Εύθραυστη παραμένει η ανάκαμψη της Τουρκίας, εκτιμά το ΔΝΤ

Εύθραυστη παραμένει η ανάκαμψη της Τουρκίας, εκτιμά το ΔΝΤ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναπτυξιακή δημοσιονομική πολιτική, η πιστωτική επέκταση και η δυναμική αύξηση των επενδύσεων βοήθησαν την οικονομία της Τουρκίας να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το πρώτο εξάμηνο του 2019 και να αφήσει πίσω της τη νομισματική κρίση που την κλόνισε το καλοκαίρι του περασμένου έτους. Η εικόνα σταθεροποίησης που παρουσιάζει σήμερα η οικονομία της γειτονικής χώρας παραμένει πάντως εύθραυστη, ενώ είναι περιορισμένα τα περιθώρια για ισχυρή βιώσιμη ανάπτυξη στο μέλλον.

Στις διαπιστώσεις αυτές καταλήγει το ΔΝΤ σε σχετική έκθεσή του για τη γειτονική χώρα που, όπως τονίζει, γνώρισε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τις τελευταίες δεκαετίες αλλά και σημαντική διεύρυνση των ανισορροπιών της. Εκτεταμένες μακροοικονομικές αλλά και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έδωσαν ώθηση στην ανάπτυξη, περιόρισαν τη φτώχεια και οδήγησαν σε σύγκλιση των εισοδημάτων με εκείνα των ανεπτυγμένων οικονομιών. Σταδιακά, όμως, η μεταρρυθμιστική κεκτημένη ταχύτητα χάθηκε και η ανάπτυξη στηρίχθηκε στην εκτεταμένη ζήτηση, τις πιστώσεις και τις εισροές ξένου κεφαλαίου. Ετσι, στις αρχές του περασμένου έτους, η Τουρκία σημείωνε ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από το μακροπρόθεσμο δυναμικό της, σε συνδυασμό όμως με ένα μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

Οι ανισορροπίες αυτές, υπογραμμίζει το ΔΝΤ, σε συνδυασμό με ένα διεθνές περιβάλλον αρνητικό προς τις αναδυόμενες οικονομίες συνέδραμαν το καλοκαίρι του 2018 στη ραγδαία υποτίμηση της τουρκικής λίρας  και στη συνεπακόλουθη ύφεση. Εκτοτε, όμως, η οικονομία της γειτονικής χώρας ανακάμπτει, και οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ εκτιμούν πως στο σύνολο του έτους το τουρκικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά περίπου 0,25%. Σε ό,τι αφορά την τουρκική λίρα, έχει ανακάμψει ενώ παράλληλα έχουν μειωθεί οι εισαγωγές και η τουριστική περίοδος έχει αυξήσει τα έσοδα της Τουρκίας μειώνοντας τα ελλείμματά της.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, φέτος η γειτονική χώρα θα παρουσιάσει μόνον ένα μικρό έλλειμμα. Ο συνδυασμός των ευοίωνων εξελίξεων χαλαρώνει την πίεση στο τουρκικό νόμισμα με αποτέλεσμα να υποχωρεί ο πληθωρισμός. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ταμείου, στα τέλη του έτους ο πληθωρισμός στην Τουρκία θα βρίσκεται κάτω από το 14% και ενδέχεται να υποχωρήσει σε μονοψήφιο επίπεδο τους επόμενους μήνες. Την ίδια στιγμή, όμως, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ το χρέος του ιδιωτικού τομέα σε ξένο νόμισμα και οι χρηματοδοτικές ανάγκες βρίσκονται στα ύψη. Πολλές επιχειρήσεις έχουν περιέλθει σε δεινή θέση μετά την υποτίμηση της λίρας, την αύξηση των επιτοκίων και τη χαμηλή ανάπτυξη. Η κεφαλαιακή επάρκεια των τουρκικών τραπεζών είναι ικανοποιητική και τα επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων ελεγχόμενα. Εχουν, όμως, αυξηθεί οι αναδιαρθρώσεις δανείων και οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ εκτιμούν πως η ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών θα παραμείνει χαμηλή εξαιτίας των επιπτώσεων της ύφεσης και της υποτίμησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή