Οι τράπεζες προσλαμβάνουν… περιβαλλοντολόγους

Οι τράπεζες προσλαμβάνουν… περιβαλλοντολόγους

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τράπεζες και οι διαχειριστές κεφαλαίων σπεύδουν να συμπληρώσουν ένα κενό δεξιοτήτων στο προσωπικό τους. Δεδομένου ότι προσπαθούν να ενισχύσουν τη συμμετοχή τους στην εκστρατεία κατά της κλιματικής αλλαγής, θα χρειαστούν πολύ περισσότερα στελέχη που να έχουν αντίληψη των θεμάτων γύρω από το περιβάλλον. Μπορούν να καλλιεργήσουν και τα ταλέντα που διαθέτουν ήδη στο μισθολόγιό τους. Οπως και να έχουν τα πράγματα όμως, προχωρούν σε προσλήψεις που δίνουν ένα ισχυρό μήνυμα.

Σειρά ανακοινώσεων που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα και σχετίζονταν με τη συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα καταδεικνύει πως χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και επενδυτές προσυπογράφουν μαζικά τις δεσμεύσεις για το  περιβάλλον. Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που διαχειρίζονται επενδύσεις ύψους 2,4 τρισ. δολαρίων θέλουν τα χαρτοφυλάκιά τους να έχουν απαλλαγεί από τοποθετήσεις σε άνθρακα μέχρι το 2050. Περίπου 130 τράπεζες, που αντιπροσωπεύουν το 1/3 του ενεργητικού του κλάδου, προσυπέγραψαν τις νέες αρχές της υπεύθυνης τραπεζικής. Μία εξ αυτών, η Natixis CNAT.PA, σκιαγράφησε μάλιστα τα βήματα που σκοπεύει να κάνει για να ενθαρρύνει τον δανεισμό με κριτήρια φιλικά προς το περιβάλλον.

Για να γίνουν, όμως, πράξη αυτές οι υποσχέσεις, θα χρειαστεί σκληρή δουλειά. Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει. Η Natixis, για παράδειγμα, αναδιάρθρωσε το σύστημα των ηλεκτρονικών υπολογιστών της στο πλαίσιο σχεδίου της που θα προσαρμόσει τον υπολογισμό του ρίσκου των δανείων αναλόγως με το πόσο φιλικά είναι προς το περιβάλλον τα σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν. Προσέλαβε, έτσι, δύο υψηλόβαθμα στελέχη από άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία είναι γνωστά για τη στάση τους προς το περιβάλλον. Οι προσλήψεις τέτοιων στελεχών, όμως, είναι μόλις η αρχή. Οι επιχειρήσεις χρειάζονται εμπειρογνώμονες περισσότερους από όσους μπορούν να εκπαιδεύσουν. Διαχειριστής κεφαλαίων δήλωσε στο Breakingviews ότι σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους αύξησε κατά το 1/3 τον αριθμό των υπαλλήλων του που επικεντρώνονται σε θέματα βιωσιμότητας. Παρομοίωσε μάλιστα τη διαδικασία των προσλήψεων του είδους με την κούρσα των εξοπλισμών.

Οι ανταγωνιστές δεν αποτελούν τη μοναδική πηγή νέων προσλήψεων. Στο στόχαστρο των επιχειρήσεων έχουν μπει και τα στελέχη των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων όπως και οι ομάδες πίεσης επενδυτών.

Καθώς εντείνεται η πίεση από ανθρώπους όπως η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η νεαρή ακτιβίστρια που απευθύνθηκε στη συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τη Δευτέρα, οι επενδυτές ζητούν χαρτοφυλάκια κομμένα και ραμμένα στα μέτρα του ενδιαφέροντος για το κλίμα. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Συμμαχία για τις Βιώσιμες Επενδύσεις, μέσα στα τελευταία δύο χρόνια αυξήθηκαν κατά το 1/3 οι επενδυτικές που φέρουν κάποιο στίγμα ενδιαφέροντος για το περιβάλλον, για την κοινωνία και για την εταιρική κοινωνική ευθύνη. Ισως, όμως, είναι υπερβολική η εκτίμησή της ότι ανέρχονται σε 30 τρισ. δολάρια. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή