Επιχειρηματίες από κούνια

5' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Επιχειρηματικός Λέων παράγει πρωτότυπα μείγματα βοτάνων και αρωματικών φυτών. Η εταιρεία KAIKAKU λανσάρει θερμομονωτικά πάνελ από κόκκο ελαστικού. Το Rod.it είναι ένα «έξυπνο» μενού, μια εφαρμογή που βοηθά τους τουρίστες να καταλάβουν, μέσω εικόνων και βίντεο, κάθε φαγητό στον κατάλογο του ελληνικού εστιατορίου. H Saveat.gr είναι η νέα επαναστατική online πλατφόρμα, που στοχεύει να ενημερώνει άμεσα και με ακρίβεια τους καταναλωτές σχετικά με το ποια τρόφιμα πρόκειται να λήξουν το επόμενο χρονικό διάστημα στα σούπερ μάρκετ της περιοχής τους και γι’ αυτόν τον λόγο πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές. Η εταιρεία CARE προτείνει το «έξυπνο» αντικλεπτικό σύστημα VOX, που προσαρμόζεται σε κάθε τσάντα. Τα Πολύχρωμα Πανιά από τους Φούρνους της Ικαρίας κατασκευάζουν πάνινες επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες για τη μείωση των πλαστικών. Πρόκειται για λίγες μόνο από τις περίπου 2.500 επιχειρήσεις που ίδρυσαν μαθητές στο πλαίσιο του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση», που για 15η χρονιά υλοποιείται στην Ελλάδα υπό την καθοδήγηση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Junior Achievement Greece.

 

Επιχειρηματίες από κούνια-1

Η Αθηνά Λορεντζιάδη, αντιπρόεδρος της Saveat, που αναδείχθηκε «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2019».

 

O οργανισμός Junior Achievement ιδρύθηκε το 1919 στη Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών και σήμερα αριθμεί παραρτήματα σε όλες τις αμερικανικές πολιτείες, στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο – σε συνολικά 120 χώρες. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2005. Στόχος των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων, τα οποία υλοποιούνται κάθε χρόνο σε δεκάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα, είναι η εισαγωγή των παιδιών από τη μαθητική ηλικία στις βασικές έννοιες της επιχειρηματικότητας με απλουστευμένο τρόπο και μέσω μιας βιωματικής διαδικασίας. 

Τα προγράμματα του Junior Achievement απευθύνονται σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου και σε φοιτητές. Το δημοφιλέστερο παγκοσμίως τιτλοφορείται «Εικονική Επιχείρηση» και υλοποιείται από μαθητές 15 έως 18 ετών (Γ΄ Γυμνασίου έως Γ΄ Λυκείου), οι οποίοι, υπό την επίβλεψη ενός ή περισσότερων καθηγητών τους και εθελοντών του Junior Achievement, αναλαμβάνουν να «στήσουν» τη δική τους επιχείρηση ξεκινώντας από την ιδέα, στελεχώνοντάς το διοικητικό συμβούλιο και τις υπόλοιπες θέσεις ευθύνης, προχωρώντας στην παραγωγή του προϊόντος ή στον σχεδιασμό της υπηρεσίας. Η

διαδικασία διαρκεί αρκετούς μήνες και το αποτέλεσμα παρουσιάζεται στις δύο ετήσιες εμπορικές εκθέσεις που οργανώνονται την άνοιξη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου οι επιχειρήσεις αξιολογούνται από κριτική επιτροπή και βραβεύονται οι τρεις καλύτερες. Σε δεύτερο στάδιο επιλέγονται σε πανελλαδικό επίπεδο οι δέκα επικρατέστερες, που συμμετέχουν στον ελληνικό τελικό λίγο πριν από το τέλος της σχολικής χρονιάς, όπου και απονέμονται τιμητικά βραβεία στις τρεις καλύτερες επιχειρήσεις και ανακοινώνεται ο νικητής που εξασφαλίζει μία θέση στον αντίστοιχο πανευρωπαϊκό διαγωνισμό.

Η Αθηνά Λορεντζιάδη, μαθήτρια λυκείου του Κολλεγίου Ψυχικού (σ.σ. το σχολείο συνεργάζεται για δώδεκα χρόνια με το Junior Achievement), υπηρέτησε στη θέση του αντιπροέδρου στην εικονική επιχείρηση Saveat, που κέρδισε το πρώτο βραβείο στον πανελλαδικό τελικό του διαγωνισμού «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2019», ενώ έλαβε και δύο ευρωπαϊκές διακρίσεις. «Με το Junior Achievement γνώρισα την έννοια της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας. Η εικονική επιχείρηση που δημιουργήσαμε με βοήθησε να αναπτύξω ηγετικές ικανότητες και να καλλιεργήσω δεξιότητες όπως η έρευνα, η οργάνωση και η επικοινωνία. Το Junior Achievement μας δίδαξε την αξία της ομαδικής εργασίας και με ενέπνευσε για τη μελλοντική σταδιοδρομία μου», τονίζει στο «Κ».

«Βρήκα τι θέλω να κάνω στη ζωή μου»

Περισσότεροι από 150.000 μαθητές έχουν συμμετάσχει, την τελευταία δεκαπενταετία, στα προγράμματα του οργανισμού, ανάμεσά τους και ο Παναγιώτης Χάνιος, ο οποίος πήρε το βάπτισμα του πυρός στα δεκαπέντε του, ως μαθητής του 3ου Γυμνασίου Λιβαδειάς, όταν ανέλαβε τη θέση του διευθυντή μάρκετινγκ και επικοινωνίας της επιχείρησης Tritobiolife. Από το ίδιο πόστο υπηρέτησε και την εικονική επιχείρηση Senseis, ως μαθητής του 1ου Λυκείου Λιβαδειάς. Παραμένει ενθουσιασμένος από την εμπειρία και τονίζει: «Το Junior Achievement ήταν ίσως το πιο σημαντικό αντικείμενο με το οποίο έχω ασχοληθεί στη ζωή μου. Είναι ο λόγος που ξέρω ποιον δρόμο θέλω να ακολουθήσω στην πορεία μου και με βοήθησε να καταλάβω πόση δουλειά χρειάζεται για να φτάσω έως εκεί. Επίσης, με βοήθησε να ξεπεράσω ένα μεγάλο άγχος που είχα σχετικά με την έκθεση σε κόσμο».

Την περασμένη σχολική χρονιά, περισσότερα από 100 σχολεία συμμετείχαν στο πρόγραμμα της «Εικονικής Επιχείρησης» και εκατοντάδες παιδιά διαγωνίστηκαν για μια θέση στον ελληνικό τελικό. Ο Δημήτρης Μασκαλίδης, σήμερα πρωτοετής φοιτητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπήρξε διευθυντής παραγωγής της μαθητικής εικονικής επιχείρησης του 1ου ΕΠΑΛ Ασπροπύργου «Ποντοπόρεια-Hellenic Cargo Safety», που απέσπασε το πρώτο βραβείο στη μαθητική εμπορική έκθεση της Αθήνας, προκρίθηκε στις δέκα καλύτερες της Ελλάδας και διαγωνίστηκε στον μεγάλο τελικό, κατακτώντας την τέταρτη θέση. Είναι πεπεισμένος ότι «η εμπειρία και οι γνώσεις που μας έχει προσφέρει το Junior Achievement θα μας βοηθήσουν στο επαγγελματικό μας μέλλον».

 

Επιχειρηματίες από κούνια-2

Ο Δημήτρης Μασκαλίδης, διευθυντής παραγωγής της μαθητικής εικονικής επιχείρησης του 1ου ΕΠΑΛ Ασπροπύργου «Ποντοπόρεια-Hellenic Cargo Safety».

 

Αλλάζοντας την εικόνα της επιχειρηματικότητας

«Στη χώρα μας η επιχειρηματικότητα πάσχει από άποψη εικόνας, αλλά και ουσίας. Από πολλούς θεωρείται κάτι ανήθικο, μηχανιστικό και βαρετό. Είναι αλήθεια πως δεν έχουμε αρκετές εταιρείες που να εξάγουν αξιόλογα προϊόντα και να θεωρούν το ήθος και την κουλτούρα τους απαραίτητα συστατικά επιτυχίας. Έτσι, ελάχιστα παιδιά φιλοδοξούν να στήσουν δικές τους επιχειρήσεις, που θα τροφοδοτήσουν το μέλλον της χώρας μας», επισημαίνει ο πρόεδρος του Junior Achievement Greece, Μάρκος Βερέμης. «Το Junior Achievement μαθαίνει από νωρίς τα παιδιά πώς είναι να στήνουν μια επιχείρηση, να μοιράζονται ρόλους με τους συμμαθητές τους, να δημιουργούν νέα προϊόντα και να τα πουλάνε στην αγορά. Μέσα από αυτή τη διαδικασία καταρρέουν οι προκαταλήψεις και επικρατεί η χαρά της δημιουργίας και της συνεργασίας».

Μεταξύ των επόμενων στόχων του οργανισμού είναι η υλοποίηση προγραμμάτων για παιδιά νηπιαγωγείου και η αύξηση του αριθμού των δημοτικών σχολείων που συμμετέχουν στα αντίστοιχα προγράμματα. «Η φιλοδοξία μας είναι τα προγράμματα του Junior Achievement Greece να προσφέρονται σε κάθε σχολείο στην Ελλάδα. Έτσι, θα μάθουμε τις επόμενες γενιές αποφοίτων να ανακαλύπτουν και να αξιοποιούν τις δυνάμεις τους, να συνεργάζονται και να φτιάξουν τις ομάδες που θα δημιουργήσουν διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον», τονίζει ο κ. Βερέμης.

Πριν από λίγους μήνες, ο «μητρικός» οργανισμός Junior Achievement Worldwide κατέκτησε την έβδομη θέση παγκοσμίως ως ένας από τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς με τη σημαντικότερη προσφορά, επιρροή, αποτελεσματικότητα και δικτύωση στον πλανήτη. Επίσης, τα προγράμματά του έχουν αναγνωριστεί από το Γραφείο Επιχειρηματικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως η Καλύτερη Εφαρμογή Πρακτικής στην εκπαίδευση που αφορά την επιχειρηματικότητα. «Το Junior Achievement ενθαρρύνει την καινοτομία, προωθεί την ανάπτυξη δημιουργικής σκέψης και αναδεικνύει τους μελλοντικούς σκεπτόμενους και ενεργούς πολίτες, με στόχο την επόμενη πενταετία να συμβάλει στη μείωση της παγκόσμιας ανεργίας κατά 1%», τονίζει στο «Κ» ο γενικός διευθυντής του οργανισμού στην Ελλάδα, Αργύρης Τζικόπουλος. 

Το 2020 θα φιλοξενηθεί στην Ελλάδα ο πανευρωπαϊκός τελικός JA Europe Enterprise challenge του προγράμματος JA Start Up, που απευθύνεται σε φοιτητές. Τον περασμένο Ιούνιο, στον αντίστοιχο τελικό που πραγματοποιήθηκε στο Όσλο της Νορβηγίας, η ελληνική φοιτητική ομάδα Solmeyea κατέκτησε το Bραβείο Οικονομικής Βιωσιμότητας, προτείνοντας την παγκοσμίως καινοτόμο ιδέα της παραγωγής νέας πρωτεΐνης για την ανθρωπότητα με τη χρήση διοξειδίου του άνθρακα και άλγης. «Το Junior Achievement είναι ένας μαγνήτης των θετικών δυνάμεων της Ελλάδας», επισημαίνει η κ. Μαρία Γιαννέτου, υπεύθυνη επικοινωνίας του οργανισμού. 

Εδώ και περίπου μία εβδομάδα ξεκίνησαν οι εγγραφές για την «Εικονική Επιχείρηση 2020». Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να βρουν τις πληροφορίες που χρειάζονται στην πλατφόρμα https://sen-programs.senja.gr. ■

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή