Αύξηση πιστώσεων στο ΕΣΥ για φάρμακα

Αύξηση πιστώσεων στο ΕΣΥ για φάρμακα

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση των ορίων πιστώσεων για αγορά φαρμάκων στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων κατά 54.200.000 ευρώ, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε φάρμακα που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα σε νοσοκομεία, αποφασίστηκε σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με τη συμμετοχή των διοικητών των υγειονομικών περιφερειών της χώρας και στελεχών του υπουργείου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «οι πιστώσεις αυτές θα καλύψουν μεταξύ άλλων και τις ανάγκες προμήθειας ογκολογικών φαρμάκων, για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των ασθενών». Υπενθυμίζεται ότι προχθές η διοίκηση του νοσοκομείου Αττικόν αποφάσισε να διακόψει το πρόγραμμα χημειοθεραπειών. Οπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, δεκάδες ασθενείς ειδοποιήθηκαν προχθές να μην προσέλθουν στα προγραμματισμένα ραντεβού τους, χωρίς να τους δίνεται καμία εξήγηση ούτε κάποια ημερομηνιακή δέσμευση για το πότε θα πραγματοποιηθούν οι συνεδρίες τους. Και όπως αναφέρουν στη σχετική καταγγελία, «το να διακόπτεται το πρόγραμμα αναγκαίων θεραπειών ενός ογκολογικού ασθενούς δεν είναι κάτι απλό.

Οι επιπτώσεις στην εξέλιξη του κακοήθους νοσήματος είναι απρόβλεπτες». Κατά τους εργαζομένους, η επίσημη αιτιολόγηση από τη διοίκηση του νοσοκομείου Αττικόν είναι ότι το φαρμακείο του νοσοκομείου δεν έχει άλλο απόθεμα χημειοθεραπευτικών σκευασμάτων, διότι το υπουργείο Υγείας δεν έχει εγκρίνει – αποδεσμεύσει τα αντίστοιχα ποσά φαρμακευτικής δαπάνης. Πάντως, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου το πρόβλημα αναμένεται –εκτός απροόπτου– να έχει επιλυθεί έως τη Δευτέρα. Αλλωστε από τα 54.200.000 ευρώ αύξηση των ορίων πιστώσεων για φάρμακα των νοσοκομείων ΕΣΥ, σχεδόν τα 20 εκατ. ευρώ αφορούν στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια στην οποία υπάγεται το Αττικόν. Επιπλέον, τo υπ. Υγείας έχει ζητήσει από τις διοικήσεις των νοσοκομείων εβδομαδιαία ενημέρωση για τις σχετικές πιστώσεις φαρμάκων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή