Σε εγρήγορση ενόψει γρίπης

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα από 1.000 άτομα υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας από την εποχική γρίπη της περυσινής περιόδου (2018-2019), με τους ειδικούς επιστήμονες να εκτιμούν ότι μεγάλος αριθμός αυτών των ασθενών θα είχε σωθεί εάν είχαν εμβολιαστεί έναντι της νόσου. Αν και η εμβολιαστική συνείδηση, ειδικά σε ό,τι αφορά την προστασία έναντι της γρίπης, φαίνεται να κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν ακόμα ομάδες κινδύνου για σοβαρή νόσηση, στις οποίες μικρό ποσοστό κάνει το εμβόλιο, με πολύ χαρακτηριστική την περίπτωση των εγκύων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), πέρυσι συνταγογραφήθηκαν ηλεκτρονικά μόλις 11.011 εμβόλια σε εγκύους. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εν όψει της αναμενόμενης έναρξης της περιόδου έξαρσης της εποχικής γρίπης ξεκινά εκστρατεία ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, ο οποίος ιδανικά γίνεται τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, στοχεύοντας και σε ειδικές ομάδες πληθυσμού όπως οι έγκυοι αλλά και οι επαγγελματίες υγείας. Ετσι, στη φετινή καμπάνια ενημέρωσης ο ΕΟΔΥ θα χρησιμοποιήσει ως «πρεσβευτές» του μηνύματος υπέρ του εμβολιασμού και φοιτητές της Ιατρικής, ενώ ειδική προσέγγιση θα γίνει στους γυναικολόγους-μαιευτήρες καθώς και σε μεγάλα ιδιωτικά μαιευτήρια της χώρας.

Οπως ανέφεραν, χθες, οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ σε ειδική συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη φετινή περίοδο επιδημιολογικής επιτήρησης της εποχικής γρίπης (2019-2020), η οποία ξεκινά την προσεχή Δευτέρα, κατά την περυσινή περίοδο οπότε επικράτησε η γρίπη τύπου Α (Η1Ν1) δηλώθηκαν επισήμως στον Οργανισμό 374 νοσηλευόμενοι σε μονάδα εντατικής θεραπείας με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη και 154 θάνατοι. Με δεδομένο ότι ο εργαστηριακός έλεγχος για γρίπη δεν γίνεται ρουτίνα στην κλινική πράξη, ο αριθμός των θανάτων που δηλώνονται στον ΕΟΔΥ αποτελεί ένα μικρό μέρος του συνόλου της θνησιμότητας που προκαλεί η νόσος στον πληθυσμό και η οποία υπολογίστηκε για την περυσινή περίοδο γρίπης σε 9,8 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού (1.071 θάνατοι).

Πέρυσι, το αντιγριπικό εμβόλιο εκτιμάται ότι μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας λόγω γρίπης για όσους προνόησαν να το κάνουν σχεδόν κατά το ήμισυ. Για την περυσινή περίοδο συνταγογραφήθηκαν 1.928.361 αντιγριπικά εμβόλια (εκτιμάται ότι περισσότερα από 2 εκατομμύρια εμβόλια καταναλώθηκαν), έναντι 1.600.838 εμβολίων την περίοδο 2017-2018 και μόλις 924.073 την περίοδο 2015-2016. Υπολογίζεται δε ότι ποσοστό που αγγίζει το 50% των ατόμων άνω των 60 ετών έκαναν πέρυσι το εμβόλιο. Η αύξηση στη κατανάλωση αντιγριπικών εμβολίων εκτιμάται ότι οφείλεται στην αλλαγή της συνταγογραφικής συμπεριφοράς των γιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας οι οποίοι συνιστούν τον εμβολιασμό σε όσους τον έχουν ανάγκη. Αντίστοιχα αύξηση καταγράφεται και στο ποσοστό των επαγγελματιών Υγείας που εμβολιάζονται έναντι της νόσου (31% των εργαζομένων στα νοσοκομεία πέρυσι, έναντι 25% πρόπερσι και μόλις 11% την περίοδο 2015-2016).

Φέτος, αναμένεται να εισαχθούν στην Ελλάδα περίπου 2.600.000 δόσεις αντιγριπικών εμβολίων. Οι επιστήμονες συστήνουν σε όσους ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, για τις οποίες συστήνεται ο εμβολιασμός, να κάνουν το εμβόλιο έως τον Νοέμβριο, ώστε να προστατευθούν έναντι της φετινής επιδημίας η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τέλη Δεκεμβρίου.

Πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΟΔΥ, ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή έως το τέλος της περιόδου έξαρσης της νόσου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή