Η συνταγματική αναθεώρηση στην τελική ευθεία

Η συνταγματική αναθεώρηση στην τελική ευθεία

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την εκλογή διακομματικού προεδρείου άνοιξαν χθες και τυπικά οι εργασίες της επιτροπής για την αναθεώρηση του συντάγματος, η πρώτη επί της ουσίας συνεδρίαση της οποίας προγραμματίστηκε για την ερχόμενη Τετάρτη. Πρόεδρος εξελέγη ο κ. Ευριπίδης Συλιανίδης, αντιπρόεδρος η κ. Εφη Αχτσιόγλου και γραμματέας ο κ. Γ. Καμίνης, μέσα σε κλίμα ευρύτερης συνεννόησης – όπως συνέβη αντιστοίχως και στο παρελθόν, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα ότι η συγκεκριμένη ειδικού πολιτικού βάρους επιτροπή λειτουργεί εν μέσω γενικότερης διάθεσης για συναίνεση.

Μόνο στην περίπτωση της προταθείσας από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατεγράφησαν ορισμένες «σκιές»: αν και οι κ. Στυλιανίδης και Καμίνης έλαβαν 40 θετικές ψήφους και μόνο δύο λευκά, στην κάλπη της κυρίας Αχτσιόγλου βρέθηκαν μόνο 34 θετικές ψήφοι, επίσης δύο λευκά, αλλά και έξι άκυρα. Ουδείς, ωστόσο, μπορεί να πει την προέλευση των έξι «ακύρων», που καταδεικνύουν την ύπαρξη δυσφορίας ή αποδοκιμασίας για την τέως υπουργό Εργασίας, δεδομένου ότι η ψηφοφορία ήταν μυστική.

Αμέσως μετά την εκλογή του, ο κ. Στυλιανίδης πρότεινε τη διεξαγωγή συνεδριάσεων κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, με κατ’ αρχήν στόχο να συζητηθεί σε κάθε συνεδρίαση μία από τις δέκα θεματικές ενότητες στις οποίες «χώρισε» τις 49 προς αναθεώρηση διατάξεις. Υπενθυμίζεται ότι εξ αυτών οι δέκα αφορούν καταργήσεις υφισταμένων διατάξεων, ενώ, ως προς τις υπόλοιπες, το ειδικότερο ενδιαφέρον επικεντρώνεται αφενός στα έξι άρθρα για την τροποποίηση των οποίων απαιτούνται στην αναθεωρητική Βουλή 151 ψήφοι (είναι εκείνα για τα οποία η προτείνουσα, προηγούμενη Βουλή είχε υπερψηφίσει με τουλάχιστον 180 ψήφους), και εκ των υπολοίπων ορισμένα όπως το άρθρο 54, το οποίο σχετίζεται με τη δυνατότητα άμεσης κατάργησης της απλής αναλογικής. Στα πρώτα εκ των προαναφερομένων είναι τα σχετικά με την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, τη βουλευτική ασυλία, το δικαίωμα της μειοψηφίας να συγκροτεί έως δύο εξεταστικές επιτροπές, την εξομοίωση των στρατιωτικών με τους τακτικούς δικαστές, καθώς και την εκλογή μελών των ανεξαρτήτων αρχών.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση επί του προγραμματισμού εργασιών, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Γ. Κατρούγκαλος, αφού επαναδιατύπωσε τις ενστάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τον χρόνο του ενός μηνός που δόθηκε για την ολοκλήρωση του έργου της (έκανε λόγο για «ασφυκτικό πλαίσιο») ζητώντας να μείνει ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί από την Ολομέλεια χρονική παράταση, υπέβαλε το αίτημα να αποτελέσει ξεχωριστή, αυτόνομη ενότητα η συζήτηση επί της διατάξεως που αφορά τις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας. Με την πρόταση συμφώνησε εκ μέρους του ΚΚΕ και ο κ. Ι. Γκιόκας, εγείροντας επίσης ενστάσεις επί του «ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος», όπως έκανε στη συνέχεια και η εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου.

Κλείνοντας τη συνεδρίαση, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως κάνει αποδεκτό το αίτημα του κ. Κατρούγκαλου να «αφιερωθεί» μία συνεδρίαση για το θέμα των σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας, ενώ άφησε και ανοικτό το ενδεχόμενο η επιτροπή να ζητήσει μικρή παράταση για την ολοκλήρωση των εργασιών της, που, όπως προβλέπεται κατ’ αρχήν από τη σχετική κατά πλειοψηφία απόφαση της Ολομέλειας, έχει προσδιοριστεί για τις 22 Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή