Σκληρό παζάρι ΜIG με Farallon, Oak Hill για το κόστος των νέων δανείων

Σκληρό παζάρι ΜIG με Farallon, Oak Hill για το κόστος των νέων δανείων

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοντά στην ολοκλήρωση των συζητήσεων για την αναχρηματοδότηση δανεισμού της τάξης των 230 εκατομμυρίων ευρώ συν επιπλέον χρηματοδότηση έως και 70 εκατομμυρίων, φέρονται να βρίσκονται η Marfin Investment Group (MIG) και η κοινοπραξία των επενδυτικών κεφαλαίων Farallon Capital Europe και Oak Hill Advisors, τα οποία λειτουργούν από κοινού, συμμετέχοντας με 66,6% και 33,3% αντίστοιχα στο χρηματοδοτικό σχήμα.

Πλην όμως εκκρεμεί ακόμα η οριστικοποίηση του κόστους της νέας αυτής χρηματοδότησης της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες από πηγές σε άμεση επαφή με τις σχετικές συζητήσεις, θα είναι κατά πολύ υψηλότερο από το τρέχον. Και επιπλέον, θα αφορά μεγαλύτερο ποσό από αυτό που εξυπηρετεί τώρα η MIG. Κάτι τέτοιο θα ασκήσει σημαντικότατες πιέσεις τόσο στη ρευστότητα όσο βέβαια και στην κερδοφορία της MIG, αφού ισοδυναμεί με σημαντική περαιτέρω μόχλευση του ισολογισμού της. Πόσο υψηλότερο; Από 5% για το ομολογιακό υπολοίπου 142 εκατομμυρίων της Fortress και 4% για τα 86 εκατομμύρια του ομολογιακού της Πειραιώς, στο 11%. Και τα δύο ομολογιακά ωριμάζουν το επόμενο διάστημα (Οκτώβριο) αν και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές προβλέπονται χρονικά περιθώρια μερικών εβδομάδων για την αποπληρωμή τους. Επιτόκιο αναντίρρητα δυσθεώρητο για οιαδήποτε περίπτωση και ειδικά για την MIG, και μάλιστα σε μια περίοδο που οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων έχουν αποκλιμακωθεί κάτω του 1,5%.

Είναι ακριβώς αυτό το υψηλότατο κόστος δανεισμού που «άνοιξε το παράθυρο» στην EMMA Capital, συμφερόντων του γνωστού και από τη συμμετοχή του στον ΟΠΑΠ Jiri Smejc, να επαναφέρει τις τελευταίες ημέρες την πρότασή της για εξαγορά της  Vivartia προσφέροντας μετρητά που μπορούν να αποπληρώσουν τα ωριμάζοντα ομολογιακά και αναλαμβάνοντας να εγγυηθεί αυτή τον δανεισμό της σε μια μη δεσμευτική προσφορά που αποτιμά τη Vivartia στα επίπεδα των 600 εκατομμυρίων, δηλώνοντας παράλληλα ανοικτή στην αρχιτεκτονική της συμφωνίας, προκειμένου να ικανοποιήσει όλους τους εμπλεκομένους.

Η Τράπεζα Πειραιώς, που είναι η βασική μέτοχος της MIG με ποσοστό 28,49%, και θεωρείται από την αγορά πως ελέγχει έστω και εμμέσως τη διοίκησή της, υλοποιεί συγκεκριμένο σχέδιο επίτευξης συμφωνηθέντων με τον SSM στόχων απομόχλευσης του ισολογισμού της, ενόψει μάλιστα και των επερχόμενων νέων stress tests.

Στόχος της λοιπόν είναι η μείωση της έκθεσής της στην MIG (η MIG αποπλήρωσε νωρίτερα φέτος και δάνεια 200 εκατ. ευρώ της Πειραιώς, από το τίμημα που έλαβε για το πλειοψηφικό πακέτο του Υγεία, ενώ προχωράει τώρα και σε πώληση της Singular). Πηγές με γνώση των προτεραιοτήτων της σημειώνουν στην «Κ» πως η διαπραγμάτευση μεταξύ της MIG και της κοινοπραξίας Farallon και Oak Hill αφορά αυτούς και όχι την Πειραιώς, που έχει ξεκάθαρους στόχους για το 2019. Είναι όμως έτσι; Καθώς υπάρχει στενότητα χρόνου επειδή ωριμάζουν τα ομολογιακά και πρέπει να αποπληρωθούν, τα περιθώρια ελιγμών της διοίκησης της MIG εμφανίζονται περιορισμένα. Εξάλλου κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως η διαπραγμάτευση ξεκίνησε από 14% που αξίωναν οι διαχειριστές των επενδυτικών κεφαλαίων αρχικά. Ομως το 11% ή και χαμηλότερο παραμένει ένα υψηλό επιτόκιο που θα προσθέσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στις ετήσιες δαπάνες για εξυπηρέτηση των τόκων του χρέους της εισηγμένης. «Αυτό οδηγεί τον ισολογισμό της MIG σε ατραπούς», σχολιάζουν χαρακτηριστικά τραπεζικές πηγές. Πόσο μάλλον που η χρηματοδότηση η οποία συζητείται θα είναι υψηλότερη αυτής που θα εξοφληθεί, καθώς δεν θα αφορά μόνον τα δύο ομόλογα που λήγουν αλλά και αγορά ποσοστού των μετοχών της Πειραιώς στη Vivartia (legacy καταγγελθέντων δανείων του IRF).

Στην Πειραιώς διατυπώνεται μεν αισιοδοξία πως θα υπάρξει περαιτέρω απομόχλευση (από την είσπραξη των 86 εκατ.) και ρευστότητα (από την πώληση των μετοχών), αλλά ορισμένοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για την τράπεζα. Ισχυρίζονται πως το νέο δάνειο που θα δώσουν Farallon και Oak Hill θα λάβει seniority (και εξασφαλίσεις μετοχές των Vivartia και Attica Group) έναντι του υπολοίπου δανεισμού της τράπεζας προς την MIG και τις συμμετοχές της, κάτι που θα οδηγήσει νομοτελειακά την τράπεζα στην ανάγκη να λάβει επιπλέον σημαντικές προβλέψεις. «Ομως αυτό θα γίνει το 2020 και όχι τώρα», προσθέτουν αυτές οι πηγές, συμπληρώνοντας πως «ενδεχομένως τότε αυτό να έχει λιγότερη σημασία από ό,τι σήμερα, δεδομένων των βελτιούμενων συνθηκών στην οικονομία αν το συναξιολογήσει κάποιος με την εκτιμώμενη ευρύτερη βελτίωση του ισολογισμού της τράπεζας σε ένα χρόνο από σήμερα». Τι θα γίνει όμως με την MIG που σε κάθε περίπτωση θα έχει αυξήσει σημαντικά τις δαπάνες για τόκους; «Το 11% είναι τοξικό», λένε χαρακτηριστικά κύκλοι της αγοράς, προσθέτοντας πως τοξικό είναι και ένα 10% ή 9% με δεδομένη τη μόχλευση της MIG». Στην MIG κάποιοι ευελπιστούν πως η πρόοδος στο επιχειρησιακό κομμάτι θα της παράσχει τον απαραίτητο χώρο λειτουργικών κερδών για την εξυπηρέτηση του σημαντικότατα αυξημένου κόστους του διευρυμένου δανεισμού της. Λένε επίσης πως θα φανούν οι συνέργειες από την αναδιοργάνωση των εργοστασίων της ΔΕΛΤΑ αλλά και άλλες κινήσεις περιορισμού του κόστους της, ενώ θα ωφεληθεί και από την ορθολογικότερη τοποθέτηση του βραχίονα της εστίασης σε περιοχές με ισχυρή τουριστική κίνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή