Καποδίστριας: o μεγάλος άγνωστος

Καποδίστριας: o μεγάλος άγνωστος

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν τον αγάπησα επειδή ήταν ο ήρωάς μου. Τον αγάπησα διότι θαύμασα τον τρόπο που σκεπτόταν και έπραττε. Εφτασε σε μια διαλυμένη χώρα και με υψηλότατη την αίσθηση του χρέους προσπάθησε να την αναστήσει, ενώ πιο πριν υπήρξε ο πιο ριζοσπάστης Ευρωπαίος πολιτικός της εποχής του. Για μένα ο Καποδίστριας είναι ο μεγάλος άγνωστος της ευρωπαϊκής ιστορίας». Είναι φανερό πως ο Γιώργος Γκικαπέππας δέθηκε πολύ στην πορεία με το αντικείμενο της δουλειάς του. Τους τελευταίους 15 μήνες ο Ελληνας σκηνοθέτης, μαζί με την ομάδα και τους επιστημονικούς του συμβούλους, βυθίστηκε στην ιστορία του Ιωάννη Καποδίστρια προκειμένου να ετοιμάσει το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «Ιωάννης Καποδίστριας: η ζωή και το έργο του», για λογαριασμό της Cosmote TV.

Ο ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου Σπύρος Σταμούλης αναλαμβάνει να ενσαρκώσει τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας σε μια σειρά έξι επεισοδίων, που θα ξεκινήσει να προβάλλεται στις 28/9 στο Cosmote History HD– μία ημέρα μετά την επέτειο της δολοφονίας του–, φιλοδοξώντας να προσεγγίσει ιστορικά αλλά και επί προσωπικού τον ήρωά της. «Γενικά δεν ασχολούμαι με το ντοκιμαντέρ, η δουλειά μου είναι περισσότερο με τους ηθοποιούς. Για αυτό ίσως στην αρχή φοβήθηκα το μέγεθος της προσωπικότητας, το ιστορικό βάρος τού να ζωντανέψω αυτόν τον άνθρωπο. Είναι άλλωστε ένα πρόσωπο που ακόμα και σήμερα έχει την “αντιπολίτευσή” του από την πλευρά των ιστορικών. Προσωπικά, ενώ είμαι σε μόνιμη εμπλοκή μαζί του, τους τελευταίους μήνες, ακόμη τον μαντεύω», μας λέει ο κ. Γκικαπέππας και συνεχίζει: «Ο ρόλος μου ήταν διπλός. Αρχικά να κάνω μια τακτοποιημένη ιστορική αφήγηση και να την παραδώσω και ύστερα να ζωντανέψω τον ήρωα, επινοώντας σκηνές όπου θα τοποθετηθούν τα ιστορικά ντοκουμέντα».

Καποδίστριας: o μεγάλος άγνωστος-1

Γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στο Μπάγκειον και στο Μουσείο της Πόλης των Αθηνών.

Η αίσθηση της ευθύνης είναι φανερή τόσο στα λεγόμενα όσο και στο ύφος του σκηνοθέτη, ο οποίος πέρασε πολύ καιρό διαβάζοντας τις (αμέτρητες) επιστολές του Καποδίστρια και προσπαθώντας να ανασυνθέσει την προσωπικότητά του. Η μελέτη και η ερμηνεία των αρχείων άλλωστε αρκετές φορές διχάζουν και τους ίδιους τους ερευνητές. Ο επιστημονικός σύμβουλος της σειράς Ανδρέας Κούκος και οι πανεπιστημιακοί Μαρία Ευθυμίου και Θάνος Βερέμης βρέθηκαν χθες το πρωί στην παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, δίνοντας διαφορετικές διαστάσεις μιας (κοινώς αποδεκτά) σπουδαίας ιστορικής μορφής. Οι δύο τελευταίοι εμφανίζονται και σε κάποια από τα επεισόδια παρεμβάλλοντας, μαζί με άλλους, τις επιστημονικές τους γνώσεις στην κυρίως αφήγηση.

Γιατί όμως έχει σημασία να μελετήσει κανείς τον Καποδίστρια; «Πρώτα από όλα για το έργο και τη σκέψη, που ήταν μπροστά από την εποχή του. Τον κατηγόρησαν πολλοί γιατί η πρώτη κίνησή του ήταν να ζητήσει την αναστολή του Συντάγματος της Τροιζήνας. Εκείνος όμως σε μια επιστολή του αναφέρει πως πρώτα πρέπει να δοθεί γη στους ακτήμονες κι εκείνοι να συστήσουν κοινότητες. Να μορφωθεί ο πληθυσμός κι από τη βάση να φτιαχτεί ένα εκλογικό σύστημα σύμφωνο με τη δημοκρατία και τους νόμους. Αν γίνει Σύνταγμα πριν από αυτά, τότε θα το φτιάξουν εκείνοι που θέλουν τον λαό να είναι μόνο πλήθος και να πεινάει», λέει ο Γκικαππέπας και συνεχίζει σε ευρύτερο πεδίο: «Το γεγονός πως επιστρέφουμε στον Καποδίστρια μαρτυράει την ανάγκη να επαναξιολογήσουμε τη δημοκρατία μας και να πάμε πίσω στην ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους. Είναι ευκαιρία, για παράδειγμα, να πούμε επιτέλους για τους δύο εμφυλίους πολέμους που έγιναν μέσα στην Επανάσταση, θύμα των οποίων υπήρξε επί της ουσίας και ο Καποδίστριας».

Καποδίστριας: o μεγάλος άγνωστος-2

Ο Γιώργος Γκικαπέππας ασχολείται για πρώτη φορά με το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ.

Αυτός ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας της σειράς επηρέασε προφανώς αρκετά και τη δημιουργία της. «Στην πραγματικότητα δεν την υπογράφω με την έννοια του περιεχομένου. Το πρότζεκτ δεν είναι ο κατ’ εμέ βίος του Καποδίστρια, αλλά κάτι ελκυστικό και κατανοητό στον μαθητή/φοιτητή του μέλλοντος. Αν κάποτε δηλαδή απελευθερωθεί από τη συνδρομητική τηλεόραση και βγει π.χ. στο YouΤube, θέλουμε να λειτουργεί σαν μια μορφή ζωντανής εγκυκλοπαίδειας».

Από ό,τι φαίνεται πάντως ο κινηματογραφικός σκηνοθέτης βρήκε τον τρόπο να κάνει και το… δικό του. Οπως μας είπε, αυτές τις μέρες ολοκληρώνει τα γυρίσματα μιας συνοδευτικής τηλεταινίας, η οποία θα αφηγείται μια σχεδόν μεταφυσική εκδοχή των τελευταίων 12 ωρών της ζωής του Καποδίστρια. Καθισμένος στο κυβερνείο, ο ήρωας βλέπει να παρουσιάζονται μπροστά του όλα τα σημαντικά πρόσωπα που επηρέασαν τη ζωή του, εχθροί και φίλοι. «Εκεί θα φωτιστούν πτυχές που δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στη σειρά, μέσα από επιστολές και ντοκουμέντα ξανά, αλλά καθαρά δραματουργικά, χωρίς την αφήγηση των ιστορικών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή