Brexit: Συνάντηση Μπαρνιέ – Μπάρκλεϊ στις Βρυξέλλες

Brexit: Συνάντηση Μπαρνιέ – Μπάρκλεϊ στις Βρυξέλλες

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάποιες αμυδρές ελπίδες για την αποτροπή ενός άτακτου Brexit προέκυψαν χθες, μετά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες των επικεφαλής διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Μεγάλης Βρετανίας, μία ημέρα αφότου το Λονδίνο παρέδωσε τις προτάσεις του επί της συμφωνίας αποχώρησης. Ο επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ και ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Στιβ Μπάρκλεϊ συζήτησαν το θέμα του backstop, της δικλίδας ασφαλείας για την αποτροπή ενός σκληρού ιρλανδικού συνόρου, όπως επίσης και τις ιδέες που πρότεινε το Λονδίνο, όπως έγινε γνωστό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Eνωση στις 31 Οκτωβρίου, οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο βρίσκονται σε αδιέξοδο και η πορεία των διαπραγματεύσεων μοιάζει με σκωτσέζικο ντους. Η Βρετανία θέλει την εξάλειψη του όρου του backstop υπό τον φόβο ότι θα δεσμευτεί επ’ αόριστον από τους τελωνειακούς κανονισμούς της Ε.Ε., ενώ οι Βρυξέλλες επιμένουν στην ανάγκη εγγυήσεων.

«Απέχουμε πολύ από μια συμφωνία που θα μπορούσε να ταιριάξει με τις κόκκινες γραμμές της Ε.Ε., όμως ίσως να υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για ένα σύμφωνο», δήλωσε χθες μια διπλωματική πηγή στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Από την πλευρά του, μετά τη συνάντηση με τον Μισέλ Μπαρνιέ, ο Στιβ Μπάρκλεϊ διατύπωσε την εκτίμηση ότι υπάρχει μια «ώθηση» στις συζητήσεις με την Ε.Ε. προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας.

Στο επίσημο ανακοινωθέν της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίστηκε πιο διστακτική, αναφέροντας ότι οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν προκειμένου «οι τεχνικές συζητήσεις να συνεχιστούν». «Πιστεύω ότι οι δύο πλευρές θέλουν να φθάσουν σε μια συμφωνία και εργαζόμαστε σκληρά για αυτό», υπογράμμισε ο Βρετανός υπουργός. «Προχωράμε, υπάρχει μια ώθηση, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα μεταξύ των τεχνικών ομάδων», πρόσθεσε.

Οι συζητήσεις αφορούν ένα πρώτο σύνολο «απόψεων, αρχών και ιδεών που υπέβαλε η Βρετανία», διευκρίνισαν οι Βρυξέλλες. Στο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε, η πλευρά της Ε.Ε. υπενθυμίζει ότι είναι «απαραίτητη μια πραγματοποιήσιμη και νομικά λειτουργική λύση» προκειμένου να αντικαταστήσει το backstop.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή