Επιμένουν στην παραπομπή Τραμπ οι Δημοκρατικοί – Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι με Ζελένσκι

Επιμένουν στην παραπομπή Τραμπ οι Δημοκρατικοί – Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι με Ζελένσκι

4' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιμένουν οι Δημοκρατικοί στην ενεργοποίηση της διαδικασίας για την παραπομπή του προέδρου των ΗΠΑ, μετά και την αποκάλυψη των διαλόγων Τραμπ – Ζελένσκι για την βοήθεια της Ουκρανίας στην διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τον πρώην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και νυν υποψήφιο χια το χρίσμα των Δημοκρατικών  στις προεδρικές του 2020, Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τα πρακτικά του τηλεφωνήματος που έγινε τον περασμένο Ιούλιο και δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο , ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βόλντιμιρ Ζελένσκι να διερευνήσει εάν ο Τζο Μπάιντεν έκλεισε μία «έρευνα» που διεξάγονταν για εταιρεία αερίου στην Ουκρανία, στην οποία απασχολούνταν ο γιος του, Χάντερ.

Μετά την δημοσιοποίηση των πρακτικών του τηλεφωνήματος, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι δήλωσε ότι το περιεχόμενο επιβεβαιώνει ότι είναι αναγκαία η διεξαγωγή έρευνας για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου.

«Το κείμενο αυτό επιβεβαιώνει ότι ο πρόεδρος Τραμπ υιοθέτησε μια συμπεριφορά που υπονομεύει την ακεραιότητα των εκλογών μας, την αξιοπρέπεια του αξιώματός του και την εθνική ασφάλειά μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Πελόζι.

Όσον αφορά τον υπουργό  Δικαιοσύνης ,Ουίλιαμ Μπαρ – τον οποίο ο Τραμπ αναφέρει στο τηλεφώνημα με τον Ζελένσκι – ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε ότι  θα πρέπει να αυτοεξαιρεθεί από τις έρευνες .

«Ο πρόεδρος Τραμπ έσυρε τον υπουργό Δικαιοσύνης σε αυτόν τον κυκεώνα. Το ελάχιστο που πρέπει να γίνει, είναι να αυτοεξαιρεθεί ο Μπαρ μέχρι να ξεκαθαρίσουμε την υπόθεση», ανέφερε ο Τζόραλτν Νάντλερ, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Την ίδια ώρα, οι πρόεδροι τεσσάρων Επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων, όλοι τους Δημοκρατικοί, χαρακτήρισαν «απερίφραστη, ενοχοποιητική και σοκαριστική κατάχρηση εξουσίας» τον διάλογο που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος με τον ομόλογό του της Ουκρανίας. Και οι τέσσερις επανέλαβαν ότι το Κογκρέσο χρειάζεται να έχει πρόσβαση στο πλήρες κείμενο της καταγγελίας που έκανε τον Αύγουστο ένας "μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος", μέλος των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, η οποία πυροδότησε την έρευνα της Βουλής των Αντιπροσώπων σε βάρος του Τραμπ. Απείλησαν μάλιστα ότι θα κλητεύσουν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τον Λευκό Οίκο αν δεν παραδώσουν τα σχετικά έγγραφα μέχρι αύριο Πέμπτη.

«Προσβεβλημένος» ο Τραμπ

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τη Νέα Υόρκη, ο Τραμπα από την πλευρά  επανέλαβε εκνευρισμένος  ότι δεν άσκησε «την παραμικρή πίεση» στην Ουκρανία και ότι το όλο θέμα «είναι πιθανότατα το μεγαλύτερο κυνήγι μαγισσών στην αμερικανική ιστορία. Είναι ντροπή». Νωρίτερα μάλιστα, με ανάρτησή του στο Twitter,α ανέφερε ότι οι Δημοκρατικοί θα έπρεπε να ζητήσουν «συγνώμη» μετά την δημοσιοποίηση των πρακτικών του τηλεφωνήματος. 

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιτέθηκε ξανά απόψε στην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πελόζι, λέγοντας ότι «χάνει τον καιρό της με μια κατασκευασμένη κρίση».

«Όλα αυτά γαι τα οποία μιλάνε δεν έχουν κανένα νόημα», είπε, κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς και τα μέσα ενημέρωσης ότι συνεργάζονται.

Οι επίμαχοι διάλογοι στο τηλεφώνημα Τραμπ – Ζελένσκι

Το συγχαρητήριο  τηλεφώνημα έγινε από τον Τραμπ στον Ζελένσκι στις 25 Ιουλίου, μετά την εντολή του Τραμπ για «πάγωμα» σχεδόν 400 εκατομμύρια δολάρια αμερικανικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα πρακτικά του τηλεφωνήματος, ο Τραμπ προέτρεψε τον ηγέτη της Ουκρανίας να επικοινωνήσει με τον Γενικό Εισαγγελέα Γουίλιαμ Μπαρ για την έναρξη μιας έρευνας σχετικά  με τον Τζο Μπάιντεν.

«Υπάρχει πολλή συζήτηση για το γιο του Μπάιντεν, ότι ο Μπάιντεν σταμάτησε τη δίωξη και πολλοί άνθρωποι θέλουν να μάθουν τι έχει γίνει, οπότε ό, τι μπορείς να κάνεις με τον γενικό εισαγγελέα θα είναι σπουδαίο.  Ο Μπάιντεν γύριζε και καυχιόταν ότι σταμάτησε τη δίωξη γι' αυτό αν μπορείς να το ψάξεις… Μου φαίνεται απαίσιο» είπε στο τηλεφώνημα ο Τραμπ, σύμφωνα με τα πρακτικά.  

Επιμένουν στην παραπομπή Τραμπ οι Δημοκρατικοί – Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι με Ζελένσκι-1

Στην απάντησή του, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι αναφέρει ότι γνωρίζει την περίπτωση και ότι από τη στιγμή που έχει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή ο επόμενος γενικός εισαγγελέας θα είναι 100% δικός του υποψήφιος και ότι θα αναλάβει τον Σεπτέμβριο. Ο Ζελένσκι υπόσχεται στον Τραμπ ότι «αυτός ή αυτή θα διερευνήσουν την κατάσταση, ειδικά στην εταιρεία που ανέφερες. Το ζήτημα της έρευνας της υπόθεσης είναι για την ακρίβεια το ζήτημα να διασφαλίσουμε την επανάκτηση της ειλικρίνειας , οπότε θα το φροντίσουμε και θα εργαστούμε για τη διερεύνηση».

Επίσης, ο Ουκρανός πρόεδρος ζητά από τον Τραμπ περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση που θα βοηθήσουν στην έρευνα.

Επιμένουν στην παραπομπή Τραμπ οι Δημοκρατικοί – Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι με Ζελένσκι-2

Στη συνέχεια, ο Τραμπ είπε στον Ζελένσκι ότι  «θα ζητήσει από τον δικηγόρο Ρούντι Τζιουλάνι να τον πάρει τηλέφωνο μαζί με τον Γενικό Εισαγγελέα, Μπαρ, και είμαι θα λύσουμε το θέμα».

Όμως – σύμφωνα με την εκπρόσωπο  του υπουργείου Δικαιοσύνης Κέρι Κούπεκ –  ο Τραμπ δεν ζήτησε από τον Μπαρ να έρθει σε επαφή με την Ουκρανία και ο Μπαρ δεν έχει επικοινωνήσει με την Ουκρανία για μια ενδεχόμενη έρευνα ή για οποιοδήποτε άλλο θέμα. Ο Μπαρ, ο οποίος διορίστηκε από τον Τραμπ, έμαθε για πρώτη φορά για τη συνδιάλεξη πολλές εβδομάδες μετά την πραγματοποίησή της, είπε η Κούπεκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή