Πορτογαλία: Πλεονάσματα αντί αυξήσεις μισθών υπόσχεται ο Αντόνιο Κόστα

Πορτογαλία: Πλεονάσματα αντί αυξήσεις μισθών υπόσχεται ο Αντόνιο Κόστα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εύρωστη οικονομία της Πορτογαλίας παίζει κεντρικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του κυβερνώντος κόμματος των Σοσιαλιστών (PS), το οποίο έχει καταφέρει να ικανοποιήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες των Βρυξελλών, αλλά και να επαναφέρει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, αποφεύγει να δώσει υποσχέσεις για αυξήσεις στους μισθούς του δημοσίου – αν και τους είχε επαναφέρει μαζί με τις συντάξεις στα προ κρίσης επίπεδα όταν ανέλαβε πρώτη φορά τα ηνία της εξουσίας, προ τετραετίας.

Σήμερα, όμως, επιμένει πως «για να θωρακιστεί η οικονομία από τις καταιγίδες, πρέπει να μην ξεφύγουμε από το μονοπάτι της δημοσιονομικής συμμόρφωσης». Οπως αναφέρουν αναλυτές στη βρετανική εφημερίδα Financial Times, οι πιθανότητες για να επανεκλεγεί ο Κόστα είναι αξιόλογες μολονότι υπόσχεται πλεονασματικούς προϋπολογισμούς αντί αυξήσεις μισθών. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το Σοσιαλιστικό Κόμμα προηγείται με πάνω από 15 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) που είναι σήμερα αντιπολίτευση. Εδώ και τέσσερα χρόνια, το PS είναι κυβέρνηση μειοψηφίας, αλλά πέτυχε την ενίσχυση της ανάπτυξης από το 0,19% το 2014 στο 2,1% το 2018. Οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως ο Κόστα κατάφερε να κερδίσει τη συναίνεση του πολιτικού κόσμου χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν έχει συναντήσει εμπόδια. Παραδόξως, το PSD υπόσχεται σήμερα μεγάλες μειώσεις στη φορολογία εν αντιθέσει με το PS, που εμμένει σε έναν πειθαρχημένο προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις της κυβέρνησης του PS, ο προϋπολογισμός θα παρουσιάσει φέτος έλλειμμα της τάξεως του 0,2% επί του ΑΕΠ, αλλά τα επόμενα χρόνια θα είναι πλεονασματικός. Η ανεργία αναμένεται να κινηθεί φέτος στο 6,6%, με το PS να έχει καταφέρει τη μείωσή της κατά το ήμισυ. Χάρις στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί το PS την τελευταία τετραετία, η Πορτογαλία παρουσιάζει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του PS από την παράταξη της Κεντροδεξιάς ασκούν κριτική για την έλλειψη δημόσιων επενδύσεων, την ανεπάρκεια του δημόσιου τομέα, ιδιαίτερα στον τομέα υγείας, και την υψηλότερη φορολογία που έχει υπάρξει ποτέ στη χώρα. Από την άλλη πλευρά, «η οικονομική ανάπτυξη και ο έλεγχος των δημόσιων δαπανών έχουν δώσει τη δυνατότητα στον Κόστα να είναι συνεπείς απέναντι στην Αριστερά, αλλά και να ευθυγραμμίσει τον προϋπολογισμό», σχολιάζει ο καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Λισσαβώνας, Αντόνιο Κόστα Πίντο. «Ο λαός της Πορτογαλίας δεν θα χάσει ξανά την εμπιστοσύνη του στην οικονομία», δήλωσε ο Κόστα μία εβδομάδα πριν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή