Πέρασαν 25 χρόνια;

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα θέλατε να πιείτε τον αγαπημένο σας καφέ στον πορτοκαλί καναπέ του Central Perk; Πώς θα σας φαινόταν να χαλαρώσετε στις δερμάτινες πολυθρόνες του Τζόι και του Τσάντλερ; Εσείς μπορείτε να ανεβάσετε έναν καναπέ στο διαμέρισμα του Ρος; Με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι πέντε χρόνων από την προβολή του πρώτου επεισοδίου της αξέχαστης και αξεπέραστης σειράς του NBC, η εταιρεία παραγωγής Warner Bros ετοίμασε μια pop-up εγκατάσταση στη Νέα Υόρκη, με αγαπημένα σκηνικά, αλλά και αναμνηστικά, που θα υποδέχεται το κοινό έως τις 6 Οκτωβρίου. Επίσης, για τρεις νύχτες, 23 και 28 Σεπτεμβρίου και 2 Οκτωβρίου, σε χίλιους κινηματογράφους στις ΗΠΑ θα προβληθούν τέσσερα εμβληματικά επεισόδια –δώδεκα συνολικά– και ανέκδοτο υλικό από τα γυρίσματα.

Όλα ξεκίνησαν μια βροχερή μέρα στη Νέα Υόρκη, σε ένα μικρό καφέ του δυτικού Μανχάταν με την επωνυμία Central Perk. Ήταν Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 1994, στις 8.30 το βράδυ· σχεδόν 22 εκατ. Αμερικανοί παρακολουθούν μια βρεγμένη έως το κόκαλο νύφη ονόματι Ρέιτσελ να συναντά την κολλητή της από το σχολείο, Μόνικα, και να γνωρίζει την παρέα της, τον αδελφό της, Ρος, την πρώην συγκάτοικό της Φοίβη, τον Τζόι και τον Τσάντλερ, που μένουν στο απέναντι διαμέρισμα. Εκείνη την ημέρα, ακριβώς πριν από είκοσι πέντε χρόνια, γεννήθηκε μία από τις καλύτερες και επιτυχέστερες σειρές στην ιστορία της τηλεόρασης, που έγινε το μέτρο για κάθε sitcom που ακολούθησε – χωρίς φυσικά καμία να καταφέρει να αγγίξει, έστω, την επιτυχία της. 

Οι «Friends» φυσικά έγιναν κάτι πολύ περισσότερο και σημαντικότερο από ένα εβδομαδιαίο τηλεοπτικό ραντεβού: έγιναν τα φιλαράκια δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Στο μοβ διαμέρισμα της Μόνικα έχουν «μετακομίσει» και ζήσει αξέχαστες στιγμές άνθρωποι όλων των ηλικιών από κάθε γωνιά του πλανήτη, εικονικοί φίλοι και συγκάτοικοι της πιο διασκεδαστικής, γλυκιάς, ενωμένης, πιστής παρέας. Και όλοι αυτοί έφτιαξαν μια παγκόσμια κοινότητα, που μοιράστηκε και εξακολουθεί να μοιράζεται ατάκες που άντεξαν στον χρόνο, που θυμάται σκηνές που δεν ξεθώριασαν στη μνήμη, που ξέρει πόσα είδη πετσέτες έχει η Μόνικα, ποιος ήταν ο φανταστικός φίλος του Τζόι ως παιδί, που τσακώνεται για το αν ο Ρος και η Ρέιτσελ είχαν ή όχι κάνει διάλειμμα στη σχέση τους όταν κοιμήθηκε με άλλη γυναίκα. Οι «Friends» είναι σαν τους φίλους των φοιτητικών χρόνων, σαν την παρέα των καλοκαιρινών διακοπών, που δεν τους βλέπεις συχνά, αλλά δεν αμφιβάλλεις ποτέ για τη σχέση σας, που, όταν βρίσκεστε, είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα, και που ξέρεις ότι θα είναι πάντα εκεί για σένα.

Η νέα γενιά «Friends»

Οι πρώτοι φαν των «Friends» έχουν αφήσει προ πολλού πίσω τους την αθώα και ξέγνοιαστη ηλικία των 20, τη διασκεδαστική, αλλά δύσκολη των 30 και παλεύουν με τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις των 40 και των 50, επιστρέφοντας φυσικά πού και πού στις παρέες των νεανικών χρόνων, για να ξαναγελάσουν με τα ίδια αστεία, να νιώσουν τη θαλπωρή της αβίαστης επαφής και του χαρούμενου σμιξίματος. Τώρα πια, όμως, δίπλα τους στον καναπέ βρίσκονται τα παιδιά τους.

Μπορεί να έχουν περάσει λοιπόν δεκαπέντε χρόνια από την προβολή του τελευταίου επεισοδίου των «Friends», η σειρά ωστόσο έχει καταφέρει κάτι μοναδικό: να ανανεώνει το κοινό της χρόνο με τον χρόνο, να αποκτά νέους φανατικούς τηλεθεατές, από 14χρονους εφήβους και 20χρονους φοιτητές μέχρι τους 25άρηδες και τους 30άρηδες του 21ου αιώνα. Ενδεικτικό της διαχρονικής απήχησης και της επιτυχίας της είναι και το γεγονός ότι το Netflix κατέβαλε περισσότερα από 120 εκατ. δολάρια για να αποκτήσει τα δικαιώματα –όχι αποκλειστικά– προβολής της σειράς το 2015 και πλήρωσε άλλα 100 εκατ. δολάρια για να κρατήσει τα δικαιώματα και το 2019. Σε όλο τον πλανήτη η σειρά μεταδίδεται ακόμα από πολλά εθνικά και τοπικά δίκτυα, σε αέναες επαναλήψεις πολλών επεισοδίων καθημερινά, εκπλήσσοντας με τα ποσοστά τηλεθέασης που συγκεντρώνει και αποφέροντας στη Warner Bros 1 δισ. δολάρια ετησίως. Στις ΗΠΑ την παρακολουθούν σχεδόν 16 εκατ. άνθρωποι και στη Βρετανία τα τελευταία χρόνια η τηλεθέασή της αυξήθηκε κατά σχεδόν 10 μονάδες, ενώ έχει αναδειχθεί το δημοφιλέστερο πρόγραμμα στις νεαρές ηλικίες. Φυσικά, οι νέοι φαν ακόμα δεν ξέρουν ότι ξέρουμε ότι ξέρουν πως ξέρουμε, ενώ σίγουρα δεν μπορούν να απαντήσουν ποια είναι η δουλειά του Τσάντλερ! ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή