Σήμερα η κρίσιμη έκθεση του ορκωτού λογιστή για τη ΔΕΗ

Σήμερα η κρίσιμη έκθεση του ορκωτού λογιστή για τη ΔΕΗ

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H κρίσιμη για τη ΔΕΗ έκθεση του ορκωτού λογιστή αναμένεται σήμερα με την έγκριση και τη δημοσίευση από το διοικητικό συμβούλιό της των αποτελεσμάτων εξαμήνου. Μένει να φανεί εάν τα μέτρα ενίσχυσης ρευστότητας της Επιχείρησης που έλαβε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το προηγούμενο διάστημα κρίνονται επαρκή για να ανατρέψουν τις ιδιαίτερα αρνητικές εκτιμήσεις της EY που είχαν αποτυπωθεί στην συνοδευτική έκθεση των αποτελεσμάτων του α΄ τριμήνου. Ο ορκωτός λογιστής είχε προειδοποιήσει τον Απρίλιο για την «ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας, η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρείας και του ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους». Ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης με δηλώσεις του τις τελευταίες ημέρες έχει εκφράσει τη βεβαιότητα ότι η ΕΥ θα άρει την επισήμανσή της περί ουσιώδους αβεβαιότητας, κάτι που θα απομακρύνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας της εταιρείας και παράλληλα τον συστημικό κίνδυνο για την ελληνική οικονομία.

Αν και τα αποτελέσματα εξαμήνου εκτιμάται ότι δεν θα διαφοροποιούνται από αυτά του πρώτου τριμήνου κατά το οποίο η Επιχείρηση κατέγραψε ζημίες μετά από φόρους ύψους 218,2 εκατ. ευρώ (από 24 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα) και ζημίες σε λειτουργικό επίπεδο (EBITDA) της τάξεως των 66,4 εκατ. (από κέρδη 155,3 εκατ.), αφού τα μέτρα ενίσχυσης ρευστότητας (αύξηση τιμολογίων κ.λπ.) ελήφθησαν τον Αύγουστο, η έκθεση του ορκωτού λογιστή αναμένεται να είναι πιο χαλαρή σε σχέση με τις εκτιμήσεις της για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας και τη βιωσιμότητά της το επόμενο 12μηνο. Ο ορκωτός λογιστής πέρα από τα αποτελέσματα εξαμήνου θα αξιολογήσει και τη μελλοντική απόδοση των μέτρων που ελήφθησαν μετά το εξάμηνο, τα οποία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΔΕΗ, θα ενισχύσουν τα ταμεία της με  450 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας κατά το ήμισυ σχεδόν το ταμειακό έλλειμμα των 900 εκατ. ευρώ. Η αύξηση των τιμολογίων αρχίζει να αποδίδει για τη ΔΕΗ από την 1η Σεπτεμβρίου και άρα τα όποια έσοδα θα καταγραφούν στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, ενώ το ποσό των 200 εκατ. ευρώ από υπηρεσίες κοινής ωφελείας παρελθόντων ετών θα εισπραχθεί από τον προϋπολογισμό του 2020.

Το υπουργείο Ενέργειας αναμένεται να καταθέσει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο τη σχετική ρύθμιση, καθώς επίσης και τη ρύθμιση για την κατάργηση των ΝΟΜΕ, η οποία επίσης έχει προαναγγελθεί στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ΔΕΗ, αφού όπως έχει πει ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης έχουν επιβαρύνει μέχρι σήμερα τη ΔΕΗ με 600 εκατ. ευρώ. Ενα πρόσθετο μέτρο που θα συνδράμει στη μείωση του ταμειακού ελλείμματος είναι η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών από την οποία η ΔΕΗ προσβλέπει σε έσοδα της τάξεως των 450-500 εκατ. ευρώ. Τα κρίσιμα αυτά μέτρα για τη διάσωση της ΔΕΗ ωστόσο, δεν έχουν ακόμη ληφθεί και άρα ο ορκωτός θα τα λάβει υπόψη του και θα τα αναγνωρίσει ως επαρκή υπό την προϋπόθεση ότι επιβεβαιωθούν το επόμενο διάστημα. Η ΔΕΗ θα ξεπεράσει έτσι «τον πρώτο κάβο» κατά την έκφραση του κ. Χατζηδάκη, η μάχη της βιωσιμότητας, ωστόσο, θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα και θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και από τα διαρθρωτικά μέτρα που προωθούνται με αιχμή, την κατάργηση των ΝΟΜΕ, τη  σταδιακή απολιγνιτοποίηση και τη στροφή στις ΑΠΕ, τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και την απαλλαγή της από τον σφιχτό εναγκαλισμό του κράτους. 

Συνάντηση Χατζηδάκη με θεσμούς αύριο Τετάρτη

Σήμερα η κρίσιμη έκθεση του ορκωτού λογιστή για τη ΔΕΗ-1

Στις επαφές θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το πακέτο των ελληνικών προτάσεων για τη διάσωση της ΔΕΗ και το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού.

Στη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης με τους θεσμούς αύριο Τετάρτη θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το πακέτο των ελληνικών προτάσεων για τη διάσωση της ΔΕΗ και το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού. Σε συνέχεια των επαφών που είχε στις Βρυξέλλες ο υφυπουργός Ενέργειας Γιάννης Θωμάς και των συναντήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα που προηγήθηκαν, ο κ. Χατζηδάκης θα αναβαθμίσει τη συζήτηση με τους θεσμούς για τις κρίσιμες διαρθρωτικές αλλαγές στην ενέργεια, προτάσσοντας την κατάργηση των ΝΟΜΕ και τον επαναπροσδιορισμό των δεσμευτικών στόχων για τη μείωση το μεριδίου της ΔΕΗ κάτω από το 50% στο τέλος του 2019 στα επίπεδα του 60%. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς θα συνοδευθεί από τη δέσμευση για μια επιθετική πολιτική απολιγνιτοποίησης που θα ξεκινήσει σταδιακά από το πρώτο εξάμηνο του 2020, επίσπευση της εφαρμογής του target model (ευρωπαϊκό μοντέλο στόχος για την πλήρη αξιοποίηση της μεταφορικής δυναμικότητας των διασυνδέσεων των κρατών-μελών) και διεύρυνση του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.

Ο υπουργός θα παρουσιάσει στους θεσμούς αναλυτικά την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ όπως και το εξειδικευμένο πακέτο μέτρων για τη διάσωσή της. Θα ενημερώσει επίσης τους θεσμούς για το πρόγραμμα αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ. Στους σχεδιασμούς του υπουργείου είναι η διάθεση πλειοψηφικών πακέτων των δύο εταιρειών που έχουν προκύψει από τη διάσπαση της ΔΕΠΑ (ΔΕΠΑ Εμπορία και ΔΕΠΑ Υποδομών), ενώ για τα ΕΛΠΕ το σενάριο που φαίνεται να προκρίνεται, είναι η διάθεση μέρους του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο μέσω του Χρηματιστηρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή