Αισιοδοξία με μέτρο…

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλή η προσπάθεια δημιουργίας κλίματος αισιοδοξίας –στη βάση της αρχής ότι η καλή πορεία της οικονομίας έχει ως προϋπόθεση την κατάλληλη ψυχολογία του κόσμου– αλλά εξίσου καλή είναι η διατήρηση του μέτρου στις προβλέψεις των κυβερνητικών και άλλων αξιωματούχων. Ειδικά σε μια συγκυρία πρωτοφανούς γεωπολιτικής και ταυτόχρονα οικονομικής ρευστότητας διεθνώς. Γιατί δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι το διεθνές περιβάλλον κρύβει πολλούς κινδύνους, και το βραχυπρόθεσμο, πιθανότατα και το μεσοπρόθεσμο, μέλλον της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται εξαιρετικά πολύ από όσα συμβαίνουν γύρω μας. Αυτό το μέτρο λοιπόν ας κρατούν όλοι όσοι κάνουν υπεραισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη…

Αμεση απόδειξη της αστάθειας του οικονομικού περιβάλλοντος (χωρίς να ληφθούν υπόψη ενδεχόμενες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας) αποτελεί η ξαφνική χρεοκοπία της μεγάλης και ιστορικής τουριστικής εταιρείας «Τόμας Κουκ». Σε άλλες σελίδες της «Καθημερινής» ο αναγνώστης θα βρει χρήσιμες πληροφορίες περί του συμβάντος, όμως μόνο το γεγονός ότι η εταιρεία διακινούσε περίπου το 7,5% των τουριστών που επισκέπτονταν την Ελλάδα κατ’ έτος δείχνει πόσο σοβαρές μπορεί να αποδειχθούν οι συνέπειες για τον ελληνικό τουρισμό, δηλαδή για τη «βαριά» βιομηχανία της χώρας. Ελπίζεται ότι οι ξενοδόχοι που πλήττονται σε διάφορες περιοχές θα αντιμετωπίσουν ψύχραιμα το πλήγμα, σε συνεργασία με την πολιτεία. Αλλωστε, η επιχειρηματικότητα έχει και ρίσκα … Αγνωστο λοιπόν από πού αντλούν την υπέρμετρη αισιοδοξία οι διάφοροι ιθύνοντες, αλλά ως ειδικοί αποκλείεται να μη λαμβάνουν επίσης υπόψη τους ότι η Γερμανία, η «ατμομηχανή» της Ευρώπης, σημείωσε ύφεση 0,7% το πρώτο τρίμηνο του 2019 και, αν κάτι ανάλογο γίνει και το δεύτερο, τότε επισήμως πλέον θα καταγραφεί ότι βρίσκεται σε κατάσταση ύφεσης. Η γερμανική κυβέρνηση εξαγγέλλει ήδη μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, αλλά υπάρχει κανείς που να νομίζει ότι δεν θα επηρεαστούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας μας; Ή μήπως δεν αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο ύφεσης και άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες;

Στις «ειρηνικές» αρνητικές προοπτικές πρέπει να προστεθεί το Brexit βεβαίως. Η φιλολογία των μίντια αναφέρεται κυρίως στα δεινά που θα υποστεί η Βρετανία, ιδίως αν είναι άτακτο, αλλά οι επιπτώσεις θα είναι σε ένα βαθμό αρνητικές και για την Ευρωπαϊκή Ενωση, της οποίας παραμένει μέλος η Ελλάδα, ευτυχώς για εμάς. Ολα αυτά σε συνάρτηση με τον «ειρηνικό» (προς το παρόν) οικονομικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας  σήμερα, ΗΠΑ – Ευρωπαϊκής  Ενωσης ίσως αύριο και τις κυρώσεις που μοιράζει αφειδώς ο Ντόναλντ Τραμπ προς διάφορες κατευθύνσεις. Οι αρνητικές «ειρηνικές» προοπτικές όμως πλαισιώνονται και από φόβους θερμών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, άρα δύο βήματα από την Ελλάδα. Ενδεχόμενος γενικευμένος πόλεμος με επίκεντρο το Ιράν θα είναι καταστροφικός για την Ευρώπη, άρα και την Ελλάδα. Το πετρέλαιο θα φτάσει στα ύψη, η Τουρκία πιθανώς θα βρει ευκαιρία επιθετικότητας και το προσφυγικό θα πάρει αφάνταστες διαστάσεις. Επομένως επιβάλλεται μέτρο στις υπεραισιόδοξες δηλώσεις! 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή