ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η βέρα ναπολιτάνα - Spaghetti al pomodoro

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Φωτογραφία: Shutterstock

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Ζυμαρικά / Ρύζι, Ντομάτα, Συνταγές, Κυρίως Πιάτο, Παρμεζάνα, Εύκολα και Γρήγορα

Εύκολο / Μερίδες: 4 / Προετοιμασία: 10΄ / Χρόνος: 30΄

Spaghetti al pomodoro: Έτσι θα ζητήσετε στη Νάπολη τα γνωστά σε εμάς σπαγκέτι ναπολιτάνα. Το πιο σημαντικό για την παρασκευή είναι η εξαιρετική πρώτη ύλη, όπως μας είπε ο πιτσαγιόλο Orazio Speranza (Na’Verace Mykonos), που μας έδωσε τη γνήσια συνταγή.

Υλικά
  • 1 κονσέρβα (350 γρ.) ντομάτες San Marzano ή άλλη ποιοτική κονσέρβα ντομάτας (κονκασέ ή σε φέτες, ή ολόκληρες και, αν θέλουμε, περασμένες από μύλο λαχανικών ή από το μπλέντερ) ή 400 γρ. φρέσκα ντοματίνια, σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες
  • 500 γρ. σπαγκέτι
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • 12 φύλλα βασιλικού, για το σερβίρισμα
  • 100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη


Διαδικασία

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα σκόρδα για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι να χρυσίσουν.

Τα βγάζουμε και ρίχνουμε στο τηγάνι τις ντομάτες. Προσθέτουμε αλάτι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά.

Βράζουμε τα σπαγκέτι για 4 λεπτά λιγότερο από όσο λέει η συσκευασία τους.

Τα στραγγίζουμε και κρατάμε λίγο από το νερό όπου έβρασαν. Ρίχνουμε τα σπαγκέτι μέσα στο τηγάνι με τη σάλτσα, ανακατεύουμε και τελειώνουμε το μαγείρεμά τους σε χαμηλή φωτιά.

Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο από το νερό όπου έβρασαν τα ζυμαρικά. Σερβίρουμε τα σπαγκέτι με ολόκληρα φύλλα βασιλικού και τριμμένη παρμεζάνα.

Στο ποτήρι μας ένα κλασικό ναπολιτάνικο Piedirosso.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ