Ο ΔΗΚΤΗΣ (22/09/19)

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέμα χρόνου η έκδοση ομολόγου από τα ΕΛΠΕ

Αύριο, Δευτέρα, περιμένουν τα ΕΛΠΕ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Λουξεμβούργου την έγκριση για την έκδοση πενταετούς ομολόγου. Εάν οι Λουξεμβουργιανοί είναι συνεπείς με τα  χρονοδιαγράμματα –και συνήθως είναι– πολύ πιθανόν η έκδοση να ανακοινωθεί την ίδια ημέρα.

Η διοίκηση της εταιρείας σχεδιάζει να αντλήσει 300 έως 400 εκατ. ευρώ, με χαμηλό επιτόκιο, αξιοποιώντας τις ευνοϊκές συνθήκες που υπάρχουν αυτή την περίοδο στην αγορά. Με τα χρήματα αυτά θα αναχρηματοδοτήσει υφιστάμενο –ακριβότερο– δανεισμό, μειώνοντας έτσι τα χρηματοοικονομικά κόστη. Το timing είναι καλό, καθώς οι διεθνείς επενδυτές αναζητούν με πάθος έστω και χαμηλές αποδόσεις. Αυτό φάνηκε στο πρόσφατο road show του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο Λονδίνο, όπου το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προσείλκυσαν τα στελέχη των επιχειρήσεων, οι οποίες σχεδιάζουν εκδόσεις.

Η έκδοση του 5ετούς θα είναι προπομπός για το επόμενο μεγάλο βήμα των ΕΛΠΕ, της πώλησης μέρους της συμμετοχής του Δημοσίου στην εταιρεία. Ο στόχος είναι να εισπράξει 500 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι θα διατεθεί ένα ποσοστό της τάξης του 20% από το 35% που έχει συνολικά το Δημόσιο. Ο τρόπος που θα γίνει αυτό είναι θεωρητικά ανοικτός. Μπορεί να γίνει με διαγωνισμό για να το πάρει ένας ή μέσω χρηματιστηρίου με book building.

Η πρώτη μέθοδος προϋποθέτει πως θα βρεθεί κάποιος να δώσει 500 εκατ. για να είναι παθητικός μέτοχος, πράγμα δύσκολο. Πρακτικά, δεδομένου ότι η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό, η προσφορότερη μέθοδος δείχνει να είναι η δεύτερη. Τυπικά, η απόφαση θα ληφθεί σε δύο εβδομάδες. Προφανώς, το σενάριο να προηγηθεί η πώληση της ΔΕΠΑ και μετά των ΕΛΠΕ δεν έχει καμία τύχη.

Νέα κυβέρνηση, νέα σύνθεση και για τους επικεφαλής των θεσμών που έρχονται αύριο στην Αθήνα. Ετσι, επικεφαλής της Κομισιόν, στη θέση του Ντέκλαν Κοστέλο, θα είναι ο Πολ Κούτος, μέχρι πρότινος υπ’ αριθμόν 2 στις αποστολές, αφού ο κ. Κοστέλο αναλαμβάνει πλέον αναπληρωτής γενικός διευθυντής της γενικής διεύθυνσης  ECFIN, ενώ καταργείται η θέση του «υπεύθυνου αποστολής» όπως ανακοίνωσε τον Ιούλιο ο Πιερ Μοσκοβισί, σε ένδειξη επιστροφής στην κανονικότητα, όπως τη χαρακτήρισε. Ακόμη μία αναβάθμιση, του Νικόλα Τζιαμαριόλι, στη θέση του γενικού γραμματέα του ESM, στα τέλη Ιουλίου, δεν θα μας στερήσει την παρουσία του από την αποστολή, καθώς θα εξακολουθήσει να ηγείται του κλιμακίου του μηχανισμού. Μέχρι νεωτέρας, τουλάχιστον. Σταθερός ο Φραντσέσκο Ντρούντι ως επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οσο για το ΔΝΤ, δεν συμμετέχει τυπικά στην τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, αλλά θα  βρίσκεται εδώ στο πλαίσιο της αποστολής του «άρθρου 4» όπως είπε πρόσφατα ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις.

Πολύ βαρύ το φορτίο στα ΕΛΤΑ

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί ο νέος διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ. Η ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει πάρει τις αποφάσεις της, αλλά αναμένει και την έγκριση του Μεγάρου Μαξίμου. Το θέμα θα κλείσει μέσα στην εβδομάδα που ξεκινάει, καθώς για την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί η διενέργεια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας. Επίσης, η επικείμενη Γ.Σ. θα πρέπει να ορίσει και ακόμα ένα μέλος, δεδομένου ότι παραιτήθηκε πριν από λίγες ημέρες ο εκπρόσωπος της Eurobank (κάτοχος του 10% των μετοχών ΕΛΤΑ). Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο νέος διευθύνων σύμβουλος θα επιφορτιστεί με το βαρύ έργο της εξυγίανσης των ΕΛΤΑ και το έργο της απομάκρυνσης περίπου 2.000 εργαζομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή