Το Κονκλάβιο (24/09/19)

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εισερχόμενα δράματα

Η αλήθεια είναι ότι είχε μια αίσθηση δράματος ο τρόπος με τον οποίο βγήκε στον «αέρα» η σύσκεψη που συγκάλεσε εκτάκτως στο Μέγαρο Μαξίμου για το Προσφυγικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο. Κατ’ αρχάς, δεν ήταν ΚΥΣΕΑ. Βασικό θέμα της, όμως, ήταν οι αυξημένες προσφυγικές ροές που έχουν σημάνει κόκκινο συναγερμό στην κυβέρνηση. Η σύσκεψη, όπως το έθεσε πηγή μου, ωστόσο, «είχε περισσότερο χαρακτήρα συντονισμού για τις επόμενες ενέργειες». Εξ ου και όλοι οι συναρμόδιοι –στρατηγικά και επιχειρησιακά– ήταν παρόντες.

Ηταν ας πούμε εκεί και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Γιώργος Κουμουτσάκος, παρότι σε αυτή τη φάση –αποτροπής– δεν εμπλέκονται επιχειρησιακά. Αυτοί, παρέθεσαν τα στοιχεία για τις ροές που δεν είναι καθόλου καθησυχαστικά. Κάπου εδώ αρχίζει το δράμα. Για να το θέσω κομψά, η ανησυχία δεν έχει να κάνει μόνο με τους αριθμούς, αλλά και με τη σύνθεση των εισερχομένων πληθυσμών. Κι αυτό, διότι πλέον δεν πρόκειται για Σύρους ή μόνο για Σύρους, αλλά και για Αφγανούς και ποιος ξέρει τι άλλο…Με απλά λόγια, τα στοιχεία δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.

Επιστροφές – αναστολές

Ηταν μια ωραία ατμόσφαιρα το Σάββατο στη συνάντηση εθελοντών του Ποταμιού στο Χυτήριο, όπου ο Σταύρος Θεοδωράκης ανακοίνωσε την απόφασή του να παραχωρήσει την κρατική χρηματοδότηση που έλαβε το Ποτάμι πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου –ύψους 450.000 ευρώ– στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Εχω την εντύπωση ότι όσοι βρίσκονται μέσα στο εγχείρημα το γνώριζαν. Οπως και ότι το μήνυμα είναι σαφές. Το «κατάστημα» οδεύει σε… αναστολή λειτουργίας, για να μην πω σε κλείσιμο. Και όποιος θέλει να το πάρει θα το πάρει χωρίς την κρατική χρηματοδότηση.

«Διπλή» ΟΝΝΕΔ

Δεν ξέρω αν οφείλεται στην επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ ή αν τη «γαλάζια» Νεολαία έχει συμπαρασύρει η πολιτική αλλαγή και το… ρεύμα Μητσοτάκη. Μπορεί, βέβαια, να φταίνε και τα δύο. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα μετράει. Και αυτό είναι ότι από την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής διαδικασίας ανάδειξης συνέδρων για το 12ο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ που θα γίνει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου και θα ανοίξει ο Μητσοτάκης, προκύπτει ότι η «γαλάζια» Νεολαία διπλασίασε τη δυναμική της από το συνέδριο επανίδρυσης του 2016 μέχρι σήμερα.

Σημειώνω ότι αυτό μεταφράζεται σε 70.490 μέλη και 2.000 συνέδρους, μεταξύ των οποίων τα μεγαλύτερα ποσοστά έχουν γυναίκες και νέοι κάτω των 22 ετών.

Υποψιάζομαι ότι οι αριθμοί έχουν να κάνουν τόσο με την τριετή θητεία του απερχόμενου προέδρου της Κώστα Δέρβου όσο και με τον εισερχόμενο νυν αντιπρόεδρο και οσονούπω πρόεδρο Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος έχει στρατολογήσει νέο κόσμο.

Διεθνής «Politeia»

Διεθνές τριήμερο συνέδριο με τίτλο-ομπρέλα «Politeia», και θέμα το σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται η Ευρώπη, τις προκλήσεις και την ηγεσία, διοργανώνει από τις 27 έως τις 29 Σεπτεμβρίου ο Ελληνικός Οργανισμός Πολιτικών Επιστημών υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εξ ου και στο Ζάππειο θα δώσουν το «παρών» πολλοί και εκλεκτοί καλεσμένοι, Ελληνες και διεθνείς (Ευρωπαίοι, Αμερικανοί και Κινέζοι). Σημειώνω ότι το συνέδριο θα εγκαινιάσει την Παρασκευή ένα μάλλον ετερόκλητο, αλλά ενδιαφέρον τραπέζι: οι Τάκης Θεοδωρικάκος, Μαργαρίτης Σχοινάς, Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Α/ΓΕΝ, αντιναύαρχος Νικόλας Τσούνης.

Μέλλων πρώην

Σημασία έχει να βλέπεις μακριά. Δηλαδή όχι μόνο το αύριο, αλλά και το μεθαύριο. Το αναφέρω με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση του προέδρου της Βουλής με το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου πρώην βουλευτών. Αυτό, επειδή ακούω ότι ο Κώστας Τασούλας τους υποδέχθηκε λέγοντάς τους κάτι του τύπου «σας καλωσορίζω ως μέλλων πρώην βουλευτής!».

Σύνταγμα σε στικάκι

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χθες (στη Βουλή) ο Γιώργος Κατρούγκαλος, εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης και η Εφη Αχτσιόγλου, αντιπρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής. Εκριναν σκόπιμο να επαναλάβουν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την κορυφαία συνταγματική διαδικασία, αλλά και για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Λογικό. Να σημειώσω, πάντως, ότι αμφότεροι, όπως και όλα τα μέλη της Επιτροπής, έχουν λάβει σε στικάκι όλη την προεργασία που έχει κάνει η προηγούμενη Βουλή. Ελπίζω να το έχουν διαβάσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή