O Κυρ. Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη: Ευκαιρίες, ουσία, αποτελέσματα

O Κυρ. Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη: Ευκαιρίες, ουσία, αποτελέσματα

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι η πρώτη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Θα εκφωνήσει την καθιερωμένη ομιλία ενώπιον της ολομέλειας και θα γίνει δεκτός από τον Γενικό Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού. Ωστόσο, η ουσία βρίσκεται στις συναντήσεις που θα γίνουν στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης.

Οσοι έχουμε βρεθεί το τελευταίο τέταρτο του αιώνα σε όλες σχεδόν τις Γενικές Συνελεύσεις, είμαστε αρκετά συγκρατημένοι. Εχουμε ακούσει πολλά για τις επαφές με ηγέτες που δημιουργούν νέες προοπτικές στις διμερείς σχέσεις, για σημαντικές πρωτοβουλίες της Ελλάδας στο πλαίσιο πολυμερών σχημάτων ή οργανισμών, για συναντήσεις με μεγάλους επιχειρηματίες που άκουσαν, πείσθηκαν και θα έτρεχαν να επενδύσουν στην Ελλάδα, για τη σημασία που αποδίδεται στην ελληνική ομογένεια ειδικά της Αμερικής.

Συνήθως τα αποτελέσματα – από αυτά κρίνονται οι πάντες, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών – είναι μάλλον πενιχρά. Ενίοτε όντως προκύπτουν κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία, αλλά ακόμη και τότε δεν υπάρχει συνέχεια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, απλά δεν γίνεται τίποτα ουσιαστικό.

Παρότι όλοι, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, δίνουν προσοχή στην επικοινωνιακή πτυχή, προφανώς το ζητούμενο, και αυτό που έχει ανάγκη η χώρα, είναι συγκεκριμένα οφέλη.

Υπό αυτό το πρίσμα, η πενθήμερη παρουσία του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη προσφέρει ευκαιρίες, πέραν του διπλωματικού, και στο οικονομικό πεδίο που για ευνόητους λόγους αυτή την περίοδο έχει αυξημένη σημασία. Του δίνεται η δυνατότητα να προβάλει το θετικό αφήγημα περί επιστροφής στην κανονικότητα και ανάδειξης των σημαντικών ευκαιριών που όντως παρουσιάζονται για τους ξένους επενδυτές.

Μπορεί η έμφαση να δίνεται στη μείωση της φορολογίας, και όντως αυτή αποτελεί σημαντικό κίνητρο, αλλά η αίσθηση που αποκομίζει κανείς από συζητήσεις με ξένους επενδυτές είναι πως αυτά που τους απασχολούν ίσως περισσότερο, είναι το κράτος δικαίου, η γραφειοκρατία, η διαπλοκή, η αδιαφάνεια, οι μίζες και η ηθελημένη κωλυσιεργία κρατικών λειτουργών. Αυτό ισχύει με όλες τις κυβερνήσεις, όλων των ιδεολογικών αποχρώσεων. Και απασχολεί όχι μόνο τους ξένους, αλλά και τους ομογενείς.

Παρά τις γνωστές, διαχρονικές παθογένειες, στη συγκεκριμένη συγκυρία η εξίσωση παρουσιάζεται θετική. Η οικονομία επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα. Ο κίνδυνος ατυχήματος έχει εκλείψει. Η Ελλάδα έχει μια φιλική προς την επιχειρηματικότητα κυβέρνηση, και μια αντιπολίτευση που δεν αμφιταλαντεύεται πλέον σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή στο ευρώ, δεν θέλει να "εκδημοκρατίσει" την Ευρώπη, και ψηφίζει μειώσεις φόρων. Το μήνυμα δεν είναι μόνο θετικό, έχει και μακρόπνοα χαρακτηριστικά, κάτι που θέλουν οι επενδυτές.

Ωρες πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε στην Αθήνα κορυφαία στελέχη του φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer ο οποίος αποφάσισε να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη ένα από τα έξι ψηφιακά εργαστηριακά του κέντρα (digital hubs).

Η γνώση της αγγλικής, αλλά κυρίως η κατανόηση του τρόπου σκέψης των επιχειρηματιών, και δη των Αμερικανών, αποτελούν όπλα στη φαρέτρα του κ. Μητσοτάκη. Το μήνυμα που θα εκπέμψει προς τους συνδαιτυμόνες του στο γεύμα με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, όπως και στο Bloomberg, και στη συνάντησή του με στελέχη της Goldman Sachs, αλλά και στους Ελληναομερικανούς επιχειρηματίες που θα συναντήσει, είναι απλό και σαφές: μετά από μια δεκαετή κρίση, όπου οι αξίες υποχώρησαν σημαντικά, η Ελλάδα, μια χώρα της Ευρ. Ενωσης με εξαιρετικό ανθρώπινο κεφάλαιο, αποτελεί ευκαιρία για μικρές και μεγάλες επενδύσεις, και διαθέτει μια κυβέρνηση η οποία θέλει να τις "τρέξει".

Οι επόμενες ημέρες στη Μέκκα του παγκόσμιου καπιταλισμού προσφέρουν ευκαιρίες. Η συγκυρία είναι ευνοϊκή για να γίνει έργο ουσίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τα εφόδια. Θα κριθεί από το αποτέλεσμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή