Σύνοδος ΟΗΕ για το Κλίμα: Δεσμεύσεις για αυστηρούς στόχους

Σύνοδος ΟΗΕ για το Κλίμα: Δεσμεύσεις για αυστηρούς στόχους

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ. Η Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα ξεκίνησε χθες στη Νέα Υόρκη με ομιλίες ηγετών δεκάδων χωρών. Στόχος της συνόδου είναι να δεσμευθούν οι κυβερνήσεις του πλανήτη σε αυστηρότερα μέτρα για την κλιματική αλλαγή, όπως επιβάλλει η Συνθήκη των Παρισίων, που υπεγράφη το 2017. Με βάση όσα ήταν γνωστά κατά την έναρξη της συνόδου, 69 χώρες επρόκειτο να υποσχεθούν ότι θα υιοθετήσουν αυστηρότερους στόχους έως το τέλος του 2020, ενώ ο στόχος των μηδενικών εκπομπών ρύπων έως το 2050 επρόκειτο να υιοθετηθεί από 65 χώρες. Στη διάσκεψη, που επρόκειτο να ανοίξει με τοποθετήσεις από τη Σουηδέζα ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, δεν έλαβαν μέρος μόνον ηγέτες κρατών, αλλά και εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών και επενδυτικών ταμείων που έχουν δεσμευθεί να μηδενίσουν τις εκπομπές ρύπων.

«Το 2020 έρχεται και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν τώρα», δήλωσε ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα. Η Χιλή προεδρεύει της μεγάλης διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, που θα γίνει στην πρωτεύουσα της χώρας Σαντιάγο, τον Δεκέμβριο, και στην οποία θα ανακοινωθούν επισήμως οι δεσμεύσεις των κρατών. «Είμαστε η πρώτη γενιά που υποφέρει από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η τελευταία που μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό», σημείωσε ο Πινιέρα.

Εκθεση του Διεθνούς Μετεωρολογικού Οργανισμού, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή, καθιστά σαφές το χάσμα ανάμεσα στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει έως τώρα τα κράτη και στο μέγεθος των παρεμβάσεων που απαιτούνται ώστε να συγκρατηθεί η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Συγκεκριμένα, αν πρόκειται η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη να συγκρατηθεί στους 2 βαθμούς Κελσίου, τα κράτη πρέπει να τριπλασιάσουν τις προσπάθειές τους, ενώ, αν πρόκειται να συγκρατηθεί στον 1,5 βαθμό, πρέπει να τις πενταπλασιάσουν. Σύμφωνα με την έκθεση, η μέση θερμοκρασία του πλανήτη έχει ήδη αυξηθεί 1,1 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Η Συνθήκη του Παρισιού, που υπογράφηκε το 2017, υιοθέτησε τον στόχο της συγκράτησης της ανόδου στον 1,5 βαθμό, ενώ όλες οι χώρες που την υπέγραψαν δεσμεύθηκαν να ανακοινώσουν πιο φιλόδοξους στόχους έως το 2020.

Δεδομένης της επιτάχυνσης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε από τους ηγέτες όλων των χωρών να παρουσιάσουν τις δεσμεύσεις τους νωρίτερα. Οι δεσμεύσεις που παρουσίασαν η Βραζιλία και η Σαουδική Αραβία δεν ικανοποίησαν τα κριτήρια του ΟΗΕ, ενώ οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ δεν μπήκαν καν στον κόπο να αποστείλουν κείμενο δεσμεύσεων. «Η κλιματική αλλαγή είναι το καθοριστικό ζήτημα του καιρού μας», δήλωσε ο Γκουτέρες. «Για πρώτη φορά υπάρχει τόσο σημαντική αντίθεση ανάμεσα στους ανθρώπους και στη φύση, ανάμεσα στους ανθρώπους και στον πλανήτη».

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη σύνοδο, η Ελλάδα παρουσίασε πρόταση σχετικά με τη δημιουργία μηχανισμών για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και των προσαρμοστικών δυνατοτήτων της, καθώς και τη στήριξη της έρευνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή