ΗΠΑ: Νέα έρευνα για Τραμπ ζητούν οι Δημοκρατικοί

ΗΠΑ: Νέα έρευνα για Τραμπ ζητούν οι Δημοκρατικοί

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλη μια έρευνα που αφορά τον Ντόναλντ Τραμπ προωθούν στο Κογκρέσο οι Δημοκρατικοί, καθώς υποψιάζονται ότι χρησιμοποιεί τη δύναμη πίεσης προς άλλες χώρες που του παρέχει το αξίωμά του, για να εξασφαλίσει οφέλη εις βάρος των πολιτικών αντιπάλων του στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το θέμα ανέκυψε έπειτα από πρόσφατη καταγγελία υπαλλήλου των μυστικών υπηρεσιών προς τους προϊσταμένους του, για σειρά επεισοδίων που εμπλέκουν τον Αμερικανό πρόεδρο. Αν και το ακριβές περιεχόμενο της καταγγελίας παραμένει αδιευκρίνιστο, πληροφορίες του αμερικανικού Τύπου αναφέρουν ότι τουλάχιστον ένα από τα επίμαχα επεισόδια αφορούσε συνομιλία του με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με τους New York Times, περί τα τέλη Ιουλίου ο Τραμπ ζήτησε τηλεφωνικώς από τον Ζελένσκι να διερευνήσει υποθέσεις διαφθοράς στη χώρα του που εμπλέκουν και Αμερικανούς παράγοντες. Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει ότι στενοί σύμμαχοι του προέδρου, συμπεριλαμβανομένου του δικηγόρου του, Ρούντολφ Τζουλιάνι, πιέζουν την ουκρανική κυβέρνηση να διερευνήσει υποθέσεις που θα μπορούσαν να βλάψουν τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, πιθανό αντίπαλο του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Τζουλιάνι δήλωσε άγνοια όσον αφορά τη συζήτηση του Τραμπ με τον Ζελένσκι, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο πρόεδρος έχει δικαίωμα να ζητήσει τη διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς που έχουν επιπτώσεις για την Αμερική. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι σε καμία συνομιλία του με ξένο ηγέτη δεν είπε, ούτε θα μπορούσε να πει, κάτι το ανάρμοστο. Ωστόσο, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της επιτροπής μυστικών υπηρεσιών της Βουλής, Ανταμ Σιφ, ζήτησε να δοθεί στο Κογκρέσο το πλήρες κείμενο της απομαγνητοφωνημένης συνομιλίας Τραμπ – Ζελένσκι και κατηγόρησε τον γενικό διευθυντή των μυστικών υπηρεσιών, Τζόζεφ Μαγκουάιρ, ότι περιβάλλει με πέπλο μυστικότητας τη διερεύνηση των καταγγελιών για να προστατεύσει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Fox News, ο Τζο Μπάιντεν θα νικούσε τον Τραμπ με διαφορά 14 μονάδων, εάν έπαιρνε το χρίσμα των Δημοκρατικών. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχανε επίσης από τουλάχιστον τρεις άλλους Δημοκρατικούς υποψηφίους (Σάντερς, Γουόρεν, Χάρις). Χθες, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή