Οι πουμαρόλες του Βεζούβιου είναι ζηλευτές

Οι πουμαρόλες του Βεζούβιου είναι ζηλευτές

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Pomodori λένε οι Ιταλοί τις ντομάτες τους, μια λέξη που στη γλώσσα τους σημαίνει «χρυσά μήλα». Pummarole τις λένε στη δική τους διάλεκτο οι Ναπολιτάνοι. Και δεν διαφέρει μόνο η λέξη, αλλά και η νοστιμιά. Γιατί οι δικές τους, μεγαλωμένες με λιακάδες σε ηφαιστειογενή χώματα, με την ανάσα του Βεζούβιου, είναι οπωσδήποτε μοναδικές.

Το σκληρόπετσο ντοματάκι της Σαντορίνης βρίσκει το alter ego του στη σκιά του Βεζούβιου. Τα πομοντόρια εκεί κοκκινίζουν κάτω από τον ναπολιτάνικο ήλιο και ρουφάνε την ουσία του ηφαιστειογενούς εδάφους. Σου τρυπάνε τη μύτη με τη μοσχοβολιά τους και είναι γλυκά σαν μέλι, ακόμα κι εκείνα της ανοιξιάτικης συγκομιδής. Δεν είναι μία και δύο, αλλά κάμποσες οι ποικιλίες που καλλιεργούνται σε όλη την Καμπανία. Οι αγορές είναι γεμάτες μικρά και μεγάλα πομοντόρια, όπως και κίτρινα και κόκκινα τοματίνια Cherry (Pomodori Ciliegino, κατά το ιταλικόν). Τέτοια μικρούτσικη και σούπερ γευστική είναι και η παλιά τοπική ποικιλία Principe Borghese. Εξαιρετικές και οι πτυχωτές ντομάτες, με σπάνιο, μεθυστικό άρωμα: οι Costoluto και οι Cuor di Bue (καλλιεργούνται από παλιά και στην Ελλάδα), που είναι γλυκές ακόμα και άγουρες.

Οι πουμαρόλες του Βεζούβιου είναι ζηλευτές-1

Η χαϊδεμένη του Βεζούβιου όμως είναι μία, η San Marzano, η οποία καλλιεργείται αποκλειστικά στις περιοχές Sarno και Nocera, ανατολικά του ηφαιστείου, στους πρόποδες των Απέννινων ορέων, και είναι χαρακτηρισμένη ΠΟΠ, όπως και ο λιγότερο διάσημος, μικροσκοπικός συγγενής της, το χοντρόπετσο Pomodorino del Piennolo del Vesuvio. Το San Marzano πήρε την ονομασία του από τη μικρή πόλη San Marzano sul Sarno, όπου πρωτοκαλλιεργήθηκε μετά τα μέσα του 18ου αιώνα. Είναι ξινούτσικο, με χαρακτηριστική μυτούλα στην άκρη, με μήκος από 6 έως 8 εκ., σαρκώδες, αλλά με αρκετή υγρασία και με πολύ λίγα σποράκια. Μικρές οι ποσότητες που καλλιεργούνται και γι’ αυτό γρήγορα γίνονται ανάρπαστες. «Κάθε χρόνο προπαραγγέλνω την ποσότητα που χρειάζομαι για το μαγαζί μου», λέει ο φίλος μου ο Orazio, ένας Ναπολιτάνος πιτσαγιόλο που έχει δική του πιτσαρία στη Μύκονο. Οι πουμαρόλες είναι πολύ σημαντικές για την πίτσα τους, και αν θέλουν να έχουν την πιστοποίηση Verace Pizza Napoletana, πρέπει να προέρχονται από την περιοχή της Καμπανίας. Για να χαρακτηριστεί η πίτσα τους ΠΟΠ, είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο San Marzano ή Pomodorino del Piennolo del Vesuvio.

Οι πουμαρόλες του Βεζούβιου είναι ζηλευτές-2

Ένας από τους σημαντικότερους προμηθευτές ντομάτας των καλύτερων πιτσαγιόλι της Νάπολης είναι ο συνεταιρισμός Gustarosso, που παράγει με ιδιοπαραγόμενους σπόρους, επεξεργάζεται και τυποποιεί συμβατικό και βιολογικό San Marzano και επίσης πομοντόρο τύπου Roma και μερικές ακόμα αυτόχθονες ποικιλίες τσέρι, όπως τα καμπυλάτα Grovaresi, τα ολόγλυκα κίτρινα Lucariello, τα Spunello Pienolo, τα Datterino και τα Tondino. Η έδρα της εταιρείας, καθώς και οι καλλιέργειες, βρίσκονται στο Sarno. Οι φυτείες είναι μικρές και διάσπαρτες και τα ηφαιστειογενή εδάφη γεμάτα υγρασία. Η νομοθεσία ειδικά για το San Marzano είναι πολύ αυστηρή, κι έτσι δεν επιτρέπεται η χρήση φυτοφαρμάκων και μεγάλων μηχανημάτων στις καλλιέργειες, είναι πολύ συγκεκριμένη ως προς την περίοδο συγκομιδής, που διαρκεί από 1 Αυγούστου έως 15 Σεπτεμβρίου, επιβάλλει την υπαίθρια καλλιέργεια, ενώ η ημερομηνία συλλογής και ο κωδικός του καλλιεργητή αναγράφονται υποχρεωτικά πάνω σε κάθε συσκευασία, ώστε να ελέγχονται και οι καλλιεργούμενες ποσότητες, αφού κάθε αγρότης επιτρέπεται να καλλιεργεί συγκεκριμένο αριθμό φυτών, φυτεμένων σε συγκεκριμένες αποστάσεις μεταξύ τους.

Η συνολική ετήσια παραγωγή της Gustarosso φτάνει τους 800 τόνους, σε μια έκταση 200 στρεμμάτων. Επισκεφτήκαμε το κτήμα του Vincenzo Aufieri και της Porzia Robusteni, μελών του συνεταιρισμού, οι οποίοι καλλιεργούν περί τα 5.000 φυτά San Marzano. Ανάμεσα στα σκούρα χώματα, τα διάσπαρτα με ψιλά ηφαιστειογενή πετραδάκια, καλλιεργούν στην «terra felix», όπως χαρακτήριζαν οι Ρωμαίοι την εύφορη αυτή περιοχή, χωρίς να κάνουν αγρανάπαυση, αλλά «κρατώντας σε φόρμα» τα εδάφη, εναλλάσσοντας τα είδη των καλλιεργειών και ποτίζοντας φειδωλά με τα νερά από τις πηγές του Sarno. Εντός της ντοματοβιομηχανίας λειτουργεί κατάστημα. Από εκεί μπορεί κανείς να αγοράσει λιανικώς φρέσκες ντομάτες στην εποχή τους, καθώς επίσης και όλων των λογιών τις ντομάτες του συνεταιρισμού, τυποποιημένες σε κονσέρβες και βαζάκια, μεταποιημένες σε σάλτσες, κομμένες σε φέτες, στη μέση ή και ολόκληρες. Επίσης πωλούνται διάφορα άλλα εποχικά λαχανικά που καλλιεργούν οι αγρότες του συνεταιρισμού και ακόμα επιλεγμένα τοπικά προϊόντα, όπως ζυμαρικά από το Gragnano, κονσέρβες με φριαριέλι και φουντούκια Giffoni. Σε άλλο χώρο μέσα στο εργοστάσιο λειτουργεί και πιτσαρία, όπου ο αναντάμ παπαντάμ πιτσαγιόλο Genaro Salvo αξιοποιεί ό,τι παράγουν τα διπλανά χωράφια. Αυτό θα πει από την παραγωγή στην κατανάλωση…

Οι πουμαρόλες του Βεζούβιου είναι ζηλευτές-3

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Αν, παρότι έχουμε εξαιρετικές ντομάτες στην Ελλάδα, θέλετε να δοκιμάσετε την εκλεκτή αυτή ποικιλία ντομάτας, ο συνεταιρισμός δέχεται παραγγελίες για αποστολή προϊόντων στην Ελλάδα, τηλεφωνικώς ή μέσω email. Via Ingegno, 84087, Sarno, Τ/0039-081-94.48.98., [email protected]

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή