, αν και έχουν γίνει, υπό την πίεση των Βρυξελλών, θετικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Το ξέρουν αυτό στις Βρυξέλλες αλλά προέχει  να απλωθεί το δίχτυ σταθερότητας και στο αποκαλούμενο «μαλακό υπογάστριο» της βαλκανικής. Η στρατηγική Γιούνκερ για διεύρυνση της Ε.Ε. με την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων παραμένει το εργαλείο  επ’ αυτού, μολονότι κάποια κράτη-μέλη αντιτίθενται, για εσωτερικούς κυρίως λόγους. Τα Τίρανα δίνουν τον τόνο στο αλβανικό τόξο της βαλκανικής, με κάποια  εκατομμύρια ψυχές, η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να θωρακιστεί  απέναντι στη ρωσική –και όχι μόνο– διείσδυση και οι κοινωνίες στις δύο χώρες δεν πρέπει να απογοητευθούν και να βυθιστούν στην εσωστρέφεια.

Οι μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό μπορούν να  περιμένουν και σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να αποτελέσουν ανυπέρβλητο εμπόδιο. Εξάλλου, στη διαδρομή προς τις Βρυξέλλες, που προβλέπεται μακρά και επίπονη, πολύ πιο εύκολα οι εταίροι θα τις επιβάλλουν στους δύο «οδοιπόρους» απ’ ό,τι αν τους  κλείσουν την πόρτα.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή