Προς 37% ο «πήχυς» αυτοδυναμίας

Προς 37% ο «πήχυς» αυτοδυναμίας

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος κατά τον οποίο η κυβέρνηση θα ανοίξει τα χαρτιά της για τον νέο εκλογικό νόμο, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προσανατολίζεται σε σύστημα που θα δίνει στο πρώτο κόμμα την αυτοδυναμία εάν συγκεντρώνει ποσοστό στην περιοχή του 37%. Παράλληλα, τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου θα αποσαφηνιστεί το τοπίο και αναφορικά με την υπόθεση της Νovartis. Πάντως, επί του παρόντος, η πλάστιγγα γέρνει υπέρ της άποψης σε κάποια φάση της διαδικασίας η Βουλή να επιστρέψει τον «φάκελο Παπαγγελόπουλου» στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος εκλογικός νόμος θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή περί τα τέλη του έτους ή το αργότερο τους πρώτους μήνες του 2020. Κατά τις ίδιες πηγές, το μπόνους θα είναι κλιμακωτό, δηλαδή θα αυξάνεται ανάλογα με το ποσοστό που θα συγκεντρώνει το πρώτο κόμμα. Ομως, η κλιμάκωση, με ποσοστό περί το 37%, θα δίδει στο πρώτο κόμμα 151 έδρες, δηλαδή τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης. Με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό, με κάθε πρόσθετη ποσοστιαία μονάδα, το πρώτο κόμμα θα εκλέγει άλλους τρεις βουλευτές. Δηλαδή με 39% θα φθάνει τις 157 και με 40% τις 160 έδρες.

Το πλαφόν του 3%

Παράλληλα, στις σκέψεις της κυβέρνησης δεν βρίσκεται το ενδεχόμενο να αυξήσει το πλαφόν του 3% για την είσοδο των μικρών κομμάτων στη Βουλή. Οπως λέγεται, υψηλότερο του 3% όριο μπορεί να ισχύει σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, αλλά βρίσκεται εκτός της ελληνικής πολιτικής κουλτούρας, όπως έχει διαμορφωθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Παράλληλα, η σχετική διάταξη δεν θα προκαλούσε θύελλα αντιδράσεων μόνο από τα «άμεσα» ενδιαφερόμενα κόμματα, δηλαδή την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη. Εκτιμάται πως θα πυροδοτούσε, επιπροσθέτως, σφοδρές αντιπαραθέσεις τόσο με το ΚΚΕ όσο και με το ΚΙΝΑΛ.

Θα πρέπει να επισημανθεί πως, παρότι στην κυβερνητική πρόταση περιλαμβάνεται η πρόβλεψη για κλιμακωτό μπόνους στο πρώτο κόμμα, που αποτελεί πάγια θέση του ΚΙΝΑΛ, εκτιμάται πως η Χαριλάου Τρικούπη πολύ δύσκολα θα συναινέσει σε έναν εκλογικό νόμο που θα οδηγεί σε αυτοδυναμία με ποσοστό της τάξης του 37%.

Σημειώνεται πως το προηγούμενο διάστημα είχαν υπάρξει στο παρασκήνιο συζητήσεις μεταξύ στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου και συνεργατών της κ. Φώφης Γεννηματά για το ζήτημα του εκλογικού νόμου. Ομως, πλέον, οι «δίαυλοι επικοινωνίας» έχουν ατονήσει σχεδόν πλήρως.

Οι λόγοι για τις αποστάσεις που έχουν δημιουργηθεί είναι πολλοί: Πρώτον, η προεκλογική τοποθέτηση της κ. Γεννηματά, ότι στην καλύτερη περίπτωση θα προσέφερε ψήφο ανοχής στη Ν.Δ. εάν ήταν πρώτο κόμμα, δημιουργεί ερωτήματα για τη στάση που θα τηρήσει το ΚΙΝΑΛ σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης στο μέλλον. Δεύτερον, ακόμη και εάν υπάρξει συμφωνία Ν.Δ. – ΚΙΝΑΛ, ο νέος εκλογικός νόμος δεν πρόκειται να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 200 ψήφους ώστε να ισχύσει από την αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση, που εκ των πραγμάτων θα διεξαχθεί με απλή αναλογική. Τρίτον, η Χαριλάου Τρικούπη έχει ασκήσει σκληρή αντιπολίτευση σε σχεδόν όλες τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες του πρώτου διμήνου, ενώ προτίθεται να καταψηφίσει και τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά, που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, εξέλιξη που δεν διευκολύνει ευρύτερες συγκλίσεις.

Τέλος, κατά πληροφορίες, η πρόταση του ΚΙΝΑΛ προέβλεπε «ενίσχυση» των εδρών του τρίτου κόμματος, εξέλιξη που θα έδινε την αίσθηση «συναλλαγής» μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και της κ. Γεννηματά. Επί της ουσίας, δηλαδή, πλέον το Μέγαρο Μαξίμου κινείται έχοντας το βλέμμα του στραμμένο όχι στο ΚΙΝΑΛ, ως κόμμα, αλλά στους ψηφοφόρους του, οι οποίοι σε ποσοστό που, όπως λέγεται, προσεγγίζει το 80% αποτιμούν θετικά τη νέα διακυβέρνηση.

Αναφορικά με την υπόθεση της Novartis, όπως προαναφέρθηκε, οι διαδικασίες συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο θα δρομολογηθούν τη μεθεπόμενη εβδομάδα, μετά την επιστροφή του κ. Μητσοτάκη από τη Νέα Υόρκη. Ως γνωστόν, ο πρωθυπουργός επέλεξε να βγάλει από το κάδρο τον Αλέξη Τσίπρα, με το σκεπτικό ότι δεν έχουν ανακύψει αδιάσειστα στοιχεία, αλλά και ότι ο τέως πρωθυπουργός «κρίθηκε στις εκλογές». Το ερώτημα είναι εάν η Προανακριτική θα λειτουργήσει ώς το τέλος ή εάν σε κάποια φάση της διαδικασίας ο φάκελος θα επιστραφεί στη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε και με νομικούς εκτός Μεγάρου Μαξίμου, και το δεύτερο σενάριο είναι πλέον μακράν το επικρατέστερο, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη προοπτική φέρεται να μη βρίσκει σύμφωνο τον Αντώνη Σαμαρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή