Το Τατόι επωλήθη αντί 300.000 δραχμών

Το Τατόι επωλήθη αντί 300.000 δραχμών

Κύριε διευθυντά

Με αφορμή το δημοσίευμα της «Κ» της 4.9.2019 για το πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου, ξεφυλλίζοντας την αθηναϊκή εφημερίδα «Εφημερίς των συζητήσεων» της 8.5.1871, ανεύρον την «είδηση» της αγοράς του κτήματος από τον βασιλέα Γεώργιο Α΄.

Ετσι, «ηγοράσθη, κατ’ αυτάς υπό του βασιλέως ημών το μέγιστον μέρος του εν Μαραθώνι κτήματος Τατόι του κ. Σκαρλάτου Σούτσου αντί 300.000 δρχ.».

Εξάλλου, ανεύρον εις την επίσης αθηναϊκή εφημερίδα «Αθηνά» της 13.2.1850 επιστολή του τότε υπουργού Εξωτερικών του μικρού ελληνικού βασιλείου Γ. Γλαράκη, προς «τον εντιμότατον κ. Θωμάν Ουάκης, πληρεξούσιον υπουργόν της Αυτής Βρετανικής Μεγαλειότητος», κατά την οποίαν, επειδή προφανώς η Μ. Βρετανία προέβαλε ιδιοκτησιακά δικαιώματα επί του «νησιδίου Ελαφονήσι», ως ανήκον εις τα Κύθηρα, τα οποία υπήγοντο εις την Ιόνιον πολιτείαν, η οποία τότε, ως γνωστόν, τελούσε υπό την κηδεμονίαν των Αγγλων, πλην άλλων, υπεστήριζε, μετά σθένος, ο υπουργός Εξωτερικών την ελληνικότητα του Ελαφονήσου. Ετσι έγραφε: «Προ 60 περίπου ετών το νησίδιον Ελαφονήσι ανήκεν εις τους κατοίκους των Βατίκων (τώρα Νεάπολη Λακωνίας), ως πλήρης αυτών ιδιοκτησία, τοις ηρπάγει δε αυθαιρέτως υπ’ οθωμανού τινος Χουσεΐν αγά άρχοντος των Βατίκων, όστις τω οικειοποιήθη. Καθ’ όλον αυτό το διάστημα, ως και από της Ελληνικής Επαναστάσεως, αι διοικητικαί και οικονομικαί αρχαί της Ελλάδος συμπεριέλαβον πάντοτε το μικρόν τούτον νησίδιον ως υπαγόμενον εις υπό την δικαιοδοσίαν των μέρη εξασκούσας επ’ αυτών την εξουσίαν των. Γ. Γλαράκης».

Επί του μικρού αυτού νησιδίου, ως γνωστόν, ξέσπασε η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά του φετινού καλοκαιριού.

Αντωνης Ν. Βενετης, Μοναστηράκι Δωρίδος

Το Τατόι επωλήθη αντί 300.000 δραχμών-1

Ο προβιβασμός στην επόμενη ηλικιακή τάξη απαιτούσε ιδρώτα και κόπο, μα όταν έχεις σύμμαχο τον απατηλό χρόνο, τι να φοβηθείς; Μια διαβατήρια τελετή ταφής της εφηβείας –ο ένας υποψήφιος έβαζε πλάτη στον άλλο στη δοκιμασία της ανάβασης– γινόταν στο σπήλαιο της Φολεγάνδρου (φωτογραφία), με θέα στο απέραντο αχαρτογράφητο του μέλλοντος, κατάγραφο στο εσωτερικό του με αρχαία ονόματα νεοαφιχθέντων στην κοινωνία των ανδρών. Η απεξάρτηση από την εποπτεία των μεγάλων μόλις άρχιζε. Tο χάσμα των γενεών γεφύρωσε για όλους τους περαστικούς των αιώνων ο Μένανδρος από τον 4ο αιώνα π.Χ. χτίζοντας με λέξεις στωικής πρόνοιας: «Μέμνησο νέος ων, ως γέρων έση ποτέ»· εσαεί προαιρετική η έγκαιρη συνυπογραφή. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή