Το στοίχημα του πλεονάσματος και των φοροελαφρύνσεων

Το στοίχημα του πλεονάσματος και των φοροελαφρύνσεων

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μεγάλο ζητούμενο την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2020 με υλοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού για τις φοροελαφρύνσεις, που υπολογίζεται ότι θα κοστίσουν 1,2 δισ. ευρώ, ξεκίνησαν χθες οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, σε επίπεδο επικεφαλής.

Παράλληλα, μια σειρά από εκκρεμότητες όπως η μείωση των υποθέσεων του ν. Κατσέλη που εκκρεμούν στα δικαστήρια, η επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, το νέο πτωχευτικό δίκαιο, το νέο πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια και ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου περιλαμβάνονται στην ατζέντα των δανειστών και θα εξετασθούν, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρξε πρόοδος.

Ο  Χρήστος Σταϊκούρας, για πρώτη φορά ως υπουργός της νέας κυβέρνησης, κάθισε στο τραπέζι, χθες το μεσημέρι, με τον Πολ Κούτος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αντικατέστησε τον Ντέκλαν Κοστέλο, τον Νικόλα Τζιαμαριόλι, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και τον Φραντσέσκο Ντρούντι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για να συζητήσουν το γενικό μακροοικονομικό και δημοσιονομικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος σκόπελος, του 2019, έχει ξεπεραστεί, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν πως ο στόχος φέτος θα επιτευχθεί, παρά τα μέτρα του περασμένου Μαΐου και τις επιπλέον ελαφρύνσεις της νέας κυβέρνησης στον ΕΝΦΙΑ και τον ΦΠΑ. Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι μπορεί να υπάρξει στο τέλος του χρόνου ακόμη και υπερπλεόνασμα, το οποίο –σε αυτή την περίπτωση– θα διαθέσει για να ενισχύσει το επίδομα θέρμανσης. Αυτό, όμως, θα αποφασιστεί εν καιρώ.

Για το 2020, κρίσιμες παράμετροι για την επίτευξη του στόχου θα είναι ο ρυθμός ανάπτυξης, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο θα εγγραφούν τελικά στον προϋπολογισμό τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών, που θα επιστραφούν στην Ελλάδα (SMPs και ΑNFAs). Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου του 2018, οι επιστροφές αυτές, ύψους 1,2 δισ. ευρώ περίπου για το 2020, μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για τη μείωση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών (όπως γινόταν έως τώρα, με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα) είτε για τη χρηματοδότηση συμφωνημένων επενδύσεων (οπότε θα μπορούσαν ισόποσοι πόροι να διατεθούν για φοροελαφρύνσεις). Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να βρεθούν και να συμφωνηθούν επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ, καθώς διατυπώνονται ερωτήματα από τους δανειστές για το κατά πόσον υπάρχουν αντίστοιχα ώριμα έργα.

Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί στο Eurogroup  του Δεκεμβρίου. Ωστόσο, στους θεσμούς υπάρχει πάντα η άποψη ότι η Ελλάδα κακώς κατήργησε τη μείωση του αφορολογήτου, η οποία θα μπορούσε να προσθέσει δημοσιονομικό χώρο 2 δισ. ευρώ το 2020 και να χρηματοδοτήσει έτσι άνετα τις φοροελαφρύνσεις που θέλει.

Σε ό,τι αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης, το υπουργείο Οικονομικών τον υπολογίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, στο 2,3%, που θα μπορούσε να φτάσει στο 3% υπό προϋποθέσεις. Μία από τις προϋποθέσεις αυτές είναι και η διοχέτευση των SMPs και ΑNFAs στο ΠΔΕ, ώστε να υλοποιηθούν οι φοροελαφρύνσεις. Ωστόσο, πολλά θα εξαρτηθούν και από τη διεθνή συγκυρία, καθώς μια επιβράδυνση της Ευρωζώνης δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη την Ελλάδα.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σήμερα με θέματα υγείας, εργασιακά, κοινωνικής πολιτικής και τραπεζικά/χρηματοπιστωτικά. Αύριο θα είναι η τελευταία μέρα διαπραγματεύσεων με ενεργειακά, αποκρατικοποιήσεις, θέματα δημόσιας διοίκησης και ψηφιακής τεχνολογίας, ενώ θα πραγματοποιηθεί και μια συνολική επισκόπηση με τον κ. Σταϊκούρα. Στη συνέχεια, οι θεσμοί θα εκδώσουν ανακοίνωση. Θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Euroworking Group την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, όπου θα συζητηθούν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή