Οταν οι νέοι τολμούν, πετυχαίνουν

Οταν οι νέοι τολμούν, πετυχαίνουν

5' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«100 χρόνια είναι πάρα πολλά! Σκέψου μόνο πως είναι δέκα φορές εσύ», ψιθυρίζει στοργικά μια μητέρα στον γιο της. Η ώρα είναι επτά το απόγευμα της Πέμπτης, η αίθουσα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής είναι κατάμεστη, και τα φώτα σταδιακά χαμηλώνουν. Σε λίγα λεπτά ξεκινάει η εκδήλωση «K-inspiration», στην οποία εορτάζεται ένας αιώνας κυκλοφορίας της «Καθημερινής» με μια νότα ελπίδας και αισιοδοξίας. Δώδεκα χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της νέας γενιάς –Ελληνίδες και Ελληνες από τους χώρους της τέχνης, του αθλητισμού, της επιχειρηματικότητας και της δημοσιογραφίας– θα πάρουν ο ένας μετά τον άλλον το μικρόφωνο για να μοιραστούν επί σκηνής ειλικρινείς και προσωπικές ιστορίες ταλέντου, τόλμης και εξωστρέφειας. Ακόμη και κατά τη διάρκεια του καλωσορίσματος από την παρουσιάστρια, Μαρία Κωνσταντάκη, αντιλαμβάνεται κανείς πως το κοινό ανυπομονεί για το περιεχόμενο.

Οταν οι νέοι τολμούν, πετυχαίνουν-1

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής του ΚΠΙΣΝ, με τον κόσμο να καταλαμβάνει μέχρι και τα θεωρεία.

Την εκδήλωση ξεκίνησαν δύο ταλαντούχοι άνθρωποι, γνώριμοι στην εφημερίδα. Ο Γιάννης Παλαιολόγος, συντάκτης και αρθρογράφος της «Κ», έδωσε το έναυσμα με ένα θερμό καλωσόρισμα που έθεσε την «ατζέντα» της εκδήλωσης. «Πίσω από τις ξύλινες αναφορές των πολιτικών στην ανάγκη να δοθεί τόπος στη νεολαία, οικοδομήθηκε ένα κράτος και μία πολιτική οικονομία που την καταδίκαζε στο περιθώριο» ανέφερε, προσθέτοντας ωστόσο πως αυτό καθιστά την προώθηση προτύπων και αληθινών, ελπιδοφόρων ιστοριών επιτακτική ανάγκη για τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Τη σκυτάλη πήρε ο Νίκος Χρυσολωράς, διευθυντής του γραφείου του Bloomberg στις Βρυξέλλες, ο οποίος προλογικά ανέφερε πως έγινε «γραφιάς» γιατί δεν είναι καλός ομιλητής. Παρ’ όλα αυτά, μέσα σε επτά λεπτά ανέπτυξε μια εξαιρετική ομιλία για το ψηφιακό οικοσύστημα της ενημέρωσης, τις ευθύνες των δημοσιογράφων αλλά και την κριτική σκέψη που απαιτείται από τον σύγχρονο αναγνώστη.

Οταν οι νέοι τολμούν, πετυχαίνουν-2

Σοφία Μπεκατώρου Ολυμπιονίκης ιστιοπλόος: «Ποτέ δεν πέτυχα το σωστό timing, ωστόσο ποτέ δεν σταμάτησα να προσπαθώ».

Οι δύο γυναίκες που ακολούθησαν ανέπτυξαν μια κοινή θεματική: την αποτυχία ως κυρίαρχο συστατικό της επιτυχίας. Η Χριστίνα Πουλίτση συγκαταλέγεται στις πιο αναγνωρισμένες υψιφώνους παγκοσμίως, ωστόσο για την ομιλία της Πέμπτης επέλεξε να επικεντρωθεί στα πρώτα βήματα της καριέρας της, τις αλλεπάλληλες απορρίψεις και την επιμονή που απέκτησε εξαιτίας τους. Ακολούθησε η ολυμπιονίκης ιστιοπλόος Σοφία Μπεκατώρου, με ένα ιδιαίτερα συγκινητικό αφήγημα για το πώς ξεπέρασε τις οικογενειακές της απώλειες, την ελάχιστη υποστήριξη αλλά και τον σεξισμό για να συνεχίσει την επιτυχημένη της πορεία. «Με κρατούσε η αγάπη για τη θάλασσα ωστόσο απέναντί μου συνάντησα αμέτρητα όχι», ανέφερε η κ. Μπεκατώρου, προσθέτοντας πως παρότι στη ζωή της δεν πέτυχε συχνά το κατάλληλο «timing», δεν σταμάτησε ποτέ να προσπαθεί.

Οταν οι νέοι τολμούν, πετυχαίνουν-3

Ματίνα Στεβή-Γκρίντνεφ Δημοσιογράφος New York Times: «Η δουλειά του ανταποκριτή είναι η καλύτερη χειρότερη δουλειά του κόσμου».

Ο Βασίλης Κεκάτος, ο εξαιρετικά ταλαντούχος 28χρονος σκηνοθέτης, ο οποίος τιμήθηκε πρόσφατα με τον Χρυσό Φοίνικα ταινίας μικρού μήκους, μίλησε με εξαιρετική αμεσότητα και αφοπλιστική ειλικρίνεια για το προσωπικό του ταξίδι επιτυχίας. «Είναι αδύνατο να ξεχωρίσω το συστατικό επιτυχίας – πέρα από το να έχει κανείς μεγάλη καρδιά» ήταν το καταληκτικό του μήνυμα, το οποίο προκάλεσε θερμό χειροκρότημα από το κοινό. Καθηλωτική ήταν και η ομιλία της Ματίνας Στεβή-Γκρίντνεφ, δημοσιογράφου των New York Times, η οποία επέστρεψε προ ολίγων μηνών στις Βρυξέλλες, αλλά πέρασε τα προηγούμενα πέντε χρόνια ως ανταποκρίτρια της Wall Street Journal στην Αφρική. Στην ομιλία της αναφέρθηκε κυρίως σε αυτήν την περίοδο της ζωής της και τι τη δίδαξε: τις προκαταλήψεις που δεν ήξερε ότι είχε, τα πράγματα που νόμιζε ότι ήξερε, τη σημασία του να μαθαίνεις για διαφορετικούς πολιτισμούς – και τελικά για τον εαυτό σου.

Ο CEO της Workable

Ο Νίκος Μωραϊτάκης, συνιδρυτής και CEO της Workable –της κορυφαίας ελληνικής startup που γεννήθηκε στα χρόνια της κρίσης– είχε σκοπό να εκφωνήσει μια διαφορετική, πιο τεχνοκρατική ομιλία. Ο σχεδόν εξομολογητικός τόνος που επικράτησε στο πρώτο μέρος, τον έπεισε να αλλάξει δραστικά την προσέγγισή του. Αρχικά συγκρατημένος, περιέγραψε τι τον ώθησε το 2012, στην καρδιά της κρίσης, να γυρίσει στην Ελλάδα και να ξεκινήσει την Workable, ωστόσο σύντομα χαλάρωσε, βρήκε τον ρυθμό του και το κοινό απόλαυσε τις ιστορίες των επαφών του με μεγαλοεπενδυτές της Silicon Valley. Ακολούθησε η κορυφαία γενετίστρια Ελλη Παπαεμμανουήλ η οποία, παρά το εξαιρετικό της επιστημονικό βιογραφικό, μίλησε με μετριοφροσύνη για την ανάγκη της συνεργατικότητας στον τομέα της καινοτομίας. Στη συνέχεια, ο Νίκος Ρούσσος εξιστόρησε το πώς άφησε την οικογενειακή του επιχείρηση για να διακριθεί στο πάθος του, τον τομέα της μαγειρικής, ενώ η υπεύθυνη της μονάδας Επιχειρησιακής Ερευνας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Χριστίνα Ψαρρά, έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα ενσυναίσθησης.

Οταν οι νέοι τολμούν, πετυχαίνουν-4

Βασίλης Κεκάτος Σκηνοθέτης: «Δεν υπάρχει ένα συστατικό επιτυχίας – πέρα από το να έχει κανείς καρδιά».

Το φινάλε της όμορφης βραδιάς αποδείχθηκε ιδιαίτερα εκρηκτικό. Επειτα από την ομιλία του ολυμπιονίκη Λευτέρη Πετρούνια για τη σημασία της συνεχούς προσπάθειας, στη σκηνή βρέθηκε η υπέροχη Κατερίνα Βρανά, με μια κατακλείδα που φώτισε τη Λυρική Σκηνή με χιούμορ και αισιοδοξία. Εξιστορώντας με λεπτομέρεια το εφιαλτικό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε, αφόπλισε το κοινό με τον αυτοσαρκασμό και την επιμονή της – στέλνοντας ίσως το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα της βραδιάς.

Οταν οι νέοι τολμούν, πετυχαίνουν-5

Ελλη Παπαεμμανουήλ Γενετίστρια: «Καμιά επιστημονική ανακάλυψη δεν είναι δουλειά ή επιτυχία ενός μονάχα ανθρώπου».

Την περασμένη Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, συμπληρώθηκε ένας αιώνας από την κυκλοφορία του πρώτου φύλλου της «Καθημερινής». Στο κεντρικό άρθρο, ο εκδότης της Γεώργιος Α. Βλάχος ο οποίος είχε επιστρέψει προσφάτως από εξορία στη Σκόπελο, σημείωνε πως η εφημερίδα εμφανίζεται «εν ημέραις πλήρους αργίας των συνταγματικών ελευθεριών» και ότι «έχομεν σαφήν την επίγνωσιν των δυσχερειών προς ας έχομεν να παλαίσομεν». Με στρατηγικά διαμορφωμένο λόγο έτσι ώστε να εκφράσει τις θέσεις του δίχως να ρισκάρει, κατέληξε λέγοντας πως διατηρούμε για την εφημερίδα ένα όνειρο: «Να συμβάλη κάποτε, με όσας δημιουργήσει δυνάμεις, εις την ευτυχίαν της Ελλάδος». Τα λόγια αυτά λειτούργησαν ως πυξίδα στη διαμόρφωση του K-inspiration, μιας διοργάνωσης που συνέπεσε με μια ενδιαφέρουσα συγκυρία όπου η χώρα ισορροπεί μεταξύ του παλαιού και του νέου. Στόχος ήταν η προβολή Ελλήνων που έκαναν τη διαφορά ως νέοι άνθρωποι στα χρόνια της κρίσης, όχι μόνο διότι οι ίδιοι το αξίζουν αλλά επειδή λειτουργούν και ως έμπνευση για τη μελλοντική γενιά που αναζητά, μέσω της επιμονής και της προσπάθειας και στον απόηχο της κρίσης, τη δική της καταξίωση.

Οταν οι νέοι τολμούν, πετυχαίνουν-6

Η Κατερίνα Βρανά συγκλόνισε το κοινό με το αυτοαναφορικό stand – up comedy που έκλεισε τη βραδιά.

Οταν οι νέοι τολμούν, πετυχαίνουν-7

Ο Νίκος Χρυσολωράς είναι διευθυντής του γραφείου του Bloomberg στις Βρυξέλλες και υπεύθυνος για τον συντονισμό της κάλυψης θεμάτων Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή