Διπλασιάζονται οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης οφειλών προς την εφορία

Διπλασιάζονται οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης οφειλών προς την εφορία

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διπλασιασμό των δόσεων της πάγιας ρύθμισης οφειλών προς την εφορία και ελάχιστη μηνιαία δόση 15 ευρώ φαίνεται να καταλήγουν θεσμοί και Αθήνα. Ωστόσο, η ένταξη στη ρύθμιση δεν θα είναι τόσο εύκολη ενώ ο αριθμός των δόσεων θα προκύπτει από εισοδηματικά κριτήρια. Παράλληλα, προς παράταση για ένα μήνα, έως το τέλος Οκτωβρίου, οδεύει η ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία λήγει κανονικά τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι οι τελευταίες πινελιές θα μπουν εντός της εβδομάδας και οι σχετικές διατάξεις θα προστεθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πάγια ρύθμιση θα προβλέπει:

• Την πληρωμή των τακτικών οφειλών (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) σε 24 δόσεις από 12 που είναι σήμερα και την αποπληρωμή των έκτακτων οφειλών (φόρος κληρονομιάς) σε έως και 48 δόσεις, υπό προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, θα θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια. Δηλαδή, θα συνδεθεί ο αριθμός των δόσεων με το δηλωθέν εισόδημα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα εισοδηματικά κριτήρια ενδεχομένως να ενεργοποιούνται για τις επιπλέον δόσεις, δηλαδή για όσους επιθυμούν περισσότερες από 12 δόσεις. Τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι αντίστοιχα με αυτά που ισχύουν για τις 120 δόσεις, στη λογική ότι όσο πιο υψηλό είναι το εισόδημα του οφειλέτη, τόσο λιγότερες δόσεις θα έχει, πέρα από τις 12.

• Η ελάχιστη μηνιαία δόση θα διαμορφωθεί στο επίπεδο των 15 ευρώ για εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ.

• Το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνεται η ρυθμισμένη οφειλή θα ανέρχεται σε 5% ετησίως.

• Οσοι οφειλέτες χάσουν τη νέα πάγια ρύθμιση οφειλών, για να μπορέσουν να κερδίσουν μια δεύτερη ευκαιρία, θα αποπληρώνουν την οφειλή τους με υψηλότερο επιτόκιο, το οποίο θα διαμορφωθεί κοντά στο 8%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει και το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας ένταξης στη ρύθμιση (λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου), καθώς παρατηρούνται προβλήματα με την υπαγωγή των επιχειρήσεων. Μεγάλα λογιστικά γραφεία αναφέρουν ότι υπάρχουν μεγάλες φορολογικές εκκρεμότητες και, εφόσον δεν επιλυθούν, δεν θα μπορέσουν να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής. Ταυτόχρονα, αρκετές επιχειρήσεις σπεύδουν να υποβάλουν δηλώσεις καθώς ο νόμος προβλέπει ότι θα πρέπει να έχουν υποβληθεί όλες οι δηλώσεις της τελευταίας πενταετίας. Από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των οφειλετών που θα ενταχθούν στη ρύθμιση θα αυξηθεί σημαντικά και υπολογίζουν ότι θα ξεπεράσει τις 500.000. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στη ρύθμιση έχουν ενταχθεί περισσότερα από 350.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, ρυθμίζοντας χρέη άνω των 3 δισ. ευρώ (βασική οφειλή και προσαυξήσεις). Συνολικά, το Δημόσιο από τη ρύθμιση έχει βάλει στα ταμεία του το ποσό των 300 εκατ. ευρώ. Μόνο στη βελτιωμένη ρύθμιση (δηλαδή από τις 5 Σεπτεμβρίου που άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα) έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 45.000 οφειλέτες, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά όσο πλησιάζουμε προς τη λήξη της προθεσμίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή