Αμυντική βιομηχανία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τα χτυπήματα με UAV και drones στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας, η «Κ» ανέδειξε άμεσα την εξαιρετικά επικίνδυνη διάσταση που έχει λάβει ο σύγχρονος πόλεμος, καθώς ένα πολύ φθηνό μέσο μπορεί ουσιαστικά να φέρει χτυπήματα ικανά να κλονίσουν ακόμη και την παγκόσμια οικονομία.

Στον συγκεκριμένο τομέα η Τουρκία, με προσωπική απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει επενδύσει σημαντικά, με αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή να έχει σημαντική εγχώρια παραγωγή ποικιλίας UAV. Οσοι γνωρίζουν τις συνθήκες στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αντιλαμβάνονται ότι τα UAV μπορεί να είναι καταλυτικό στοιχείο στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο οι ένοπλες δυνάμεις αντιμετωπίζουν το πεδίο των επιχειρήσεων.

Ορθώς, η Αθήνα διαπραγματεύεται την άμεση απόκτηση ή υπενοικίαση UAV από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Ωστόσο, όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι έχοντες νου και γνώση της κατάστασης, απαιτείται άμεσα να αρχίσει ένα πρόγραμμα εγχώριας ανάπτυξης και κατασκευής ενός «εθνικού UAV», που θα μπορεί να εκτελεί πληθώρα αποστολών.

Η διαχρονική ακινησία στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι πραγματικά αξιοσημείωτη, μάλιστα σε έναν τομέα όπου η εγχώρια αμυντική βιομηχανία και το ερευνητικό κεφάλαιο έχουν επιδείξει ορισμένες αξιοσημείωτες επιδόσεις. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο παρουσιάζει ήδη από το 2016 στη ΔΕΘ τα UAV που κατασκευάζει.

Η ΕΑΒ, παρά τα προβλήματά της, διαθέτει αεροναυπηγούς, ηλεκτρονικούς μηχανικούς, σχεδιαστικό τμήμα και εργοστάσιο σύνθετων υλικών. Υπενθυμίζεται πως η ΕΑΒ συμμετείχε στο κονσόρτσιουμ συμπαραγωγής του ευρωπαϊκού ελικοπτέρου NH-90, και ίσως το μοναδικό εργαλείο που της λείπει είναι η αεροδυναμική σήραγγα. Πολύ παλαιότερα, όταν γειτονικές χώρες δεν είχαν καν αντιληφθεί την ανάγκη χρήσης των UAV, η ΕΑΒ ανέπτυσσε τα παλαιάς κοπής πια UAV ΠΗΓΑΣΟΣ της Πολεμικής Αεροπορίας – συμμετείχε στο ευρωπαϊκό n EURON.

Η ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας δεν μπορεί να γίνει μόνο με «ενέσεις» από το εξωτερικό. Αντιθέτως, απαιτείται αυτόνομη, εγχώρια παραγωγή, κάτι που θα λειτουργήσει τονωτικά και για τον τομέα έρευνας και τεχνολογίας, που «αγκομαχά» στην Ελλάδα. Είναι ευκαιρία και για τη σημερινή κυβέρνηση να κάνει τη διαφορά σε έναν τομέα ο οποίος είναι απολύτως δεδομένο ότι μπορεί να παραγάγει προστιθέμενη αξία για το ελληνικό brand name, αλλά να δώσει και στις ένοπλες δυνάμεις ένα εξαιρετικά κρίσιμο στήριγμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή