Παγκόσμια διαμαρτυρία για το κλίμα: Εκατομμύρια νέοι στους δρόμους

Παγκόσμια διαμαρτυρία για το κλίμα: Εκατομμύρια νέοι στους δρόμους

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μια πλανητικών διαστάσεων νεανική διαμαρτυρία, που όμοιά της δεν έχει γίνει ποτέ έως τώρα. Κάπως έτσι μπορεί να περιγραφεί η χθεσινή ημέρα που ξεκίνησε με διαδηλώσεις στα απειλούμενα νησιά του Ειρηνικού, γέμισε πλατείες με τουλάχιστον 200.000 ανθρώπους στη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ, κινητοποίησε πλήθη στο Μπανγκλαντές, την Ινδία και το Πακιστάν, έστειλε δεκάδες χιλιάδες νέους στους δρόμους του Ναϊρόμπι, της Καμπάλα και του Κέιπ Τάουν, ξεχείλισε τις πλατείες σε περισσότερες από 500 γερμανικές πόλεις, έστειλε δεκάδες χιλιάδες νέους να διαμαρτύρονται κατά του άνθρακα στην πατρίδα των ανθρακωρυχείων, την Πολωνία, κατέβασε στους δρόμους Γάλλους, Ιρλανδούς, Αυστριακούς, Σουηδούς και Ισπανούς μαθητές και έφθασε και στη χώρα μας, με 14 διαφορετικές διαδηλώσεις.

Μια βόλτα από τη διαδήλωση της Αθήνας, όπου τουλάχιστον 3.000 μαθήτριες, μαθητές και κάποιοι ενήλικοι φώναξαν «αλλαγή τώρα», κρατώντας αυτοσχέδια πλακάτ, έδωσε μια ιδέα της σπάνιας ζωντάνιας και πολυμορφίας του νέου αυτού κινήματος. Οι «Παρασκευές για το μέλλον», το κίνημα που ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι η Σουηδέζα Γκρέτα Τούνμπεργκ έχει γίνει πραγματικά παγκόσμιο, με τις χθεσινές κινητοποιήσεις να απλώνονται σε 149 χώρες (και στην Ανταρκτική) και να ξεπερνούν σε αριθμό τις 5.500, με συμμετοχή εκατομμυρίων νέων ανθρώπων.

Η ίδια η Τούνμπεργκ βρισκόταν στη Νέα Υόρκη, όπου έλαβε μέρος σε μια εξαιρετικά ογκώδη διαδήλωση μπροστά στην έδρα του ΟΗΕ. Εκεί θα συρρεύσουν οι ηγέτες όλου του πλανήτη για τη διάσκεψη της Δευτέρας για το Κλίμα, που ακολουθείται από την έναρξη της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η ανθρωπότητα οφείλει να μειώσει άμεσα και δραστικά τους ρύπους που προξενούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, προκειμένου η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας να συγκρατηθεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Σε αντίθετη περίπτωση, απειλείται να πυροδοτηθούν ανατροφοδοτούμενοι κύκλοι υπερθέρμανσης, που θα εντείνουν την αποσταθεροποίηση, σε βαθμό που θα απειληθούν δεκάδες εκατομμύρια ζωές.

Ως ένδειξη αλληλεγγύης στους μαθητές, δύο γαλλικά συνδικάτα και οι εργαζόμενοι δεκάδων αμερικανικών επιχειρήσεων όπως η Google και η Αmazon κατέβηκαν χθες σε απεργία. «Σπανίως, ή μάλλον ποτέ στο παρελθόν, νέοι άνθρωποι από διαφορετικές κοινωνίες, πλούσιοι και φτωχοί, δεν έχουν ενωθεί σε κοινή έκφραση οργής», παρατήρησαν οι Τimes της Νέας Υόρκης. Ιδιαίτερα μεγάλο ήταν το πλήθος στο Λονδίνο, όπου απευθύνθηκε στους διαδηλωτές ο επικεφαλής των αντιπολιτευομένων Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, υποσχόμενος πράσινη μετάβαση, σε περίπτωση που αναλάβει την πρωθυπουργία. Το «πράσινο new deal» περιλαμβάνεται στο μανιφέστο των δύο από τους τρεις επικρατέστερους υποψηφίους για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή