Ενα ντέρμπι – μάθημα για τους δύο «αιωνίους»

Ενα ντέρμπι – μάθημα για τους δύο «αιωνίους»

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα βήμα βαθμολογικά και πολύ περισσότερα ψυχολογικά πήγε μπροστά ο Παναθηναϊκός μετά την εικόνα του και το ισόπαλο 1-1 στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ. Αντίθετα, οι «ερυθρόλευκοι», που εμφανίζονταν για χίλιους δύο λόγους ακλόνητο φαβορί, ήταν πολύ μακριά από τον καλό εαυτό τους, έχασαν την ευκαιρία να μείνουν μόνοι πρώτοι στην κορυφή και μάλλον πρέπει να νιώθουν ικανοποιημένοι που κατάφεραν να σώσουν τον βαθμό της ισοπαλίας, ύστερα από τέτοια αναιμική εμφάνιση.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως ούτε με τον Αστέρα Τρίπολης ούτε με τη Λάρισα είχαν δείξει καλό αγωνιστικό πρόσωπο, αλλά η νίκη τότε είχε σκεπάσει τα όποια προβλήματα.

Ο Παναθηναϊκός θα επιχειρήσει να χτίσει πάνω σε αυτή την εμφάνιση για να επιστρέψει στην ελπιδοφόρα εικόνα που είχε φτιάξει με τις εξαιρετικές εμφανίσεις του στα καλοκαιρινά φιλικά. Δεν πήρε τη νίκη για να μπορεί να πανηγυρίσει, πήρε όμως το «φιλί της ζωής» σε μια στιγμή που το χρειαζόταν όσο ποτέ άλλοτε. Πέρα από τον χρόνο και την ψυχολογία, κερδίζει νέα πρόσωπα (Σένκεφελντ, Περέα) αλλά και την εμπιστοσύνη πολλών εκ των οπαδών του που του γύρισαν την πλάτη και δεν τον στήριξαν στο ντέρμπι. Κάποιοι εξ αυτών απογοητευμένοι από την κακή αγωνιστική εικόνα της ομάδας τους και κάποιοι άλλοι για να εκφράσουν με τον τρόπο αυτό τη διαμαρτυρία τους, όπως συνέβη με το μηχανοκίνητο συλλαλητήριο πριν από το ντέρμπι.

Η καλή εμφάνιση είναι ανάσα και όχι πανάκεια για τον Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» έχουν ακόμη πολλά θέματα να λύσουν, όπως η φτωχή παραγωγικότητά τους, που μεταφράζεται σε μόλις τρία γκολ στο πρωτάθλημα, όλα από την άσπρη βούλα του πέναλτι. Παραμένουν πολύ χαμηλά βαθμολογικά και έχουν ακόμη μεγάλη ανηφόρα μπροστά τους, με επόμενο εμπόδιο αυτό του Πανιωνίου, που τα τελευταία χρόνια έχει χτίσει μια καλή παράδοση εις βάρος τους στη Ν. Σμύρνη.

Ο,τι έχτισε ο Ολυμπιακός με κόπο στον αγώνα με την Τότεναμ, το γκρέμισε την Κυριακή στο ΟΑΚΑ. Στο πρώτο ντέρμπι της σεζόν και ειδικά απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλό τους, οι «ερυθρόλευκοι» παρουσιάστηκαν κατώτεροι των προσδοκιών, επιτρέποντας στον Παναθηναϊκό να παραμείνει αήττητος απέναντί τους σε ακόμη ένα παιχνίδι.

Ο Πέδρο Μαρτίνς έπεσε στην παγίδα που είχε πέσει και ο Μίτσελ μερικά χρόνια πριν. Οπως ο Ισπανός τεχνικός είχε «παρασυρθεί» από τη μεγάλη νίκη κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2-0) και την αμέσως επόμενη Κυριακή είχε ηττηθεί από τους «πράσινους» με 3-0 μέσα στο Φάληρο, καθώς εμπιστεύτηκε την ίδια ενδεκάδα, κάτι ανάλογο συνέβη και προχθές.

Ο Πορτογάλος τεχνικός δεν προχώρησε τελικά στο αναμενόμενο ροτέισον και βασίστηκε στο αρχικό σχήμα που μεσοβδόμαδα είχε φέρει τα πάνω κάτω κόντρα στους Λονδρέζους. Αυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα να παρουσιαστεί μια ομάδα αρκετά κουρασμένη, χωρίς διάθεση να ρισκάρει και η οποία δεν κατάφερε να εκμεταλλευθεί καν το γεγονός ότι προηγήθηκε χωρίς να έχει φάση στην εστία του Διούδη. Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι οι παίκτες του Ολυμπιακού υποτίμησαν τον αντίπαλό τους, θεωρώντας ότι θα έχουν μια εύκολη βραδιά στο Μαρούσι. Τελικά, έστω και από το σημείο του πέναλτι, οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν την ευκαιρία να ξεφύγουν από νωρίς στην κορυφή του πρωταθλήματος, αλλά και να πάρουν τη νίκη σε ένα ντέρμπι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ολυμπιακός στα τελευταία 13 ντέρμπι που έχει δώσει απέναντι σε Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, μετράει μόλις δύο νίκες (22/10/2017 Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 1-0 και 17/02/2019 Ολυμπιακός – ΑΕΚ 4-1), ενώ έχουν επίσης πέντε ισοπαλίες και έξι ήττες, χωρίς να υπολογίζονται τα δύο ματς που κρίθηκαν στα «χαρτιά», με τον «Δικέφαλο του Βορρά» στην Τούμπα και πέρυσι με τους «πράσινους» στο ΟΑΚΑ.

Πλέον, στο λιμάνι, είναι αναγκασμένοι να κοιτάξουν την επόμενη αναμέτρηση με τη Λαμία στο «Καραϊσκάκη», όπου οποιαδήποτε απώλεια απαγορεύεται, αλλά και την πρόκληση που τους περιμένει την 1/10 στο Βελιγράδι με αντίπαλο τον Ερυθρό Αστέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή