Ενας… ήλιος σκιάζει το Τόκιο

Ενας… ήλιος σκιάζει το Τόκιο

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές διαστάσεις λαμβάνει η αντιπαράθεση της Νότιας Κορέας με την Ιαπωνία σχετικά με την απροθυμία της τελευταίας να απαγορεύσει την εμφάνιση της παλαιάς της σημαίας στους Ολυμπιακούς του Τόκιο το 2020, που έχει συνδεθεί με τον ιαπωνικό επεκτατισμό στο πρώτο ήμισυ του 20ού αιώνα.

Η σημαία του Ανατέλλοντος Ηλίου ήταν το επίσημο σύμβολο της ιαπωνικής αυτοκρατορίας πριν και κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και οι 16 ακτίνες που ξεκινούσαν από την κόκκινη σφαίρα στο κέντρο της σημαίας εκτείνονταν σε κάθε πλευρά, συμβολίζοντας την πρόθεση επέκτασης της αυτοκρατορίας. Με το σύμβολο αυτό η Ιαπωνία επιτέθηκε και κατέλαβε μεγάλο μέρος της Απω Ανατολής, περιλαμβανομένης ολόκληρης της κορεατικής χερσονήσου που υπέφερε υπό τον ιαπωνικό ζυγό.

Σήμερα, η παρουσία της σημαίας αυτής είναι αρκετά συνηθισμένη στις εξέδρες της Ιαπωνίας όταν η χώρα φιλοξενεί διεθνείς αγώνες σε διάφορα αθλήματα, ενώ αποτελεί και το επίσημο σύμβολο της ιαπωνικής ναυτικής δύναμης αυτοάμυνας από την ίδρυσή της το 1954.

Η σημαία αυτή, μάλιστα, θυμίζει αρκετά τη νέα σημαία της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία επίσης έχει στο κέντρο της έναν ήλιο που απλώνει 16 ακτίνες παντού. Πρόκειται για τη σημαία που αντικατέστησε τον 16άκτινο Ηλιο της Βεργίνας με βάση την ενδιάμεση συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων το 1995.

Την τελευταία δεκαετία η Νότια Κορέα έχει εγείρει σοβαρές αντιρρήσεις για τη χρήση από Ιάπωνες φιλάθλους σε διεθνείς αθλητικές συναντήσεις της σημαίας του Ανατέλλοντος Ηλίου, ενώ αντιδράσεις έρχονται και από την Κίνα όπως και από συνδέσμους Αμερικανών βετεράνων του 1941-1945.

Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο το ερχόμενο καλοκαίρι, η υπόθεση έχει λάβει πλέον μεγάλες διαστάσεις και ενώ σοβεί η κόντρα της Σεούλ με το Τόκιο σχετικά με διαφιλονικούμενο νησιωτικό σύμπλεγμα μεταξύ Κορέας και Ιαπωνίας. Πριν από ένα μήνα, στην επέτειο της απελευθέρωσης της Κορέας από τον ιαπωνικό ζυγό, διαδηλωτές είχαν μαζί τους και κατέστρεψαν μια τεράστια σημαία του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Στην έκκληση της Σεούλ για απαγόρευση της σημαίας αυτής από τις εξέδρες στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Τόκιο απάντησε ότι δεν πρόκειται να προβεί σε κάτι τέτοιο, καθώς δεν θεωρεί τον Ανατέλλοντα Ηλιο πολιτική δήλωση. Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Αθλητισμού της Νότιας Κορέας ανέβασε τους τόνους, προχωρώντας σε καταγγελία στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή διά επιστολής που απευθυνόταν στον ίδιο τον πρόεδρο, Τόμας Μπαχ. Εκεί το υπουργείο εξέφρασε τη «βαθιά απογοήτευση και ανησυχία» του και ζήτησε από τη ΔΟΕ πλέον την απαγόρευση της σημαίας κατά τη διάρκεια των Αγώνων, φτάνοντας στο σημείο να συγκρίνει τη σημαία του Ανατέλλοντος Ηλίου με τη ναζιστική σβάστικα, σύμφωνα με το κορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Γιονχάπ.

Οι Κορεάτες ισχυρίστηκαν, μάλιστα, ότι η σημαία αποτελεί σύμβολο «ακροδεξιών οργανώσεων» και χρησιμοποιείται σε «ξενοφοβικές διαδηλώσεις». Ετσι η Σεούλ προσπάθησε να αγγίξει την ευαίσθητη χορδή της ΔΟΕ, που απαγορεύει οποιαδήποτε πολιτική έκφραση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σημειώνεται ότι η διεθνής ποδοσφαιρική ομοσπονδία FIFA έχει για τους ίδιους λόγους απαγορεύσει τη σημαία αυτή.

Η απάντηση της ΔΟΕ ήταν ότι αν και τα στάδια πρέπει να μην έχουν κανένα πολιτικό, θρησκευτικό ή άλλο σύμβολο ή εκδήλωση, δεν πρόκειται εκ των προτέρων να προβεί σε κάποια συγκεκριμένη απαγόρευση, παρά θα αντιμετωπίσει κάθε τέτοιο φαινόμενο κατά περίπτωση κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Δεν… το βλέπουν έτσι

Το Τόκιο απέρριψε μετ’ επιτάσεως τις κορεατικές κατηγορίες, με την υπουργό Ολυμπιακών Αγώνων, Σέικο Χασιμότο, που προσφάτως τοποθετήθηκε στη θέση αυτή, να αρνείται σε δηλώσεις της ότι η σημαία του Ανατέλλοντος Ηλίου αποτελεί πολιτικό σύμβολο: «Σχετικά με το ότι η σημαία μεταδίδει πολιτικό μήνυμα, εγώ δεν το βλέπω καθόλου έτσι», είπε. Εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής του «Τόκιο 2020» τόνισε, μάλιστα, την ευρεία χρήση της σημαίας στην Ιαπωνία.

Η Σεούλ προέβη επίσης και σε διάβημα στη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή, ζητώντας όχι μόνο να απαγορευθεί η σημαία αλλά και να αλλάξει το σχέδιο στα μετάλλια που πρόκειται να απονεμηθούν κατά τους Παραολυμπακούς του Τόκιο σε έναν χρόνο, καθώς παραπέμπουν εμφανώς στον Ανατέλλοντα Ηλιο. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντριου Πάρσονς απάντησε ότι δεν συντρέχει λόγος για κάτι τέτοιο. Μήπως όμως ο Ανατέλλων Ηλιος… επισκιάσει τελικά τους Αγώνες του 2020;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή