«Σκιές και Φώτα», η ομαδική έκθεση των καλλιτεχνών της Τήνου

«Σκιές και Φώτα», η ομαδική έκθεση των καλλιτεχνών της Τήνου

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον εξαιρετικό χώρο του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού, όπου μπορεί κανείς να περιηγηθεί και στις μόνιμα αφιερωμένες στον Γιαννούλη Χαλεπά αίθουσες (με 23 γλυπτά και 14 σχέδια), φιλοξενείται για τρίτη χρονιά ο νέος θεσμός, που είναι η ομαδική έκθεση του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Τήνου, με πρόεδρο τον Χρήστο Σανταμούρη. Στην προκυμαία της Τήνου, το επιβλητικό κτίριο διαθέτει από τις 21 Ιουλίου, ήδη, έναν ολόκληρο όροφο για τις δημιουργίες των ολοένα και αυξανόμενων μελών του Συλλόγου. Είχα την τύχη να δω τη φετινή έκθεση (επιμέλεια Μάνος Στεφανίδης) και να διακρίνω ορισμένα εξαιρετικά έργα. Υπάρχει ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, υφαντική, βίντεο αρτ, σε μια συνύπαρξη που δείχνει δυναμισμό. Με θέμα, φέτος, «Σκιές και Φώτα», οι καλλιτέχνες επιχειρούν προσωπικές ερμηνείες αυτής της σχέσης με γνώμονα τον τόπο. Κάποια γλυπτά (Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Αργύρης Φόρτωμας, Annete Fougnies, Χρήστος Σανταμούρης, Μηνάς Μαραβέλιας, Αργύρης Μαραβέλιας, Νικόλας Μανιατάκος, Ιωσήφ Λιζάρδης, Δημήτρης Σκαλκώτος, Παναγιώτης Καλούδης –σε μέταλλο–, Πέτρος Δελατόλας), έχουν δύναμη και επιδρούν με πολλούς τρόπους και είναι ωραίο να τα βλέπεις στο νησί της μαρμαρογλυπτικής.

Στην έκθεση θα δει κανείς έργα καλά και έργα απλώς ενδιαφέροντα, όπως γίνεται σε κάθε μεγάλη ομαδική έκθεση (συμμετέχουν 46) και ανάμεσα στα έργα είδα και καλή φωτογραφία (Αριστείδης Κοντογεώργης, Αγνή Χρονοπούλου, Μαρία Μπάιμπα, Χρύσα Παρασκευά, Nathalie Borst, Στέλιος Παπαδόπουλος, Nika Derungs, Πηνελόπη Γαΐτη, Αννα-Λουίζα Αϊχερ). Από τα λοιπά έργα, ενδιαφέρουσα πάντα η ματιά της Λίζας Πενθερουδάκη με μεικτή τεχνική και ωραίο χρώμα, όπως και το δυνατό έργο του Νεκτάριου Αντωνόπουλου. Με ενδιέφερε η υφαντική του Λευτέρη Κρητικού, η ξερολιθιά του Πέτρου Ζουμπουλάκη, τα ωραία μελάνια του François Schmidt, το υψηλής αισθητικής έργο της Καλλιόπης Σταματάρη, η μεικτή τεχνική της Κωνσταντίνας Συλίκου, η μεικτή τεχνική του Νικόλαου Κοντογεώργη, το ακρυλικό της Σοφίας Φόρτωμα, η μεικτή τεχνική της Αναστασίας Χατζίρη (με τη φρίζα των υποθεμάτων), το χαρακτικό της Βασιλικής Θ. Κολιπέτσα, το γυμνό της Κατερίνας Καρακατσάνη, το κολάζ της Χαράς Καμινάρα, οι Πέτρες της Τήνου του Gilbert Erouart, το πορτρέτο σε μολύβι της Ελένης Γλύνη, η δίδυμη Ανατολή του Γιάννη Γκίζη, το τετράπτυχο της Liliane-Eve Brendel, τα εξαιρετικά χαρακτικά πορτρέτα του Ιωάννη Βρακά, το λιμάνι του Κώστα Βαϊνανίδη, το πολύ ενδιαφέρον έργο του Χρήστου Αρτέμη (ζωγραφική σε καραβόπανο), το κιλίμι της Artemis, τα «έπεα πτερόεντα» του Τάσου Αριδά, το αναγεννησιακό της Αννας Μαΐλλη… Πρόσφατα αποφασίστηκε ότι τον χειμώνα θα έρθουν στην Τήνο κάποιοι από τους καλλιτέχνες για εβδομαδιαία εργαστήρια σε παιδιά και ενήλικες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή