Το ελληνικό ποδόσφαιρο βιάστηκε να χρησιμοποιήσει το VAR

Το ελληνικό ποδόσφαιρο βιάστηκε να χρησιμοποιήσει το VAR

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναμφίβολα δεν θα ήταν υπερβολή αν υποστηρίζαμε ότι το VAR, από την έναρξη του πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ 1, αποτελεί το βασικό θέμα συζήτησης στο ποδόσφαιρο με κάποιους από  τους εμπλεκομένους να είναι «με το δάχτυλο στη σκανδάλη», όχι πάντα χωρίς αφορμή.

Η βιασύνη της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, με τη σύμφωνη γνώμη των ΕΠΟ και των FIFA/UEFA, να λειτουργήσει ο VAR από την πρώτη αγωνιστική, έδειξε συνέπεια, αλλά δεν έγινε χωρίς προβλήματα, όπως, για παράδειγμα, η πιστοποίηση των διαιτητών της πρώτης κατηγορίας όσον αφορά τη χρήση του, αφού ακόμη και σήμερα δεν είναι πιστοποιημένοι όλοι οι διαιτητές της Σούπερ Λιγκ 1.

Ενα άλλο πρόβλημα ήταν η λειτουργία του κτιρίου που ενοικίασε η ΕΠΟ για να γίνει το «κέντρο επιχειρήσεων» του νέου συστήματος. Επειδή το κτίριο δεν ήταν εγκαίρως έτοιμο, στις δύο πρώτες αγωνιστικές επιστρατεύθηκαν εξοπλισμένα βαν ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ο VAR, χωρίς, όμως, να αποφευχθούν δυσλειτουργίες όπως η αλλαγή της ώρας έναρξης του αγώνα Ατρομήτου – AΕΛ ώστε να υπάρξει χρόνος να μεταβεί το βαν από το Περιστέρι στο ΟΑΚΑ για τον αγώνα ΑΕΚ – Ξάνθης και η δυσκολία στη συνεννόηση που υπήρξε μεταξύ του διαιτητή και του VAR στον αγώνα ΑΕΚ – Λαμίας. Δεν έλειψαν και τα ευτράπελα, όπως η εικόνα με την παράδοση πακέτων φαγητού στο βαν του VAR την ώρα διεξαγωγής του αγώνα Λαμίας – Παναθηναϊκού. Υπήρξαν όμως και λάθη που προκλήθηκαν από το τεχνικό κομμάτι, όπως αυτό στον αγώνα Ολυμπιακού – Αστέρα, όπου ο διαιτητής δεν μπόρεσε να έχει την κατάλληλη λήψη για να διαπιστώσει εάν υπήρξε πέναλτι στο εντός της περιοχής του Ολυμπιακού τράβηγμα της φανέλας του Μπαράλες από τον Ελ Αραμπί.

Κάποιες ΠΑΕ «πυροβολούν» μέσω ανακοινώσεών τους το VAR για αποφάσεις διαιτητών που δεν είναι κατά τη γνώμη τους σωστές, ο υφυπουργός Αθλητισμού θέτει θέμα σωστής λειτουργίας του βάσει πρωτοκόλλου, προκειμένου να περιοριστούν τα κρούσματα βίας και οι εμπρηστικές δηλώσεις, ενώ η Nova, που έχει τα δικαιώματα αποκλειστικής μετάδοσης των εντός έδρας αγώνων των εννέα εκ των 14 ομάδων της κατηγορίας, στην προχθεσινή συνάντηση που έγινε στη ΓΓΑ με θέμα τη λειτουργία του VAR στο ποδόσφαιρο ζήτησε να σταματήσει να είναι ο πάροχος της εικόνας και των ριπλέι των αγώνων στον VAR, επειδή με αφορμή το «χαμένο ριπλέι» της πρώτης αγωνιστικής στο «Καραϊσκάκη», ασκήθηκε κριτική εναντίον της χωρίς να έχει ευθύνη. Μάλιστα, το συνδρομητικό κανάλι θεωρεί ότι η ανακοίνωση της ΚΕΔ περί «τεχνικής δυσλειτουργίας» το άφησε ακάλυπτο, αφού δεν προσδιόριζε ποιος ήταν ο υπαίτιος του προβλήματος.

Από την άλλη πλευρά, ΚΕΔ και ΕΠΟ εξέδωσαν ανακοινώσεις μετά τα παιχνίδια των δύο πρώτων αγωνιστικών για να εξηγήσουν, να υπεραμυνθούν και να κάνουν έναν απολογισμό της λειτουργίας του νέου συστήματος, το οποίο η αλήθεια είναι ότι μόνο στην τρίτη αγωνιστική συνέβαλε ώστε να αλλάξουν οι αποφάσεις των διαιτητών σε πέντε φάσεις στις οποίες είτε αρχικά κατακυρώθηκαν γκολ, που έπρεπε να μη μετρήσουν, είτε ακυρώθηκαν γκολ που έπρεπε να μετρήσουν και συγκεκριμένα στους αγώνες Ατρομήτου – ΠΑΟΚ (δύο περιπτώσεις), ΑΕΚ – Λαμίας, Ξάνθης – Αστέρα και Αρη – Παναθηναϊκού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή