Ενα τριήμερο για την υγεία της καρδιάς

Ενα τριήμερο για την υγεία της καρδιάς

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα να ελέγξουν την αρτηριακή τους πίεση και τον καρδιακό τους ρυθμό, αλλά και να μάθουν από τους καθ’ ύλην αρμόδιους καρδιολόγους το κατά πόσον κινδυνεύουν να εμφανίσουν κάποια καρδιαγγειακή πάθηση θα έχουν όσοι βρεθούν το τριήμερο Πέμπτη 26, Παρασκευή 27 και Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στο Σύνταγμα.

Το Ελληνικό Ιδρυμα Καρδιολογίας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου, και στην προσπάθειά του να ενημερώσει και ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για την αξία της πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων, πραγματοποιεί και φέτος το πρόγραμμα «Εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου» με την επιστημονική συνδρομή της Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γιατροί συνεργάτες του ιδρύματος θα βρίσκονται το συγκεκριμένο τριήμερο στην αίθουσα του μετρό στο Σύνταγμα και ώρες από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ. προκειμένου να ενημερώνουν, να ελέγχουν την αρτηριακή πίεση των ενδιαφερομένων και σε όσους πολίτες γνωρίζουν την ολική χοληστερόλη τους να προσδιορίζουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο που αυτοί διατρέχουν με βάση ειδικό ηλεκτρονικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, χωρίς καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση για τους εξεταζομένους.

Σύμφωνα με το ΕΛΙΚΑΡ, η βασική ανάγκη για το πρόγραμμα «Εκτίμηση καρδιοαγγειακού κινδύνου», που ήδη υλοποιείται εδώ και 14 χρόνια, ήταν η διαπίστωση ότι η επιδημία των καρδιαγγειακών νοσημάτων με κύριες εκδηλώσεις το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο, και τα οποία αποτελούν την πρωταρχική αιτία θανάτου και αναπηρίας στη χώρα μας, θα λάβει διαστάσεις πανδημίας εάν δεν υπάρξει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τους παράγοντες κινδύνου. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα υπολογίζεται πως συμβαίνουν 20.000 εμφράγματα ετησίως και 35.000 εγκεφαλικά επεισόδια. Επιπλέον, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, περίπου το 40% των θανάτων στη χώρα μας οφείλεται σε νοσήματα του κυκλοφορικού συστήματος.

Στα 14 χρόνια που διεξάγονται τα προγράμματα πρόληψης του ΕΛΙΚΑΡ έχουν εξεταστεί περίπου 68.000 ενήλικοι, εκ των οποίων το 50% είχε αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης (>190mg/dl), το 25% είναι υπερτασικοί, το 10% διαβητικοί, το 42% υπέρβαροι και το 50% στις ηλικίες άνω των 50 ετών καπνιστές.

Μόνον ένας στους τρεις εξεταζομένους πετύχαινε τον στόχο της υπολιπιδαιμικής αγωγής, και μόνον οι μισοί από όσους γνώριζαν ότι έχουν υψηλή χοληστερόλη έκαναν κάτι για να τη μειώσουν. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το εύρημα ότι πάνω από το 3% του πληθυσμού των ενηλίκων στην Ελλάδα πάσχει από κολπική μαρμαρυγή, ενώ στις ηλικίες άνω των 75 ετών το ποσοστό υπερβαίνει το 10%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή