Με ανάπτυξη 4% την επόμενη τετραετία θα καλυφθεί το 50% του ΑΕΠ που χάθηκε

Με ανάπτυξη 4% την επόμενη τετραετία θα καλυφθεί το 50% του ΑΕΠ που χάθηκε

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα μπορεί να καλύψει την επόμενη τετραετία τουλάχιστον το μισό της ΑΕΠ που έχασε κατά τη δεκαετία της κρίσης, είπε μιλώντας στην ευρωπαϊκή διάσκεψη των διμερών γερμανικών επιμελητηρίων ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης.

«Τουλάχιστον το μισό της απώλειας του 25%», είπε, «που καταγράφηκε για το ΑΕΠ είναι δυνατό να καλυφθεί την τρέχουσα τετραετία, εφόσον εξασφαλίσουμε ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 4% τον επόμενο ένα ή ενάμιση χρόνο».

Η υφυπουργός του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας, Claudia Dörr-Voß, είπε από την πλευρά της ότι «θέλουμε μια ισχυρή ψηφιακή Ευρώπη, χρειαζόμαστε έναν καλό ενεργειακό εφοδιασμό της Ε.Ε. Πρέπει να εμφανιζόμαστε με ενιαία φωνή προς τα διεθνή fora, ώστε να διεκδικήσουμε ένα επαρκές σχέδιο διεθνούς εμπορίου. Οφείλουμε να είμαστε υπέρ του ανοικτού διεθνούς εμπορίου, κατά του προστατευτισμού και υπέρ ενός μηχανισμού διαιτησίας ώστε, για παράδειγμα, να μην μπορεί η Κίνα να εκμεταλλεύεται αδυναμίες της Ευρώπης. Εχουμε χρέος να συνεργαστούμε, να μείνουμε ενωμένοι στην Ε.Ε.».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης μίλησε για την ανάγκη να μείνει η Ευρώπη ενιαία. «Το διακύβευμα είναι αν η Ε.Ε. θα παραμείνει ισχυρή, έχοντας πολλαπλές ταχύτητες ή μόνο μία. Η πραγματικότητα δείχνει ότι η ενσωμάτωση σε μια ταχύτητα καθίσταται δύσκολη. Δεν μπορούν όλες οι οικονομίες να μπουν σε ένα καλούπι. Οι διαφορές αναμένεται να διατηρηθούν ανάμεσα σε Βορρά και Νότο. Βέβαια, οι συνεχείς διαφοροποιήσεις σε σχηματισμούς γεννούν δυσκολίες που δύσκολα ξεπερνιούνται. Αν είχαμε μια Ε.Ε. με λιγότερες ανισότητες, τα σύννεφα θα μπορούσαμε να τα διώξουμε πιο εύκολα».

Ο καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος, ΕΛΙΑΜΕΠ – Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, υπογράμμισε πως «το μήνυμα είναι ότι αν συμμετέχεις στην Ενωση χρειάζονται συνεχείς μεταρρυθμίσεις, ευελιξία και συνετή δημοσιονομική πολιτική. Ολα όσα δεν πράξαμε δηλαδή. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια δουλέψαμε σκληρά και, πλέον, είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε στην Ε.Ε. ώριμα» και περιέγραψε το πώς η Γερμανία διαχειρίζεται τις μελλοντικές προκλήσεις.

Ο καθηγητής Αλέξανδρος Κρητικός (Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών) σημείωσε ότι η έξοδος των εφευρετών και των καινοτόμων στελεχών επιχειρήσεων και ΑΕΙ από την Ελλάδα άρχισε το 2003. «Αν θέλουμε οικονομική ανταγωνιστικότητα θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τον χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας. Η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη οφείλουν να συνάψουν ένα σύμφωνο καινοτομίας».

Οι σχέσεις με τη Ρωσία και ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης, ο κριτικός προβληματισμός για την επιρροή της Κίνας στην Ευρώπη, η παρουσίαση αποκλινόντων σεναρίων για το μέλλον της Ευρώπης και του ευρώ, η δυνατότητα κοινής οικονομικής πολιτικής χωρών του Βορρά και χωρών του Νότου ήταν τα ζητήματα που συζητήθηκαν με τη συμμετοχή επιχειρηματιών και βουλευτών από τις δύο χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή